Home » Blog » De Kracht van Kanji

De Kracht van Kanji

“De Kracht van Kanji” is een artistiek onderzoek naar hoe Utrechters van Aziatische afkomst zich thuis voelen in de Domstad. De resultaten worden gepresenteerd in interviews en kunstwerkjes gebaseerd op “shodo” – de klassieke Aziatische kalligrafie.

de kracht van kanji

Promovenda Martine Mussies gaat in gesprek met Utrechters van Aziatische afkomst en interviewt ze over hun leven in Utrecht. Elk interview wordt samengevat in een “kanji”, een Aziatisch karakter, dat wordt gekalligrafeerd. Op basis van de kalligrafie wordt een kunstwerkje gemaakt. Samen met de interviews bieden de kunstwerkjes een uniek inkijkje in de levens van Utrechters van verschillende Aziatische culturen. Wat bracht hen hier en hoe bevalt het ze in Utrecht?

Dit najaar (van september t/m december) hangen de kunstwerkjes verspreid door de stad, in de cafés, bibliotheken en buurthuizen waar de interviews plaatsgevonden hebben, vaak vergezeld van citaten uit de interviews en omringd door objecten die een persoonlijke betekenis hebben voor de geïnterviewde.

Van zaterdag 4 februari t/m woensdag 1 maart 2023 worden alle werken samen met de interview-teksten gepresenteerd op een grote overzichtstentoonstelling op de eerste verdieping van het Stadskantoor Utrecht.

Stel je voor, je gaat naar een kookworkshop in het lokale buurthuis en je ontmoet daar een bejaarde dame. Ze komt uit een dorpje dat meer dan achtduizend kilometer van Utrecht vandaag ligt en jullie spreken geen enkele gemeenschappelijke taal. Wat doe je dan?

Toen het met handen en voeten niet lukte, scheurde Martine Mussies een blaadje uit haar notitieboekje en krabbelde er een Chinees karakter op, dat ze op Japanse les geleerd had, om aan de vrouw te laten zien. De dame keek haar verbaasd aan, haar ogen twinkelden en ze lachte ze tot spleetjes. Een schaterlach van diep uit haar binnenste: ze kon het lezen, ze kon het begrijpen. Dat is de kracht van kanji. “Of mensen nou uit Taiwan komen of uit Japan, en of ze nou Sichuan spreken of Zhongyuan-Mandarijn, de meeste mensen kunnen deze karakters herkennen”, legt Martine uit.

Maan

Dat voorval, nu inmiddels alweer meer dan een jaar geleden, bracht Martine op een idee van een nieuw artistiek onderzoek. Ze ging in gesprek – met handen, voeten en kanji – met deze vaak moeilijk te bereiken oudere generatie Utrechters van Aziatische afkomst. Ze vroeg ze hoe ze ooit in Utrecht terecht gekomen zijn, hoe ze over Utrecht denken en wat maakt dat ze zich thuisvoelen in de Domstad. Ook vroeg Martine ze naar hun “favorieten”, hun lievelingseten, hun favoriete dier, een object dat ze dierbaar is en dat ze hebben meegenomen of misschien juist achter moesten laten.

“Bij het opzoeken van de karakters moest ik vaak lachen,” vertelt Martine, “een panda spel je als ‘beer-poes’ en een uil? Dat is een ‘poezenkop-havik’. Maar de meeste woorden die belangrijk zijn voor de mensen hebben te maken met een gemoedstoestand, zoals volharding of moed. Dat raakte me.”

Het woordje “kracht” in de titel “De Kracht van Kanji” gaat dan ook niet over brute kracht, maar over de verbindende kracht van deze van oorsprong Chinese karakters. De karakters en interviews geven een inkijkje in het leven van Utrechters van Aziatische afkomst. Wat bracht hen hier en hoe bevalt het ze in Utrecht? Door te kijken naar de kalligrafie in combinatie met de interviews, krijg je een uniek inkijkje in de verschillende Aziatische culturen in Utrecht.

Als geheel vormen de verschillende gekalligrafeerde woorden een collage, die een collectief beeld schetst van een “Aziatisch” leven in Utrecht. De losse interviews worden daarnaast zorgvuldig getranscribeerd voor academisch onderzoek. Waardoor voelt een Japanner zich thuis in Utrecht en is dat anders dan voor iemand uit Taiwan? Dat is nog nooit eerder onderzocht, daarom zullen de resultaten worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

“De Kracht van Kanji” wordt georganiseerd door de Stichting Japan Fans. Middels dit project hopen de Japan Fans ook de oudere generatie immigranten van Aziatische afkomst een stem te geven. Dat is een ‘stille generatie’ – hard werken en niet klagen – daardoor worden deze mensen snel over het hoofd gezien. Zonde, want hun verhalen zijn het meer dan waard om gedeeld te worden. Dat doen de Japan Fans door middel van deze interviews passend bij Martine’s “shodo” de Japanse kalligrafie.

“Ik ben zelf bezig met shodo sinds de herfst van 2020,” vertelt Martine Mussies, die verantwoordelijk is voor de prachtige kunstwerken. “Ik kreeg een prachtige shodo set voor mijn verjaardag van mijn ‘senpai’ [oudere student] Daan. Vlak daarna kwam de lockdown en daarin heb ik mezelf veel geleerd via YouTube, vooral via de filmpjes van Shin Ei en Mizai Sho.”

“Begin dit jaar was de eerste keer dat ik ‘live’ iemand anders gezien heb die bezig is met Japanse kalligrafie, en ook nog een Nederlander! Het was op het festival Heroes Made in Asia in Gorinchem, waar ik de kunst af kon kijken bij kalligraaf Steven Scheerooren. Hij heeft toen speciaal voor mij een heel gave en creatieve kalligrafie gemaakt van mijn naam, die nu hier in de kamer hangt.”

Droom

Op hun website presenteren de Japan Fans Utrecht vanaf september de kalligrafische kunstwerkjes, steeds met citaten uit de bijbehorende interviews erbij. De originele tekeningen zijn in de eerste plaats bedoeld als cadeautjes voor de deelnemers zelf, een teken van verbondenheid. Daarnaast zijn de Japan Fans bezig blauwdrukken te maken van de kalligrafieën, voor een expositie in het kader van Utrecht 900, met als thema ‘stad zonder muren’.

“Een blauwdruk heeft een associatie met de stad,” legt Martine uit, “omdat bouwtekeningen van oudsher vaak blauwdrukken waren. In figuurlijke zin is een blauwdruk een ‘plan van uitvoering’ wat integratie ook is. Tot slot is een blauwdruk een manier van vermenigvuldigen en daarmee ook van delen. Dat is belangrijk voor de Japan Fans, dat delen.”

de kracht van kanji

“De Kracht van Kanji” is een project van de stichting Japan Fans, die zich actief inzet voor Utrecht en haar bewoners. Zo organiseren zij onder meer concerten met Japanse muziek in verzorgingstehuizen en verzorgen zij Japanse maaltijden voor daklozen. Ben je nou benieuwd naar die kanji en zou je er zelf wat van willen leren, neem dan een kijkje op www.japanfans.nl , want daar bieden de Japan Fans ook een gratis beginnerscursus kanji aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.