Cursus Sumi-e – Japans Inktschilderen: Shikunshi

Sumi-e cursus voor beginners en gevorderden

In de cursus sumi-e, Japans inktschideren in Groningen maak je kennis met de basispenseelstreken. Het is een heel andere manier van schilderen dan wat we hier in het Westen gewend zijn. Leer hoe je het penseel kunt vullen – soms is het te nat, dan weer te donker of te licht – en hoe snel of langzaam het penseel bewogen moet worden. Ook als je pas begint kun je snel iets moois op papier krijgen. Het blijft een wonderbaarlijke ontdekking hoe inkt en rijstpapier op elkaar reageren. Als je deze basiscursus gevolgd hebt, kun je op dinsdagavond of vrijdagochtend bij mij een sumi-e cursus voor gevorderden met andere onderwerpen volgen.

Shikunshi 四君子 – de Vier Heeren

Suzuri bako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Suzuribako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Al sinds de Song dynastie (960–1279) wordt het thema ‘de Vier Heren’ gebruikt en nu nog steeds in de traditionele schilderskunst in China, Vietnam, Korea en Japan . Shikunshin 四君子 is het Japanse woord voor ‘de Vier Heren’.

Het thema wordt gekenmerkt door de pruim – ume 梅, de wilde orchidee – ran 蘭, de bamboe – take 竹 en de chrysanth – kiku 菊. De kwaliteiten van deze planten worden vergeleken met de deugdzame eigenschappen van nobele heren. Wanneer je deze vier onderwerpen kent, dan ken je ook alle basispenseelstreken.

De Vier Heren worden gebruikt om het verloop van de seizoenen door het jaar te illustreren: pruim met winter, orchidee met de lente, bamboe met de zomer en de chrysant met de herfst.

Een Chinees gezegde zegt dat je een half leven nodig hebt om de bamboe te leren schilderen en een heel leven voor de orchidee.

Voor wie is deze sumi-e cursus geschikt?

Aanleg of ervaring is niet nodig, je kunt vrij snel iets in sumi-e stijl creëren. We zijn gewend dat een onderwerp moet lijken op de werkelijkheid, maar bij sumi-e gaat het om eenvoud; met minimale penseelstreken de puurheid en de essentie van de afbeelding weergeven.

De sumi-e cursus ‘shikunshi’ kan door beginners en gevorderden gevolgd worden. Terwijl de beginner de penseelstreken leert, krijgt degene die deze vaardigheden reeds beheerst, verdieping in de techniek en uitbreiding van de onderwerpen. Juist de combinatie van de verschillende niveaus waarop de cursisten schilderen geeft extra inspiratie. De beginner ziet wat mogelijk is en de ervaren cursist komt weer terug bij de basis.

Adem In(kt)

Bij Sumi-e leer je om bepaalde streken op de juiste manier te maken, maar ook om het
als het ware te laten gebeuren. Een bijzondere combinatie van vaardigheid en spontaniteit.
En elke beweging met het penseel gaat samen met de ademhaling.
Net als bij Tai Ji Quan – enerzijds de vorm heel precies kopieeren, om bij het punt te komen dat de beweging ‘vanzelf gebeurt’.
Bij Sumi-e is het : adem en inkt, bij Tai Ji Quan is het : adem en beweging.

Margo
Tai Ji Quan & Qigong

Veel geleerd

Ik heb veel technieken geleerd met een stap voor stap opbouw. Veel info eromheen – boeken, materialen etc.

Hilda Top
beeldend kunstenaar en bikkunstenaar

Het penseel durven laten dansen

Ik heb geleerd hoe belangrijk het oefenen en de concentratie is. Het ‘losser’ worden; het penseel durven laten dansen.

Janke Klompmaker
Beeldend kunstenaar

En voor wie is deze cursus niet geschikt?

Ben je iemand die even snel en tussendoor een nieuwe techniek wilt leren, dan is deze cursus waarschijnlijk niets voor jou. Door de streken te blijven herhalen en te oefenen, kun je pas ontdekken hoe zonder na te denken de juiste penseelstreek gemaakt wordt. Pas als je kennis hebt gemaakt hoe je met de materialen werkt en hoe de penseelstreken werken, begint het werkelijke leren van sumi-e.

