Cursus Sumi-e – Japans Inktschilderen: Shikunshi

Sumi-e cursus voor beginners en gevorderden

In de cursus sumi-e, Japans inktschideren in Groningen maak je kennis met de basispenseelstreken. Het is een heel andere manier van schilderen dan wat we hier in het Westen gewend zijn. De meesten zullen in het begin nog moeten ontdekken hoe het penseel gevuld moet worden – soms is het te nat, dan weer te donker of te licht – en hoe snel of langzaam het penseel bewogen moet worden. Toch krijgen de meesten al snel iets moois op papier. Het blijft een wonderbaarlijke ontdekking hoe inkt en rijstpapier op elkaar reageren.

Shikunshi 四君子 – de Vier Heeren

Suzuri bako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Suzuribako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Al sinds de Song dynastie (960–1279) wordt het thema ‘de Vier Heren’ gebruikt en nu nog steeds in de traditionele schilderskunst in China, Vietnam, Korea en Japan . Shikunshin 四君子 is het Japanse woord voor ‘de Vier Heren’.

Het thema wordt gekenmerkt door de pruim – ume 梅, de wilde orchidee – ran 蘭, de bamboe – take 竹 en de chrysanth – kiku 菊. De kwaliteiten van deze planten worden vergeleken met de deugdzame eigenschappen van nobele heren. Wanneer je deze vier onderwerpen kent, dan ken je ook alle basispenseelstreken.

De Vier Heren worden gebruikt om het verloop van de seizoenen door het jaar te illustreren: pruim met winter, orchidee met de lente, bamboe met de zomer en de chrysant met de herfst.

Een Chinees gezegde zegt dat je een half leven nodig hebt om de bamboe te leren schilderen en een heel leven voor de orchidee.

Voor wie is deze sumi-e cursus geschikt?

Aanleg of ervaring is niet nodig, je kunt vrij snel iets moois creëren. We zijn gewend dat een onderwerp moet lijken op de werkelijkheid, maar bij sumi-e gaat het om eenvoud; met minimale penseelstreken de puurheid en de essentie van de afbeelding weergeven.

De sumi-e cursus ‘shikunshi’ kan door beginners en gevorderden gevolgd worden. Terwijl de beginner de penseelstreken leert, krijgt degene die deze vaardigheden reeds beheerst, verdieping in de techniek en uitbreiding van de onderwerpen. Juist de combinatie van de verschillende niveaus waarop de cursisten schilderen geeft extra inspiratie. De beginner ziet wat mogelijk is en de ervaren cursist komt weer terug bij de basis.

Leuk en leerzaam

Ik heb geen verbeterpunten. Vooral houden zo!

Doordat ik geconfronteerd word met mijn eigen faalangst en perfectionisme zijn deze lessen voor mij zeer waardevol.

Ida

Oefenen, oefenen, oefenen

Eef Heinhuis

Prettig dat het een kleine groep is. Fijne persoonlijke begeleiding en uitstekende duidelijke instructies. En de kleine uitstappen naar de theorie.

Ik ga heel veel oefenen, oefenen, oefenen nu ik een begin heb gemaakt met het toepassen van een mooie techniek.

Eef Heinhuis
Trainer mindfulness

Minder drukte ervaren

Met sumi-e leer je rust en aandacht te hebben bij wat je doet. Je ervaart minder druk van de hectiek van buitenaf.

Ineke
Kunstenaar

En voor wie is deze cursus niet geschikt?

Ben je iemand die even snel en tussendoor een nieuwe techniek wilt leren, dan is deze cursus waarschijnlijk niets voor jou. Door de streken te blijven herhalen en te oefenen, kun je pas ontdekken hoe zonder na te denken de juiste penseelstreek gemaakt wordt. Pas als je kennis hebt gemaakt hoe je met de materialen werkt en hoe de penseelstreken werken, begint het werkelijke leren van sumi-e.

Wat leer ik in deze cursus sumi-e?

De cursus bestaat uit een combinatie van uitleg, demonstraties en praktijkoefeningen. Aandacht wordt besteed aan het materiaal, de lichaamshouding, ademhaling en de techniek.

Wanneer men de penseelstreken beheerst, kan ieder onderwerp geschilderd worden. In de cursus sumi-e Japans schilderen leer je naast de techniek te beheersen ook jezelf helemaal te ontspannen. Het is namelijk een bewegingsmeditatie. Tijdens het Japans inktschilderen kun je de rust in jezelf vinden en je innerlijke harmonie verbeteren.

Praktische cursusinformatie voorjaar 2019

De Vier Heren worden behandeld in 2 cursussen van 8 lessen van twee uur. In het najaar worden de bamboe (zomer) en orchidee (lente) behandeld en in het voorjaar de pruimenbloesem (winter) en chrysant (herfst). In het voorjaar leer je ook hoe je rijstpapier moet opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten.

Voor een beginner maakt het niet uit met welk onderwerp begonnen wordt en begint de eerste les 30 minuten eerder voor extra uitleg.

Waar, wanneer en hoe laat wordt de sumi-e cursus in Groningen gegeven?

De cursus sumi-e Japans inktschilderen wordt door Astrid Menick in de stad Groningen gegeven. Je kunt de cursus volgen op donderdagmiddag of vrijdagmiddag bij mij  thuis aan de eettafel. Op dinsdagavond of vrijdagochtend geef ik een sumi-e cursus voor gevorderden (d.w.z. je hebt alle Vier Heren een keer gedaan). Als je de Vier Heren nog niet hebt gedaan en je wilt dit op vrijdagochtend volgen, dan kan dat op de basiscursus bij Sylvia Bökkerink. Sylvia geeft ook les voor gevorderden in het onderwerp landschap.

Bij mij aan de eettafel

De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

donderdag 13.30 – 15.30 uur
februari 7, 14, 21, 28
maart 7, 14, 21, 28

vrijdag 13.30 – 15.30 uur
februari 1, 8, 15 (22 geen les)
maart 1, 8, 15, 22, 29

Wat zijn de kosten?

Cursus van 8 lessen: €160,00 (excl. materialen, incl. cursusboekje, oefenpapier, 1 vel rijstpapier per les en koffie/thee).

Er zijn weinig materialen nodig, deze zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. Alle materialen, ook om thuis sumi-e te kunnen beoefenen, kunnen tijdens de eerste les worden aangeschaft. Reken op een bedrag van ongeveer €30.

Verrassing voor vroege betalers

Is de betaling voor 15 januari 2019 overgemaakt, dan ontvang je in de eerste les een fukubukuro. Dit is een Japanse gelukstas, een soort van ‘goody bag’.

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail. Je bent pas verzekerd van een plaats als je betaling van het cursusgeld is ontvangen.

Het totale bedrag dient uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus te zijn overgemaakt naar rekening NL07INGB0008376911 t.n.v. A.M. Menick o.v.v. "sumi-e cursus". Tot 10 dagen voor aanvang is annulering zonder kosten.

Tijdig aanmelden en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel door had kunnen gaan.

Aanmelden sumi-e cursus - februari/maart 2019

Voor de cursus van dinsdagavond en vrijdagochtend is de basiscursus als voorkennis nodig.
Laat hier even weten of je een beginner bent of wat je ooit eerder hebt gedaan met Oosters inktschilderen.
Voor bevestiging graag twee keer hetzelfde e-mailadres invullen.
met de algemene voorwaarden en ben op de hoogte van de privacyverklaring

Tevens ga ik ermee akkoord dat deze site mijn ingevulde informatie opslaat, voor het kunnen verwerken van mijn aanmelding.
Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Solve : *
23 − 22 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram