Home » Blog » Lezing en workshop sumi-e met Beppe Mokuza Signoritti

Lezing en workshop sumi-e met Beppe Mokuza Signoritti

Wie is Beppe Mokuza Signoritti?

Beppe Mokuza Signoritti is sumi-e meester en Zen-monnik behorend tot de traditie van Soto-zenboeddhisme en leerling van de Franse Zen Meester Roland Yuno Rech. Beppe Mokuza is de oprichter en verantwoordelijke van de Zen Dojo “Bodai Dojo” in Alba, Italië. Sinds 30 jaar wijdt hij zich aan sumi-e en de beoefening van Zenmeditatie. Het is voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden. In heel Europa exposeert hij zijn werk, houdt hij conferenties en geeft hij praktische demonstraties.

Waarom ik naar de lezing en workshop van Beppe Mokuza ben geweest

Bijzonder is dat ik verschillende mensen heb gesproken over Beppe Mokuza’s workshops. Terwijl de een zeer enthousiast erover is, vindt een ander het weer minder. Vaak zegt de ervaring meer over de persoon die erover vertelt dan hoe het feitelijk is. Voor mij een reden om een keer zo’n workshop mee te maken.

Van mijn moeder kreeg ik een krantenknipsel. Boekverkoopster Monique heeft een reis door Japan gemaakt. Geïnspireerd door haar reis stonden de activiteiten bij de Bilthovense Boekhandel de gehele maand mei in het teken van Japan.  Zo zag ik dat Beppe Mokuza in Bilthoven zou komen. Mijn moeder leek het ook leuk, dus ik heb twee kaartjes besteld. En op de besloten Facebook-groep voor de nieuwsbrieflezers van Zwarte Inkt heb ik dit evenement gedeeld. Het was erg leuk om die middag Rika en Jantine gezien en gesproken te hebben.

De lezing over sumi-e

We werden ontvangen met koffie en thee met iets lekkers. Er zaten zo’n dertig deelnemers in de Kunstkelder van de boekhandel. Beppe Mokuza had drie leerlingen van hem bij zich, Sonja Dijon, Alessandro Do Ryu Sarotto en Ariane Mercier, die hem ondersteunden.

Bij de introductie door Monique van de Bilthovense Boekhandel begroetten de vier de deelnemers met een namaste-groet, met de handpalmen tegen elkaar en een lichte buiging met het hoofd.

Eerst vertelde Beppe Mokuza meer over wie hij is en wat sumi-e is. Hij sprak Italiaans en Allessandro vertaalde het naar het Engels. Met sumi-e word je steeds aandachtiger, ontdek je je mogelijkheden en beperkingen. Het kan helpen om meer in harmonie te komen met het leven om je heen. Uiteindelijk brengt het je in contact met de bron van het leven zelf wat in ons allen zit.

Hij laat zien hoe een bamboe wordt geschilderd, waarbij je beweegt vanuit het hele lichaam.

Beppe Mokuza laat zien hoe de bamboestengel wordt geschilderd

Als je niet de juiste aandacht bij het beoefenen van sumi-e hebt, dan is dat in het resultaat te zien.

Beppe Mokuza SignorettiDe workshop over sumi-e

Na de lezing werd iedereen door Allessandro of Sonja letterlijk aan de hand genomen om samen een bamboe te schilderen.  Voor velen lastig om los te kunnen laten en om mee te gaan in de beweging van een ander.

Eigenlijk was ik niet van plan om een bamboe te schilderen. Toen ik met Beppe Mokuza sprak zei hij me om het toch te doen en goed te luisteren.

Aan de hand van Allessandro bamboe schilderen

Zelf wanneer je aan de hand wordt meegenomen, is de juiste aandacht nodig. Voor velen lastig om het te laten gebeuren en te vertrouwen op de hand die jou begeleidt.

Ik heb me gewoon overgegeven aan de penseelstreken van Allessandro om te kunnen ervaren hoe iemand anders de bamboe schildert. Het enige wat ik gedaan heb is luisteren naar Alessandro om op het juiste moment in te ademen en uit te ademen. Ja, dit was voor mij heel herkenbaar. Het is dezelfde manier waarop ik sumi-e beoefen. Beppe Mokuza wilde na afloop het resultaat zien. Het was goed, hij zag dat ik de meester had gevolgd.

Aan het eind van de workshop

Mijn moeder wilde alleen kijken. Ze valt liever niet zo op. Aan het eind, toen iedereen bijna weg was, heeft ze toch samen met Sonja een mooie bamboe gemaakt. Achteraf vond mijn moeder het toch wel fijn dat ze dit heeft gedaan. Vooral omdat Sonja op zo’n zachtaardige en lieve manier haar heeft geholpen.

Sonja vertelde aan Allessandro dat ik reclame had gemaakt voor hun workshop in Leeuwarden. Hij liep gelijk naar mij toe. Ik verwachte een namaste-groet, maar kreeg spontaan twee zoenen van hem.

Mij is opgevallen hoe hartelijk en enthousiast Sonja en Allessandro alle deelnemers hebben geholpen. Voor vele aanwezigen was het de eerste keer dat ze sumi-e hebben gedaan. Iedereen is met een bamboe op papier naar huis gegaan. Ook ik was blij dat ik die middag heb meegemaakt. Echt een leuk initiatief van de Bilthovense Boekhandel.

Meer informatie

Sinds 2012 geeft Beppe Mokuza ieder jaar in Nederland verschillende workshops.
Meer informatie is de vinden op de site sumi-e.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.