Home » Blog » Je creatieve zandbak

Je creatieve zandbak

  • Blog
  • 4 min read

Als je hoofd vol is, kan dat je blokkeren op verschillende vlakken. Je komt vaak niet toe aan de dingen die je echt wilt doen. Zo ben ik enthousiast als ik als voorbeeld een schildercursus volg, maar zodra die voorbij is kom ik gewoon niet meer aan schilderen toe. Een creatieve zandbak kan een oplossing zijn.

Kun jij je herinneren dat je als kind op school druk bezig bent met leren en dat je met speelkwartier er even helemaal uit was? Waarom zou je als volwassene niet even een dagelijks speelkwartiertje mogen inlassen?

Ga weer als een kind spelen in je creatieve zandbak!

Natuurlijk niet letterlijk, maar ga dagelijks datgene doen waar jij plezier in hebt. Je zult merken dat de dingen die je verder nog moet doen en die minder leuk zijn, met minder moeite gaan. Gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Ik heb ontdekt dat er vijf regels zijn. In het begin moet je je er echt aan houden, maar blijf je het iedere dag doen, dan wordt het na een tijdje een gewoonte en weet je niet beter. Natuurlijk mag je, als het niet uitkomt, een dag overslaan, maar niet te teveel dagen overslaan, anders ben je de gewoonte weer kwijt. Deze creatieve zandbak kun je gebruiken om dagelijks iets met sumi-e te doen, maar je kunt het voor alles gebruiken waar je creativiteit van gaat stromen. In het voorbeeld ga ik nu even uit van sumi-e.

Vijf regels om in je eigen creatieve zandbak te spelen

1. Doe iets in een korte tijd en iedere dag

Al is het maar 5 minuten of een kwartier, doe het in ieder geval iedere dag en bij voorkeur op een vast tijdstip. Al schilder je een paar bamboebladeren of een paar lijnen, zolang je penseel even in het inkt gedoopt wordt en het papier raakt ben je op de goede weg. Het mooiste is als je een plek hebt waar je je spullen kunt laten liggen, maar je kunt het ook zo op een plank of in een kast klaar leggen, zodat je het snel kunt pakken.

2. Denk aan het proces en niet aan het resultaat

Ga niet verzinnen wat je wilt gaan maken of voorbeelden zoeken, maar begin gewoon. Het hoeft niets voor te stellen, gewoon een paar penseelstreken is genoeg. Na een tijdje ontstaat er vanzelf meer. Ontspan en maak je hoofd leeg.

3. Je kunt niets fout doen

Maar ook niets goeds. Dit is het moment dat je mag spelen en plezier hebben zonder een oordeel of een uitkomst.

4. Denk aan het grote plaatje en niet aan de details

Je bent aan het experimenteren en ontdekken. Creativiteit is geen perfectionisme of de techniek beheersen. Maak gerust vlekken en kijk wat je daar mee kunt. Werk op een stuk rijstpapier dat nat is en zie wat de inkt doet. Speel en geniet.

5. Wees lief voor jezelf

Vaak vinden we wat wij zelf maken niet goed genoeg. Wat maakt het uit wanneer iets niet lukt. Hoe vaker je iets doet, hoe gewoner het wordt. Lukt het even niet? Denk dan aan regel 2, 3 en 4. Jij maakt je eigen ‘zandkasteel’ in je creatieve zandbak. Hoe jij dat maakt, kan een ander niet. Jij bent uniek!

Zelf ben ik een jaar geleden begonnen met iedere dag vijftien minuten bamboebladeren schilderen. Nu ik meer ruimte in mijn hoofd heb, gun ik mezelf ook meer tijd en dat kwartiertje wordt soms een uurtje en schilder ik ook andere onderwerpen. Als ik een workshop volg of zelf een cursus geef, merk ik dat het allemaal veel eenvoudiger is geworden om erin te komen, doordat ik het zo vaak heb gedaan. Reken maar uit als je bijna iedere dag 15 minuten schildert, hoeveel uren dat in een jaar zijn.

Wat zou jij graag iedere dag een kwartiertje willen doen, om je hoofd leeg te maken en blij van binnen te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.