Sumi-e, Japans schilderen: De Vier Seizoenen (beginners en gevorderden)

Leer nu sumi-e, Japans schilderen, in een cursus waarbij je niet alleen de techniek leert beheersen, maar je ook helemaal leert ontspannen.

Voor wie is deze sumi-e cursus geschikt?

Aanleg of ervaring is niet nodig, je kunt vrij snel iets moois creëren. We zijn gewend dat een onderwerp moet lijken op de werkelijkheid, maar bij sumi-e gaat het om eenvoud; met minimale penseelstreken de puurheid en de essentie van de afbeelding weergeven. Het is een active Zenmeditatie en kan rust brengen en de innerlijke harmonie verbeteren.

De sumi-e cursus “de Vier Seizoenen” kan door beginners en gevorderden gevolgd worden. Terwijl de beginner de penseelstreken leert, krijgt degene die deze vaardigheden reeds beheerst, verdieping in de techniek en uitbreiding van de onderwerpen. Juist de combinatie van de verschillende niveaus waarop de cursisten schilderen geeft extra inspiratie. De beginner ziet wat mogelijk is en de ervaren cursist komt weer terug naar de basis.

Een Chinees gezegde zegt dat je een half leven nodig hebt om de bamboe te leren schilderen en een heel leven voor de orchidee. De meer ervaren sumi-e schilder kan zich in deze cursus verder ontwikkelen met oefeningen op zijn of haar niveau.

Wat leer ik in deze cursus sumi-e?

De cursus bestaat uit een combinatie van uitleg, demonstraties en praktijkoefeningen. Aandacht wordt besteed aan het materiaal, de lichaamshouding, ademhaling en de techniek. De techniek leert men aan de hand van vier seizoensgebonden onderwerpen. Wanneer men de penseelstreken beheerst, kan ieder onderwerp geschilderd worden.

Praktische cursusinformatie

De vier seizoenen worden behandeld in 2 cursussen van 8 lessen van twee uur. In het najaar worden de bamboe (zomer) en orchidee (lente) behandeld en in het voorjaar de pruimenbloesem (winter) en chrysant (herfst). Voor een beginner maakt het niet uit met welk onderwerp begonnen wordt en begint de eerste les 30 minuten eerder voor extra uitleg.

Waar, wanneer en hoe laat wordt de sumi-e cursus in Groningen gegeven?

Deze cursus wordt gegeven door Astrid Menick. Je kunt de cursus op donderdag volgen bij de Groninger Forum Academie (voorheen Volksuniversiteit) of op dinsdag of vrijdag bij mij aan de eettafel in Groningen.

Groninger Forum Academie
Centrale Bibliotheek Groningen
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen

donderdag 13.30 – 15.30 uur (VOL)
februari 9, 16 (23 geen les)
maart 2, 9, 16, 23, 30
april 6

Bij mij aan de eettafel
De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

dinsdag 20.00 – 22.00 uur
februari 7, 14, 28 (21 geen les)
maart 7, 14, 21, 28
april 4

vrijdag 10.00 – 12.00 uur (VOL)
Sylvia heeft op de vrijdagochtend in de basiscursus nog plek.
februari 10, 17 (24 geen les)
maart 3, 10, 17, 24, 31
april 7

Wat zijn de kosten?

Cursus van 8 lessen: € 150,00 (excl. materialen, incl. koffie/thee)

Er zijn weinig materialen nodig, deze zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. De materialen, ook om thuis Sumi-e te kunnen beoefenen, kunnen in de les aangeschaft worden.

Kan ik korting krijgen?

Korting bij mij aan de eettafel: Je krijgt rijstpapiervellen ter waarde van € 2,40 wanneer het totale bedrag uiterlijk een week voor aanvang van de cursus is overgemaakt naar rekening NL07INGB0008376911 t.n.v. A.M. Menick o.v.v. “sumi-e cursus + datum eerste les”.

Korting bij de Groninger Forum Academie (GFA): €5 korting met je bibliotheekpas of €10 voor leden van de GFA.

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Je bent definitief ingeschreven wanneer je betaling van het cursusgeld is ontvangen. Je ontvangt dan een bevestigingsmail.

Tijdige aanmelding en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel had kunnen doorgaan.

Restitutie

Terugbetaling van reeds betaalde cursusgelden is mogelijk bij annulering tot 1 week voor aanvang van de betreffende cursus. Bij terugbetaling wordt 10% administratiekosten ingehouden. Wanneer de cursus eenmaal is gestart is geen restitutie meer mogelijk.

Ik wil mij aanmelden!

Wil je de cursus bij mij aan de eettafel volgen?
Meld je dan op deze pagina aan. Je krijgt een bevestiging met meer informatie.

Voor de donderdagmiddag meld je je aan bij de GFA.

Aanmelden: Sumi-e cursus bij mij aan de eettafel – februari 2017

Voornaam*

Achternaam*

Straat en huisnr

Postcode

Woonplaats

Telefoon*

E-mail*

Op welke dag*

De velden met een * zijn verplicht.

2 Opmerkingen

  1. H.A. Boogaard 23 januari 2017
    • Astrid Menick 24 januari 2017

Laat een reactie achter