Cursus Japans inktschilderen – Shikunshi

Cursus Japans inktschilderen voor beginners en gevorderden

In de cursus Japans inktschilderen, ook wel sumi-e genoemd, maak je kennis met de basispenseelstreken. Het is een heel andere manier van schilderen dan wat we hier in het Westen gewend zijn. Je leert hoe je het penseel kunt vullen – soms is het te nat, dan weer te donker of te licht – en hoe snel of langzaam het penseel bewogen moet worden. Ook als je pas begint kun je snel iets moois op papier krijgen. Het blijft een wonderbaarlijke ontdekking hoe inkt en rijstpapier op elkaar reageren.

Als je deze basiscursus gevolgd hebt, kun je dezelfde cursus voor verdieping en penseelstreken voor gevorderden volgen. Of je kunt een sumi-e cursus voor gevorderden met andere onderwerpen volgen.

Shikunshi 四君子 – de Vier Heeren

Suzuri bako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Suzuribako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Al sinds de Song dynastie (960–1279) wordt het thema ‘de Vier Heren’ gebruikt en nu nog steeds in de traditionele schilderkunst in China, Vietnam, Korea en Japan . Shikunshin 四君子 is het Japanse woord voor ‘de Vier Heren’.

Het thema wordt gekenmerkt door de pruim – ume 梅, de wilde orchidee – ran 蘭, de bamboe – take 竹 en de chrysanth – kiku 菊. De kwaliteiten van deze planten worden vergeleken met de deugdzame eigenschappen van nobele heren. Wanneer je deze vier onderwerpen kent, dan ken je ook alle basispenseelstreken.

De Vier Heren worden gebruikt om het verloop van de seizoenen door het jaar te illustreren: pruim met winter, orchidee met de lente, bamboe met de zomer en de chrysant met de herfst.

Een Chinees gezegde zegt dat je een half leven nodig hebt om de bamboe te leren schilderen en een heel leven voor de orchidee.

Voor wie is deze cursus Japans inktschilderen geschikt?

Aanleg of ervaring is niet nodig, je kunt vrij snel iets in sumi-e stijl creëren. We zijn gewend dat een onderwerp moet lijken op de werkelijkheid, maar bij sumi-e gaat het om eenvoud; met minimale penseelstreken de puurheid en de essentie van de afbeelding weergeven.

De cursus Japans inktschilderen ‘shikunshi’ kan door beginners en gevorderden gevolgd worden. Terwijl de beginner de penseelstreken leert, krijgt degene die deze vaardigheden reeds beheerst, verdieping in de techniek en uitbreiding van de onderwerpen. Juist de combinatie van de verschillende niveaus waarop de cursisten schilderen geeft extra inspiratie. De beginner ziet wat mogelijk is en de ervaren cursist leert met dezelfde onderwerp nieuwe streken.

De vijfde schat

Astrid, jij bent de vijfde schat van het sumi-e en volgens mij vergis ik me niet als ik zeg dat die schat steeds intrinsiek waardevoller en verfijnder wordt.

Pim

Leuk om een nieuwe techniek aan te leren

De voorbeelden zijn duidelijk. Prettig is het stapsgewijs aanleren en de sfeer is plezierig. Ik vind deze cursus heel fijn. En ik vind het leuk om een nieuwe techniek aan te leren.

Pauline

Twee uur “onthaasten”

Het terugkerende patroon en ritueel binnen de cursus… en daarmee twee uur “onthaasten” en hernieuwde aandacht voor het kleine. Verder vond ik alles zeer goed verzorgd.

Astrid, ik zou deze cursus zeker bij anderen aanbevelen om anderen te helpen zijn/haar “highest potential” te laten realiseren. En natuurlijk vanwege je deskundigheid, passie, vriendelijkheid, gastvrijheid etc. Je bent een goed docente! Bedankt, Henk

Henk Hadders

En voor wie is deze cursus niet geschikt?

Ben je iemand die even snel en tussendoor een nieuwe techniek wilt leren, dan is deze cursus waarschijnlijk niets voor jou. Door de streken te blijven herhalen en te oefenen, kun je pas ontdekken hoe zonder na te denken de juiste penseelstreek gemaakt wordt. Pas als je kennis hebt gemaakt hoe je met de materialen werkt en hoe de penseelstreken werken, begint het werkelijke leren van sumi-e.

