Home » Blog » 2018 is het jaar van de hond

2018 is het jaar van de hond

2018 is het jaar van de hond, volgens Chinezen en ook Japanners. Ben je geboren in 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994 of 2006 (maar niet in de maand januari), dan ben je volgens de Chinese astrologie een hond. Een hond is eerlijk en loyaal. Honden zijn de beste vrienden en meest betrouwbare partners. Waarom niet als je wel in een van die jaren maar in januari bent geboren? Het Chinese nieuwjaar begint pas in februari. Als je in januari bent geboren, dan ben je het dier van het jaar daarvoor en dat is de haan.

De Chinese maankalender

De maankalender is nog steeds erg belangrijk in China, ook al gebruiken de Chinezen tegenwoordig officieel de Gregoriaanse kalender, zoals de rest van de wereld. Sommige Chinezen berekenen nog steeds hun verjaardagen en leeftijden volgens de maankalender. Het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door de maanstanden, Daardoor is er geen vaste datum, het varieert van 21 januari tot 20 februari. In 2018 vindt het Chinees Nieuwjaar plaats op 16 februari.

Persoonlijkheid en karaktereigenschappen

Een hond laat zijn vrienden, familie of werk nooit in de steek. Is eerlijk en rechtvaardig en populair in sociale kringen. Iedereen heeft een hondvriend nodig voor advies en hulp. Ze zijn ook goed in het helpen van anderen bij het vinden en herstellen van hun slechte gewoonten.

Ondanks hoe ze handelen, zijn ze vanbinnen bezorgd en angstig. Ze laten zich hierdoor echter niet tegenhouden. Zodra ze iets beslissen, kan niemand ze ertegen overtuigen.

Wat als je niet gelooft in astrologie

Een kwart van de wereldbevolking gelooft in de Chinese dierenriem. Zelfs als je er niet in gelooft, is het verstandig om te weten hoe het werkt en dat volgens ShaoLan Hseuh. In deze leuke, informatieve presentatie geeft ShaoLan enkele tips om deze oude traditie te begrijpen. Zij beschrijft hoe verondersteld wordt hoe het invloed uit kan oefenen op je persoonlijkheid, carrière, huwelijksperspectieven en hoe je het in een bepaald jaar zult doen.

Oudejaarsdagkaarten (年 賀 状 nengajō) in Japan

Het einde van december en het begin van januari zijn de drukste tijden voor de Japanse postkantoren. De Japanners hebben de gewoonte om oudejaarsdagkaarten (年 賀 状 nengajō) naar hun vrienden en familieleden te sturen. Je kunt het vergelijken met de westerse gewoonte om kerstkaarten te versturen. Deze briefkaarten worden in Japan op 1 januari bezorgd.

Het oorspronkelijke doel was om je verre vrienden en familieleden een bericht te sturen over jezelf en je naaste familie. Eigenlijk om aan de personen, die je niet vaak ziet, te vertellen dat je nog leeft.

Mensen kunnen voorgedrukte kaarten kopen. Vaak hebben deze kaarten het Chinese sterrenbeeld van het nieuwe jaar als afbeelding. Bekende personages zoals Snoopy zijn dit jaar populair. En de kaarten worden over het algemeen met de hand geschreven. Het is een mooie gelegenheid om je handschrift te laten zien in schoonschrift (shodō).

Van Yumi san, mijn shodô sensei heb ik een mooie kaart met het karakter van de hond – inu 戌 gekregen.

2018 jaar van de hond 戌 inu door Yumi san

Inu 戌 hond – gemaakt door Yumi san

Sommigen maken hun kaart zelf door een etegami-kaart te maken. Ik heb dit jaar ook een paar etegami-kaarten gemaakt en verstuurd.

Via deze digitale weg, wens ik jou, een mooi en creatief 2018 vol vriendschap en verdraagzaamheid!

2018 jaar van de hond

Etegami kaartjes voor het jaar van de hond

Wil je op de hoogte blijven en maandelijks een nieuwsbrief ontvangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.