Home » Blog » De schoonheid van de leegte

De schoonheid van de leegte

Fimregisseur Alexander Oey heeft in opdracht van de KRO-NRCV de film “De schoonheid van de leegte” gemaakt. Toen ik nog niet wist, waarom Marjon de Jong door de Japanners een meester in sumi-e wordt genoemd, schreef ik dit stukje over een sumi-e meester in Nederland.

Vlak voor de tv-uitzending van deze film, stuurde Marjon mij een bericht hierover. Behalve van Marjon zelf kreeg ik van veel nieuwsbrieflezers de tip doorgestuurd om deze film over sumi-e te zien. Helaas zat ik tijdens de uitzending in het buitenland en kon ik het niet rechtstreeks zien. Gelukkig is de uitzending online te bekijken, want het is zeker de moeite waard om te zien.

Een film over sumi-e “De schoonheid van de leegte”

Bij de uitzending van de Boeddhistische blik is deze film op zondag 7 april 2019 uitgezonden. Hierin vertelt en laat Marjon zien hoe voorstellingen met enkele penseelstreken tot de essentie teruggebracht worden. Bij het aanbrengen van de streek moet je nergens naar streven.

De kantoorboekhandel Mado in Utrecht

Ook de prachtige materialen die Marjon gebruikt komen in beeld. Zo ontdekte zij de eerste keer de sumi-e materialen in de etalage van de kantoorboekhandel Mado aan de Oude Gracht in Utrecht. Zelf houd ik van mooie pennen en schrijfboekjes en kwam vroeger vaak in Utrecht en bij dezelfde kantoorboekhandel als Marjon. Ik combineerde dat met een bezoek aan de tweedehandsboekenwinkel de Slegte, die ernaast zat, waar ik, jaren later een boek kocht over Chinees penseelschilderen waarin mijn eerste sumi-e materialen zaten. En als ik Marjon in de uitzending hoor vertellen, kan ik me goed inleven hoe dat voelt om voor de etalage van Mado te staan en iets moois te ontdekken.

Een spirituele ervaring

Terwijl Marjon voor de etalage stond, maakte ze iets bijzonders mee. Ik zal niet verklappen wat het is. Bekijk de film en dan kun je van Marjon zelf horen wat voor bijzonders ze heeft meegemaakt. Een mooi verhaal!

Verder vertelt ze hoe haar jeugd haar leven heeft bepaald en hoe het schilderen haar helpt om met haar verleden om te gaan. Als je op de volgende foto klikt, kun je de film zelf zien.

De schoonheid van de leegte - een film over Marjon de Jong

Interview in de krant

In de Utrechtse krant de Brug heeft n.a.v. de uitzending onderstaand interview met Marjon gestaan.

Wil je op de hoogte blijven en maandelijks een nieuwsbrief ontvangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.