Home » Blog » 2021 – Het jaar van de os of koe

2021 – Het jaar van de os of koe

Estimated reading time: 3 minutes

2021 is het jaar van de os. De Japanse dierenriem – Juunishi of Junishi – is afgeleid van de Chinese horoscoop en bestaat uit 12 dieren en heeft een cyclus van twaalf jaar. Het Chinees nieuwjaar wordt bepaald aan de hand van de stand van de maan en valt in januari of februari. Dit jaar begint het nieuwe jaar officieel op 12 februari en eindigt op 30 januari 2021. We zitten nog tot half februari in het staartje van het jaar van de rat.

Veranderingen en vooruitgang

2020 is een jaar waarin veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Het nieuwe normal, de anderhalvemetersamenleving en boodschappen doen met een mondkapje op. Midden in de lockdown-periode kijken we uit naar meer vrijheid en naar het moment dat we weer van alles kunnen doen. Zo kijk ik uit naar de tijd dat ik in mijn huis weer gewoon les kan geven in sumi-e, het Japans inktschilderen.

Afgelopen jaar moest ik mijn gewone cursussen stopzetten en heb hierdoor de grote stap genomen om online les te gaan geven. Hierdoor kon ik zelfs les geven aan personen die verder weg wonen. Ja, zelfs aan als iemand in België woont. Momenteel volgen ruim zeventig deelnemers mijn jaarprogramma om de basisstreken van sumi-e te leren. En ik ben nu bezig om korte online cursussen en workshops op te zetten. Voor als je niet een jaar les wilt volgen. Stilzitten kan ik niet.

Het karakter van het jaar van de os

In het Japans is een os of koe “ushi” うし en wordt in kanji geschreven als 牛. In de Japanse dierenriem wordt een os of koe echter geschreven als 丑.

De os is het tweede dier van de dierenriem

De legende gaat dat, hoewel de sluwe rat de eerste plaats in de race naar Boeddha veroverde, Boeddha het geduld en de vastberadenheid van de os waardeerde, die met een langzaam maar gestaag tempo als tweede arriveerde. Hierdoor staat het teken voor ‘loyaliteit’ en ‘geduld’.

Ben je geboren in 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 en 2021, dan is de kans groot dat je een os bent. Als je januari of februari jarig bent, dan kan het zijn dat je nog net een rat bent. Of als je een jaar later in januari of februari bent geboren, dat je toch nog een os bent. Het beste kun je dan even googelen op Chinese dierenriem.

Chinese dierenriem
Welk dier ben jij?

De eigenschappen van de os

Ossen zijn kalm, goedgehumeurd en betrouwbaar. Ze doen dingen gestaag en sparen geen enkele moeite om hun doelen te bereiken. Aan de negatieve kant kunnen ze behoorlijk eigenwijs zijn en niet de flexibiliteit hebben om zich aan drastische veranderingen aan te passen. Oh ja, vaak is communiceren met een os lastig. Al deze eigenschappen komen terug in 2021. Een jaar van ploeteren en doorzetten. Met de koppigheid van de os kun je de nodige communicatiestoornissen verwachten, maar wie de kracht en het doorzettingsvermogen van de os heeft, krijgt een prima jaar.

Jaar van de Os

Het jaar van de os, wordt een pittig jaar. Niet klagen of zeuren, maar zet de schouders eronder. Op z’n Gronings zeggen we ‘Kop d’r veur!’

Ik wens je een krachtig, sterk en vooral gezond – jaar van de os – 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.