Wat leer ik in deze cursus Japans inktschilderen?

De cursus bestaat uit een combinatie van uitleg, demonstraties en praktijkoefeningen. Aandacht wordt besteed aan het materiaal, de lichaamshouding, ademhaling en de techniek.

Als je de penseelstreken beheerst, kun je ieder onderwerp schilderen. In de cursus Japans inktschilderen leer je naast de techniek te beheersen ook jezelf helemaal te ontspannen. Het is namelijk een bewegingsmeditatie. Tijdens het Japans inktschilderen kun je de rust in jezelf vinden en je innerlijke harmonie verbeteren.

Praktische cursusinformatie 2020

De Vier Heren worden behandeld in 2 cursussen van 8 lessen van twee uur. In het najaar worden de bamboe (zomer) en orchidee (lente) behandeld en in het voorjaar de pruimenbloesem (winter) en chrysant (herfst). In het voorjaar leer je ook hoe je rijstpapier moet opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten.

Voor een beginner maakt het niet uit met welk onderwerp begonnen wordt en begint de eerste les 30 minuten eerder voor extra uitleg.

Waar, wanneer en hoe laat wordt de cursus Japans inktschilderen in Groningen gegeven?

De cursus sumi-e Japans inktschilderen wordt door Astrid Menick in de stad Groningen gegeven. Je kunt de cursus volgen op donderdagmiddag of vrijdagmiddag bij mij  thuis aan de eettafel.

Wat als je de basiscursus Japans inktschilderen gevolgd hebt?

Wanneer je de gehele basiscursus gedaan hebt kun je penseelstreken voor gevorderden leren. Deze kun je doen door dezelfde cursus Shikunshi nog een keer te volgen. Je krijgt dezelfde onderwerpen, maar met andere penseelstreken.

Op dinsdagavond of vrijdagochtend geef ik een sumi-e cursus voor gevorderden (d.w.z. je hebt alle Vier Heren een keer gedaan en wilt meer leren en ontdekken). Deze cursus bevat een gevarieerd aanbod aan onderwerpen en je leert nieuwe penseelstreken.

Bij mij aan de eettafel

De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

donderdag 13.30 – 15.30 uur
januari 23, 30
februari 6, 13, 27 (20 geen les)
maart 5, 12, 19

vrijdag 13.30 – 15.30 uur
januari 24, 31
februari 7, 14, 28 (21 geen les)
maart 6, 13, 20

Wat zijn de kosten?

Cursus van 8 lessen: €160,00 (excl. materialen, incl. cursusboekje, rijstpapier voor in de les en koffie/thee).

Er zijn weinig materialen nodig, deze zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. In de cursus maak je zelf inkt met water en inktstaaf op een inktsteen. Alle materialen, ook om thuis sumi-e te kunnen beoefenen, kunnen tijdens de eerste les worden aangeschaft. Reken op een bedrag van ongeveer €50. Het is ook mogelijk om in de les rijstpapier voor thuis te kopen.

Fukubukuro voor vroege betalers

Betaal voor 13 januari 2020, dan ontvang je in de eerste les een fukubukuro. Deze Japanse gelukstas is een soort van ‘goody bag’ en bevat iedere cursus andere handige hebbedingetjes.

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail. Je bent pas verzekerd van een plaats als je betaling van het cursusgeld is ontvangen.

Het totale bedrag dient uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus te zijn overgemaakt naar IBAN-rekening NL14 KNAB 0258 4223 00 t.n.v. Living Your Destiny o.v.v. "sumi-e cursus". Tot 10 dagen voor aanvang is annulering zonder kosten.

Tijdig aanmelden en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel door had kunnen gaan.

Aanmelden sumi-e cursus - januari - maart 2020

Voor de cursus van dinsdagavond en vrijdagochtend is de basiscursus als voorkennis nodig.
Laat hier even weten of je een beginner bent of wat je ooit eerder hebt gedaan met Orientaals inktschilderen.
met de algemene voorwaarden en ben op de hoogte van de privacyverklaring

Tevens ga ik ermee akkoord dat deze site mijn ingevulde informatie opslaat, voor het kunnen verwerken van mijn aanmelding.