Home » Blog » De weg van het schrijven – waar gelachen wordt is er geluk

De weg van het schrijven – waar gelachen wordt is er geluk

Estimated reading time: 5 minutes

Over de weg van het schrijven, wat ik allemaal onderweg ben tegengekomen en mijn laatste werken Japanse kalligrafie.

Japanse kalligrafie, is in tegenstelling tot sumi-e, het Japans inktschilderen, veel strikter. Natuurlijk is het bij sumi-e in het begin ook belangrijk dat je de streken op de juiste manier maakt. Maar als je met sumi-e een stuk verder bent, kun je veel losser werken.

Shodō – de weg van het schrijven

Het Japanse woord voor Japanse kalligrafie is ‘shodō. Sho staat voor schrijven en ‘‘ (in het Chinees ’tao’ of ‘dao) staat voor de weg. Iemand die shodō doet, volgt dus de weg van het schrijven. Het is, net zoals bij de meeste Japanse kunstvormen, iets dat je je hele leven lang blijf doen.

Ik ben ooit begonnen met nemen van lessen in sumi-e, het Japans inktschilderen. Bij verschillende streken kreeg ik te horen dat die hun oorsprong vonden in de Japanse kalligrafie. Ik vond de Japanse kalligrafie erg mooi om te zien, maar had geen idee wat er stond. Toch werd ik nieuwsgierig naar de relatie tussen shodō en sumi-e.

Mijn eerste kennismaking met de Japanse kalligrafie

Toen bij Batsu, de Japanse winkel hier in Groningen, een shodō-workshop werd gegeven, heb ik mij gelijk aangemeld. Dat was in de zomer van 2016. Wat een bijzondere ervaring die naar meer smaakte. Omdat Yumi sensei nog een plek vrij had in haar klasje ben ik in augustus 2016 begonnen aan de weg van het schrijven.

Veel geleerd en veel gedaan

Op deze weg heb ik de afgelopen jaren heel veel meegemaakt en geleerd. Zo heeft mijn Japanse kalligrafie in Tokio in een museum gehangen. En heb ik zelfs een examen gedaan en mijn eerste dan kaisho-stijl gehaald. Deze lessen hebben me veel meer gebracht dan alleen maar Japanse karakters mooi leren schrijven. Zo heb ik veel meer geleerd over de Japans keuken, de cultuur, gewoontes en de taal.

Verschillende stijlen in de Japanse kalligrafie

de wegvan het schrijven - kaisho stijl

Kaisho-stijl: 原始反終 – GEN DHI HAN SHUU – Wie de bron bestudeert, kent het ultieme einde

Als je met Japanse kalligrafie verder op de weg komt, word je ook meer uitgedaagd. Naast Kaisho-stijl, het blokschrift, oefen je voor het Kana-schrift. Kana is een kalligrafiestijl die in Japan is ontwikkeld en alleen in de Japanse kalligrafie wordt beoefend. Het is een verbazingwekkend delicaat, licht en elegant schrift en gemakkelijk te onderscheiden met de andere Japanse kalligrafiestijlen. Kana-tekst loopt en vloeit over heel fijn papier.

de weg van het schrijven - kana-stijlKana-stijl: 山茶花の長き盛りの始まりぬ=SAZANKA No NAGA Ki SAKA Ri No HAJI Ma Ri Nu
Er begint het lang bloeitijd voor de Camellia Sasanqua.

De oranje inkt is de correctie van Yumi sensei op mijn werk. Ronde krullen betekent dat het goed is. Bij kana krijg je vaak een haiku als opdracht. Ik zie in gedachten vaak de sumi-e afbeelding die erbij hoort.

Even pauze nemen op de weg van het schrijven

De afgelopen maanden ben ik zo druk dat ik niet de rust en de tijd kan vinden om te oefenen voor mijn shodō-opdrachten. Daarom heb ik besloten om even een pauze te nemen. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik rust even op een bankje uit aan de kant van de weg van het schrijven. Wel heb ik nog werk ingeleverd voor de…

Expositie in Tokyo

Japanse kalligrafie-expostie

Vele vellen vol oefenen met dezelfde tekst.


Het mooiste werk kiezen

De mooiste gaat naar Japan toe! En rechts een van de werken van mijn sensei die op haar niveau meedoet aan de expositie.

In Japan zijn de musea geopend en van 22 t/m 26 februari komt mijn mooiste werk te hangen in het  Tokyo Metropolitain Art Museum (tobikan). Ik heb al twee keer eerder meegedaan met de Japanse kalligrafie-expositie. De mooiste gaat naar Japan toe! En rechts een van de werken van mijn sensei die op haar niveau meedoet aan de expositie.

De mooiste - waar gelachen wordt is er gelukDit is de mooiste werk en vrij vertaald staat er ‘ Waar gelachen wordt is er geluk’.

Ik lach, haal adem, mis mijn lessen shodō, maar weet dat ik het weer ga oppakken. Nu mijn tijd en energie stoppen in het opzetten van mijn online cursussen sumi-e. In ieder geval ben ik Yumi sensei heel dankbaar voor alles wat ik tot nu toe op de weg van het schrijven heb geleerd.

Shodo - de weg van het schrijven
Als je denkt dat ik veel heb geoefend… dit is het oefenwerk van Yumi sensei 🙄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.