Washi-papier is Japans rijstpapier. Het wordt tegenwoordig nog steeds op de traditionele wijze met de hand gemaakt. Interessant is het gehele productieproces. Nog interessanter zijn antieke boeken die gemaakt zijn met washi-papier. En het ontdekken hoeveel informatie je uit deze boeken kunt halen.

Zeldzame Japanse boeken
Wil jij een waardevolle collectie zeldzame Japanse boeken inzien? Dat kan!
Oké, ik heb deze Japanse boeken niet persoonlijk in mijn handen gehad, maar ik heb ze wel op mijn scherm in detail kunnen bekijken… en dat allemaal vanuit mijn eigen huis.
Ik heb weer een mooie cursus gevonden: ‘The Art of Washi Paper in Japanese Rare Books’ van FuturelLearn. Niet alleen de lesstof, maar ook alle reacties van medecursisten bleken zeer leerzaam te zijn. De uitleg was uitstekend te volgen. Gesproken wordt in het Japans en de ondertiteling is in het Engels (of als je voorkeur er naar uit gaat in het Japans).
Deskundigen op het gebied van washi-papier

De cursus wordt gegeven door twee deskundigen op dit gebied. Professor Takahiro Sasaki is werkzaam bij het Keio Instituut van Oriëntale Klassieken. Dr. Makiko Shiroto is docent bij het Gakushuin Vrouwencollege. Sasaki is deskundig in bibliografie en Japanse literatuur uit de Middeleeuwen, met bijzondere aandacht voor waka (和歌) – Japanse dichtkunst. Dr. Shiroto is is lid van de ‘Society for Study of Washi Culture’. Zij is gespecialiseerd in bibliografie en Japanse literatuur uit de Edo-periode, met aandacht voor papieren in boeken en publicaties.
Een gratis online cursus
Het goede nieuws is dat deze cursus gratis te volgen is. De cursus duurt twee weken. Hierbij wordt vanuit gegaan dat je ongeveer 3 uur per week bezig bent. Je krijgt nog twee weken extra de tijd om alles in je eigen tempo te kunnen volgen. Na deze vier weken heb je geen toegang meer totdat de cursus opnieuw beschikbaar komt. Voor €49 kun je wel een upgrade nemen. Een upgrade houdt in dat je onbeperkt toegang en een persoonlijk certificaat krijgt.
Wat je leert over washi-papier
Het washi-papier is al heel mooi om te zien. Vooral wanneer prachtig geschreven Japanse kalligrafie of inktschilderingen erop staan. Washi-papier kan verschillen in kleur, textuur, sterkte en duurzaamheid. Dit hangt af van de gebruikte materialen, productie- en verwerkingsmethoden.
Je leert vanuit wetenschappelijk als cultureel perspectief van alles over het washi-papier. Waarom produceerden Japanse papiermakers zoveel verschillende washi papiersoorten? Hoe werden de verschillende papiersoorten voor de boeken gekozen?
Wanneer je meer te weten komt over verschillende soorten washi die in zeldzame boeken worden gebruikt, ga je de Japanse cultuur beter begrijpen. Klik hier om direct naar de cursus te gaan!
Zelf doen!
Misschien denk je dat het een kijk- en luistercursus is, waar je alleen maar video’s bekijkt. Het tegendeel is waar. Je krijgt naast heel veel informatie o.a. stap-voor-stap uitleg hoe je zelf washi-papier kunt maken.

Duidelijke voorbeelden hoe je zelf kunt onderzoeken hoe washi-papier is samengesteld. Je gaat in je eigen omgeving anders naar papier kijken.
Het is een interactieve cursus
Heb je tijdens de lessen vragen? Je kunt onder iedere les vragen stellen en je krijgt vlot antwoord. Bijzonder is dat de cursusleiders zelf ook vragen hebben, zoals hoe in andere delen van de wereld papier gemaakt wordt. In de reactievelden vind je niet alleen reacties, maar ook veel extra informatie.
Zelf heb ik vol bewondering alle lessen bekeken en alle informatie in mij opgenomen. Zelf washi-papier maken ga ik nog doen. Gelukkig heb ik een hand-out met alle informatie. Alleen aan het eind van de cursus heb ik commentaar gegeven. Leuk om te zien dat zelfs op dat commentaar gereageerd wordt.

Foto’s: van de cursus ‘The Art of Washi Paper in Japanese Rare Books’ op FuturelLearn.
Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden?