Home » Blog » Een jaar iedere maand een nieuwsbrief over Japans inktschilderen

Een jaar iedere maand een nieuwsbrief over Japans inktschilderen

  • Blog
  • 4 min read

Het begin van de nieuwsbrief over Japans inktschilderen

Begin van het afgelopen jaar, 2017 ben ik begonnen met een maandelijkse nieuwsbrief over Japans inktschilderen en Chinees penseelschilderen. De eerste lezers waren allemaal bekenden; cursisten en oudcursisten, maar in no-time groeide mijn lijst. Ook buiten Groningen e.o blijkt dat mensen bezig zijn met, of geïnteresseerd zijn in Chinees en Japans inktschileren. Iedere keer vroeg ik me wel af of ik genoeg onderwerpen had, maar dat blijkt achteraf nooit een probleem te zijn geweest. De grootste uitdaging is om de nieuwsbrief op tijd eruit te krijgen; op de derde zondag van de maand. Dat had ik zo met mijzelf afgesproken.

Vaak was ik op het laatste nippertje nog aan het schrijven. De juiste puntjes op de i te plaatsen. Gelukkig wist ik iedere keer op de zondag, vaak was het al in de avond, dat wel, op de verzendknop te klikken. Ik krijg dan mooi de melding dat mijn opdracht in de rij werd geplaatst. Blijkt dat er soms wel 4 uur overheenging voordat het werkelijk de deur uitging. Waardoor sommige van mijn lezers dachten dat ik om 3 uur ’s nachts nog aan de nieuwsbrief bezig was geweest. Wees gerust, dat is niet het geval.

Een loterij onder de mensen die een vragenlijstje hebben ingevuld

prijzen voor de lezers van de nieuwsbrief over Japans inktschilderen Mijn lezers blijken trouwe lezers en ik heb besloten om een vragenlijstje van 1 minuut te maken, om na te gaan waarin mijn lezers nog meer geïnteresseerd in zijn. Heel blij ben ik met de reacties en de vele antwoorden die ik heb gekregen. Veel goede tips en een stukje bevestiging dat ik zo door kan gaan. Iedereen die mee heeft gedaan aan de 1-minuut-vragenlijst hartelijk bedankt!

Onder de deelnemers heb ik enkele hebbedingetjes verloot. Wat waren deze hebbedingetjes?

Allereerst een magisch matje. Hierop kun je tenminste 1000 keer met water schilderen of schrijven. Als het water opgedroogd is, kun je weer opnieuw beginnen. Er staan rode ruitjes op, omdat het eigenlijk een oefenmatje voor de kalligrafie is, maar je kunt er van alles op schilderen. En er zijn drie penselen en een magische gelpen. V.l.n.r. een grote wolfsharenpenseel om met sumi-e te kunnen ’tekenen’. De tweede is een combinatiepenseel van geiten- en wolfshaar, vaak gebruikt voor het schrijven van je naam of kalligrafietekst bij je sumi-e. En de laatste (eerst waren het twee, maar eentje heb ik vervangen voor een magische gelpen) is een kleine wolfsharenpenseel die ikzelf gebruik voor het maken van etegami-kaarten. Maar je kunt er ook fijne lijnen mee schilderen.

Op eerste Kerstdag, voor aanvang van het kerstdiner en de gezellige spelletjesavond met mijn gezin, heb ik zelf de trekking gedaan. Ik heb de namen op briefjes geschreven, opgevouwen en in een pot gegooid.

Wie heeft gewonnen?

Ben je nieuwsgierig wie wat gewonnen heeft? Ik heb het vastgelegd ☺ het zijn gewoon wat hebbedingetjes die handig kunnen zijn als je bezig bent met sumi-e of Chinees penseelschilderen. De winnende deelnemers hebben ondertussen al bericht gekregen en de prijzen zijn onderweg.

Wat je met het magische kleedje, de penselen en de magische gelpen kunt doen, laat ik zien in de volgende video. Ik laat gelijk even zien hoe je inkt op een inktsteen kunt maken.

Halverwege vergeet ik mijn microfoon aan te sluiten. Excuses voor het slechte geluid, maar hopelijk zeggen de beelden genoeg.

In 2018 ga ik weer iedere maand een nieuwsbrief schrijven en ik ga zeker nog meer leuke dingen weggeven.

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Wil je maandelijks ook op de hoogte blijven?

2 reacties op “Een jaar iedere maand een nieuwsbrief over Japans inktschilderen”

    1. Hallo Iris, het is een vilten onderlegger, speciaal voor de kalligrafie. Hier staan met zwart lijnen vakken op getekend, waardoor je karakters recht en in de juiste verhouding geschreven kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.