Wat leer ik in deze cursus sumi-e?

De cursus bestaat uit een combinatie van uitleg, demonstraties en praktijkoefeningen. Aandacht wordt besteed aan het materiaal, de lichaamshouding, ademhaling en de techniek.

Als je de penseelstreken beheerst, kun je ieder onderwerp schilderen. In de cursus sumi-e Japans schilderen leer je naast de techniek te beheersen ook jezelf helemaal te ontspannen. Het is namelijk een bewegingsmeditatie. Tijdens het Japans inktschilderen kun je de rust in jezelf vinden en je innerlijke harmonie verbeteren.

Praktische cursusinformatie najaar 2019

De Vier Heren worden behandeld in 2 cursussen van 8 lessen van twee uur. In het najaar worden de bamboe (zomer) en orchidee (lente) behandeld en in het voorjaar de pruimenbloesem (winter) en chrysant (herfst). In het voorjaar leer je ook hoe je rijstpapier moet opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten.

Voor een beginner maakt het niet uit met welk onderwerp begonnen wordt en begint de eerste les 30 minuten eerder voor extra uitleg.

Waar, wanneer en hoe laat wordt de sumi-e cursus in Groningen gegeven?

De cursus sumi-e Japans inktschilderen wordt door Astrid Menick in de stad Groningen gegeven. Je kunt de cursus volgen op donderdagmiddag of vrijdagmiddag bij mij  thuis aan de eettafel. Op dinsdagavond of vrijdagochtend geef ik een sumi-e cursus voor gevorderden (d.w.z. je hebt alle Vier Heren een keer gedaan en wilt meer leren en ontdekken). Als je de Vier Heren nog niet hebt gedaan en je wilt dit op vrijdagochtend volgen, dan kan dat op de basiscursus bij Sylvia Bökkerink. Sylvia geeft ook les voor gevorderden in het onderwerp landschap.

Bij mij aan de eettafel

De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

donderdag 13.30 – 15.30 uur
oktober 3, 10, 17, 31 (24 geen les)
november 7, 14, 21, 28

vrijdag 13.30 – 15.30 uur
oktober 4, 11, 18 (25 geen les)
november 1, 8, 15, 22, 29

Wat zijn de kosten?

Cursus van 8 lessen: €160,00 (excl. materialen, incl. cursusboekje, rijstpapier voor in de les en koffie/thee).

Er zijn weinig materialen nodig, deze zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. In de cursus maak je zelf inkt met water en inktstaaf op een inktsteen. Alle materialen, ook om thuis sumi-e te kunnen beoefenen, kunnen tijdens de eerste les worden aangeschaft. Reken op een bedrag van ongeveer €50. Het is ook mogelijk om in de les rijstpapier voor thuis te kopen.

Fukubukuro voor vroege betalers

Is de betaling voor 10 september 2019 overgemaakt, dan ontvang je in de eerste les een fukubukuro. Deze Japanse gelukstas is een soort van ‘goody bag’ met handige hebbedingetjes.

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail. Je bent pas verzekerd van een plaats als je betaling van het cursusgeld is ontvangen.

Het totale bedrag dient uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus te zijn overgemaakt naar IBAN-rekening NL14 KNAB 0258 4223 00 t.n.v. Living Your Destiny o.v.v. "sumi-e cursus". Tot 10 dagen voor aanvang is annulering zonder kosten.

Tijdig aanmelden en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel door had kunnen gaan.

Aanmelden sumi-e cursus - oktober/november 2019

Voor de cursus van dinsdagavond en vrijdagochtend is de basiscursus als voorkennis nodig.
Laat hier even weten of je een beginner bent of wat je ooit eerder hebt gedaan met Orientaals inktschilderen.
Voor bevestiging graag twee keer hetzelfde e-mailadres invullen.
met de algemene voorwaarden en ben op de hoogte van de privacyverklaring

Tevens ga ik ermee akkoord dat deze site mijn ingevulde informatie opslaat, voor het kunnen verwerken van mijn aanmelding.
=