Net zoals het kersenbloesemfestival in het voorjaar, zo wordt in de herfst het chrysantenfestival, de ‘Choyo-no-sekku’, gevierd. De negende maand heet dan ook kiku-duki, de maand van de chrysanten.
Op 9 september vieren ze in Japan het chrysantenfestival
Als de datum een dag en een maand heeft met allebei een oneven cijfer, dan is de yang-energie veel te sterk in verhouding tot de yin-energie. Yin en yang zijn uit balans! Met 9 als het grootste oneven cijfer, is op 9 september het sterkste aantal in “yang” verdubbeld. De sekku, seizoensfestival, is een evenement om een geluksdag te vieren en hiermee deze dreiging te voorkomen. Nu het een geluksdag is, is het dubbel Yang-geluk. ‘Choyo-no-sekku’, ook wel ‘Kiku-no-sekku’ genoemd, betekent letterlijk ‘chrysantenfestival’ . De viering van de ‘Dag van de Chrysant’ dateert uit 910, toen de eerste chrysantenshow werd gehouden.

Op de negende dag van de negende maand zijn leden van het kabinet, de buitenlandse diplomaten, tal van edellieden en andere autoriteiten door het hof uitgenodigd om aan het chrysantenfeest deel te nemen. In de laan van het keizerlijke park staan duizenden chrysanten onder een mattenafdak om het te beschermen tegen vorst en zon.
Een lang leven dankzij de chrysant
De chrysant wordt in Japan al sinds de oudheid als medicijn gebruikt en men gelooft dat het de kracht heeft van een lang leven.
Heel lang geleden was er een man. Hij leefde bij de rand van een beroemde plaats, de Kan Koku, de zoete vallei. Het water van de bergstroom was zout en goed voor de gezondheid. Als iemand van dat water zou drinken zou hij lang leven. De man wist van die traditie en op een dag wandelde hij langs de bergstroom en kwam op een plaats waar een zoete geur de lucht vulde. Er bloeiden vele grote chrysanten en de bloembladeren dwarrelden in de stroom. De man deed wat water in een kan en nam deze ‘kiku-sui’ (chrysantenwater) mee naar de keizer. De keizer dronk het en leefde 700 jaar.
Tijdens het Heian-tijdperk veegden dames van de adel hun gezichten en lichamen af met chrysantendauw in de hoop jong te blijven.
Op het chrysantenfestival drinkt men nog steeds de kiku-sui. In de sake (rijstwijn) voegt men kiku-bloemen. De kiku sake krijgt hierdoor een bijzondere smaak.
In de tijd, waarin men dacht dat de meeste ziekten werden veroorzaakt door onzuiverheden in het bloed, was de chrysant een kostbaar medicijn, dat alleen de koninklijke familie zich kon veroorloven. Zelfs bij de toko’s in Nederland is chrysantenthee verkrijgbaar en kun je het drinken voor een betere gezondheid.
Kastanjes voor de boeren
Voor de boeren was 9 september een dag om van de kastanje te genieten. Rijk aan vitamine C wist men in het verleden uit ervaring dat het gezond is. Zo aten ze de kastanje om de oogst te vieren en in de hoop op een lang leven.
Tegenwoordig wordt in Japan de Japanse kastanje met rijst in dashi (een bouillon die in de Japanse keuken veel wordt gebruikt) gekookt en geniet men vervolgens van ‘kurigohan’ als het traditioneel gerecht voor ‘Choyo-no-sekku’, het chrysantenfestival.