Home » Blog » Boeken over Oosters inktschilderen

Boeken over Oosters inktschilderen

  • Blog, Boeken
  • 5 min read

Mijn eerste boek over Chinees penseelschilderen

Bij boekhandel de Slegte heb ik ooit mijn eerste boek over Chinees penseelschilderen gekocht. Eigenlijk meer vanwege de voor mij toen nog hele bijzondere materialen die erbij zaten.

  • Penselen met een harde punt. Een raadsel hoe ik iets hiermee kon schilderen. Wist ik veel dat ter bescherming er lijm inzit. En dat je de punt voor gebruik eerst zacht moest maken.
  • Een klein zwart blokje en een vierkant steentje. Ik begreep dat je hiermee vloeibare inkt kunt maken, maar hoe… geen flauw idee.
  • En verder zat er nog een een minibordje als palet bij en een houdertje om je penseel op te laten rusten. 

Dat boek met toebehoren, eigenlijk een hele doos, heeft enkele jaren in mijn kast gestaan, totdat ik bij de Volksuniversiteit in Groningen kennis heb gemaakt met de kunst van Japans inktschilderen en uiteindelijk heb leren schilderen met de vier Oosterse schatten van de studio: penseel, inkt, inktsteen en papier.

Boekenplankje met boeken over Sumi-e, Japans inktschilderen en Chinees penseelschilderen.
In het midden mijn eerste boek over Chinees penseelschilderen van Jane Dwight.

Op zoek naar een boek inktschilderen

Toen ik de basispenseelstreken geleerd had, wilde ik meer ontdekken en ben op zoek gegaan naar boeken over Japans inktschilderen. Ik merk dat het in het begin lastig was om iets te vinden. Vooral omdat ik toen nog geen idee hebt wat ik nu zocht en waarop ik moest letten.

Even bladeren door boeken

In de boekenhandel vind je niet zo snel boeken over dit onderwerp. Wat jammer is, want je wilt even door een boek kunnen bladeren. De ene stijl spreekt meer aan dan de ander. Voor het gemak heb ik door de boeken gebladerd die mij in het begin veel hebben geholpen bij het leren van de basispenseelstreken van sumi-e. In deze video kun je met mij meekijken.

Het eerste boek is vertaald in het Nederlands, de andere drie zijn in het Engels.

Hakuho Hirayama

Van Hakuho Hirayama is hetzelfde boek onder twee verschillende titels in het Nederlands verschenen. “Sumi-e, Japans penseelschilderen. De traditionele basistechniek” (rode omslag) en “Sumi-e Japans penseelschilderen in de geest van Zen” (beige omslag). Dit boek is in het Nederlands alleen tweedehands te krijgen, maar het wordt regelmatig via Marktplaats of andere tweedehandseboekensites aangeboden. De Engelse versie kun je nog nieuw krijgen. Dit boek is op dit moment (2020) zo duur geworden (zelfs de tweedehandse versie) dat ik besloten heb om een vergelijkbaar boek te gaan schrijven.

Het boek geeft uitleg met duidelijke foto’s en veel voorbeelden. In de tekst wordt stap voor stap duidelijk beschreven hoe je de voorbeelden na kunt maken. Na de uitleg van de materialen, hoe je het penseel vasthoudt en beweegt, begint het boek met de vier Heren. Dit zijn de bamboe, chrysant, pruimenbloesem en Chinese orchidee. Wanneer je deze vier onderwerpen kunt schilderen, kun je alle basisstreken. En als je de basisstreken beheerst kun je alle onderwerpen schilderen. Andere onderwerpen in dit boek zijn bloemen, planten, bomen, landschapselementen, fruit en groenten, vissen, zoogdieren, vogels en mensen.

De Engelstalige versie is nog wel via Bol.com te bestellen en iets goedkoper via Bookdepository.

Naomi Okamoto

Het eerste boek Van Naomi Okamoto “Japanese Ink Painting, the art of sumi-e” uit 1996 is helemaal herschreven en uitgebreid en in 2015 uitgebracht met de titel “The Art of Sumi-e. Beautiful ink painting using Japanese brushwork”. Dit gebonden boek heeft prachtige kleurafbeeldingen. Ook dit boek begint met uitleg over de materialen, maar Naomi gaat veel uitgebreider erop in. Naast sui-boku ga (sui = water, boku = inkt en ga = schilderen) komt ook boku-sai-ga (sai = gekleurd) – het werken met kleur – uitgebreid aan bod. Verder wordt uitgelegd hoe je, vergelijkbare onderwerpen als in het boek van Hakuho Hirayama, kunt schilderen. Hier vind je nog een review over dit boek.

De boeken zijn alleen leverbaar in het Engels. Je kunt ze aanschaffen via Bol.com of BookDepository.

Mei Ruo

Mei Ruo is geen Japanse, maar Chinese schilder. Toch lijkt zijn stijl veel op sumi-e. De Engelstalige boeken van Mei Ruo zijn heel prettig te gebruiken voor zelfstudie.

Aanschaffen via Bol.com of Book Depository

Shozo Sato

Een ander Engelstalig boek is “Sumi-e, the art of Japanese ink painting” van Shozo Sato. Dit boek is, net als dat van Naomi Okamoto, gebonden en in kleur. Het boek begint met de relatie tussen kalligrafie (shodô) en schilderen (sumi-e). Het gebruik van de levensenergie, chi of ki bij het gebruik van een penseel legt hij ook uit, voordat de materialen uitgebreid behandeld worden. Het boek is rijk geïllustreerd met duidelijke foto’s, waarop vaak stap-voor-stap te zien is hoe een penseelstreek wordt gedaan. Bij het boek zit een dvd met een selectie van opnames, waarop je kunt zien hoe Shozo Sato bepaalde voorbeelden uit het boek schildert. Hier kun je het boek vaak voordelig aanschaffen. Of gewoon hier via bol.com.

Als je via een link op deze pagina een boek aanschaft, dan steun je deze site 😊

Op zoek naar meer boekentitels? Die vind je hier.

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Maandelijks op de hoogte blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.