Cursus Sumi-e – Japans Inktschilderen: Shikunshi

Sumi-e cursus voor beginners en gevorderden

In de cursus sumi-e, Japans inktschideren in Groningen maak je kennis met de basispenseelstreken. Het is een heel andere manier van schilderen dan wat we hier in het Westen gewend zijn. De meesten zullen in het begin nog moeten ontdekken hoe het penseel gevuld moet worden – soms is het te nat, dan weer te donker of te licht – en hoe snel of langzaam het penseel bewogen moet worden. Toch krijgen de meesten al snel iets moois op papier. Het blijft een wonderbaarlijke ontdekking hoe inkt en rijstpapier op elkaar reageren.

Shikunshi 四君子 – de Vier Heeren

Al sinds de Song dynastie (960–1279) wordt het thema ‘de Vier Heeren’ gebruikt en nu nog steeds in de traditionele schilderskunst in China, Vietnam, Korea en Japan . Shikunshin 四君子 is het Japanse woord voor ‘de Vier Heren’.

suzuribako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Het thema wordt gekenmerkt door de pruim – ume 梅, de wilde orchidee – ran 蘭, de bamboe – take 竹 en de chrysanth – kiku 菊. De kwaliteiten van deze planten worden vergeleken met de deugdzame eigenschappen van nobele heren. Wanneer je deze vier onderwerpen kent, dan ken je ook alle basispenseelstreken.

De Vier Heeren worden gebruikt om het verloop van de seizoenen door het jaar te illustreren: pruim met winter, orchidee met de lente, bamboe met de zomer en de chrysant met de herfst.

Een Chinees gezegde zegt dat je een half leven nodig hebt om de bamboe te leren schilderen en een heel leven voor de orchidee.

Voor wie is deze sumi-e cursus geschikt?

Aanleg of ervaring is niet nodig, je kunt vrij snel iets moois creëren. We zijn gewend dat een onderwerp moet lijken op de werkelijkheid, maar bij sumi-e gaat het om eenvoud; met minimale penseelstreken de puurheid en de essentie van de afbeelding weergeven.

De sumi-e cursus ‘shikunshi’ kan door beginners en gevorderden gevolgd worden. Terwijl de beginner de penseelstreken leert, krijgt degene die deze vaardigheden reeds beheerst, verdieping in de techniek en uitbreiding van de onderwerpen. Juist de combinatie van de verschillende niveaus waarop de cursisten schilderen geeft extra inspiratie. De beginner ziet wat mogelijk is en de ervaren cursist komt weer terug naar de basis.

En voor wie is deze cursus niet geschikt?

Ben je iemand die even snel en tussendoor een nieuwe techniek wilt leren, dan is deze cursus waarschijnlijk niets voor jou. Door de streken te blijven herhalen en te oefenen, kun je pas ontdekken hoe zonder na te denken de juiste penseelstreek gemaakt wordt. Pas als je kennis hebt gemaakt hoe je met de materialen werkt en hoe de penseelstreken gaan, begint het werkelijke leren van sumi-e.

Wat leer ik in deze cursus sumi-e?

De cursus bestaat uit een combinatie van uitleg, demonstraties en praktijkoefeningen. Aandacht wordt besteed aan het materiaal, de lichaamshouding, ademhaling en de techniek. Wanneer men de penseelstreken beheerst, kan ieder onderwerp geschilderd worden. In de cursus sumi-e Japans schilderen leer je naast de techniek te beheersen ook jezelf helemaal te ontspannen. Het is namelijk een active Zenmeditatie. En tijdens het Japans inktschilderen word je rustig en kun je je innerlijke harmonie verbeteren.

Praktische cursusinformatie najaar 2018

De Vier Heeren worden behandeld in 2 cursussen van 8 lessen van twee uur. In het najaar worden de bamboe (zomer) en orchidee (lente) behandeld en in het voorjaar de pruimenbloesem (winter) en chrysant (herfst). In het voorjaar leer je ook hoe je rijstpapier moet opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten. Voor een beginner maakt het niet uit met welk onderwerp begonnen wordt en begint de eerste les 30 minuten eerder voor extra uitleg.

Waar, wanneer en hoe laat wordt de sumi-e cursus in Groningen gegeven?

De cursus sumi-e Japans inktschilderen wordt door Astrid Menick in de stad Groningen gegeven. Je kunt de cursus op donderdagmiddag volgen bij de Groninger Forum Academie (voorheen Volksuniversiteit) of op dinsdagavond of vrijdagmiddag thuis aan de eettafel. Op vrijdagochtend wordt deze cursus als basiscursus door Sylvia Bökkerink gegeven.

GFA – Groninger Forum Academie

Centrale Bibliotheek Groningen
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen
donderdag 13.30 – 15.30 uur
oktober 4, 11, 18 (25 gen les)
november 1, 8, 15, 22, 29

Bij mij aan de eettafel

De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

dinsdag 20.00 – 22.00 uur
oktober 2, 9, 16, 30 (23 geen les)
november 6, 13, 20, 27

vrijdag 13.30 – 15.30 uur
oktober 5, 12, 19 (26 geen les)
november 2, 9, 16, 23, 30

Wat zijn de kosten?

Cursus van 8 lessen: € 155,00 (excl. materialen, incl. cursusboekje, oefenpapier en koffie/thee). Bij de GFA komt naast het lesgeld nog €5 extra bij, voor de kosten van het cursusboekje en het materiaal wat in de les gebruikt worden.

Er zijn weinig materialen nodig, deze zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. Alle materialen, ook om thuis sumi-e te kunnen beoefenen, kunnen tijdens de eerste les worden aangeschaft. Reken op een bedrag van ongeveer €30.

Kan ik korting krijgen?

Korting bij mij aan de eettafel: Je krijgt rijstpapiervellen ter waarde van € 2,40 wanneer het totale bedrag uiterlijk een week voor aanvang van de cursus is overgemaakt naar rekening NL07INGB0008376911 t.n.v. A.M. Menick o.v.v. “sumi-e cursus”.

Korting bij de Groninger Forum Academie (GFA): €5 korting met je bibliotheekpas of €10 voor leden van de GFA.

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Je bent definitief ingeschreven wanneer je betaling van het cursusgeld is ontvangen. Je ontvangt een bevestigingsmail.

Tijdig aanmelden en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel door had kunnen gaan.

Aanmelden Sumi-e Cursus (bij mij aan de tafel) – oktober/november 2018 – NOG EVEN GEDULD

Voor de donderdagmiddag kun je je pas van de zomer aanmelden. Houd de website van de Groninger Forum Academie hiervoor in de gaten.

Voor de cursus bij mij aan de eettafel kun je je binnenkort via deze pagina aanmelden.

2 Opmerkingen

  1. H.A. Boogaard januari 23, 2017
    • Astrid Menick januari 24, 2017

Laat een reactie achter