Home » Blog » Doe je mee met Inktober 2018?

Doe je mee met Inktober 2018?

  • Blog
  • 4 min read

Of doe je mee met de speciale inktober voor sumi-e: de sumietober 2018? Kijk dan hier!

Inktober is 31 dagen, 31 inkttekeningen! Een maand met inktbesmeurde bladzijdes, vuile handen en aangewakkerde verbeelding. Je kent pas de opwinding, de pijn, de wanhoop en de uiteindelijke opgetogenheid totdat je de uitdaging bent aangegaan en triomfantelijk achter je hebt gelaten.

Elk jaar worden mensen over de gehele wereld uitgedaagd om de hele maand oktober één inkttekening per dag te maken. In 2009 is illustrator en schrijver Jake Parker hiermee begonnen als uitdaging om ‘inktvaardigheden’ te verbeteren en om een positive gewoonte te ontwikkelen van regelmatig tekenen of schilderen.

Waarom zou je meedoen met Inktober?

Op zijn website en op zijn Youtube-kanaal vertelt hij hoe en waarom hij Inktober in 2009 is begonnen. In dit filmpje legt hij je alles uit.

De regels zijn eenvoudig

  1. Maak een tekening in inkt (op sumi-e-wijze met penseel of gewoon met een stift. Je mag zelfs eerst met potlood een schets maken als je dat wilt)
  2. Zet het online
  3. Gebruik hashtag #inktober en # inktober2018
  4. Herhaal dit.

Wees consistent

Je kunt het dagelijks doen. Heb je geen 15 minuten per dag de tijd? Dan kun je meedoen met de halve marathon (om de andere dag tekenen), of gewoon de 5K (eenmaal per week). Wat je ook beslist, wees er gewoon consequent in. Inktober gaat over groeien en verbeteren en het vormen van positieve gewoontes. Hoe consistenter je bent, hoe beter het is. Oh ja, langer dan 15 minuten mag natuurlijk ook.

Een vonk van inspiratie

Wat kun je tekenen? Vaak ontbreekt het aan inspiratie. Daarom maakt Jake Parker ieder jaar een lijst van 31 inspirerende woorden. Meer (Engelse) info vind je op de inktober-site. Een vrije vertaling van deze lijst vind je hier.

Handige tips voordat je begint

  • Zoek een schetsboekje en neem een formaat waarbij jij je het prettigst bij voelt.
  • Let erop dat het papier dik genoeg is en dat de inkt niet doordrukt.
  • Schrijf voorin de lijst met de nummers erbij.
  • Reserveer in je agenda iedere dag een kwartiertje voor het tekenen. Het gemakkelijkst is om hiervoor een vast tijdstip op de dag te prikken. Dan wordt het sneller een gewoonte.

Sumi betekent inkt

‘Sumi’ betekent inkt en ‘e’ staat voor afbeelding. Sumi-e is een afbeelding in inkt. Het maken van een dagelijkse sumi-e kun je in de Inktober-challenge doen. Alleen hebben de onderwerpen bij sumi-e meestal met de natuur te maken. Gebruik je verbeelding bij woorden die in eerste instantie helemaal niets met de natuur te maken hebben.

Zo zie ik bij ‘modderig’ een lotus die in de modder groeit en bij ‘stekelig’ een egeltje. En kun je helemaal niets met een woord? Wat houd je tegen om gewoon iets anders te tekenen.

Heb je nog geen inkt en penseel?

Gewoon met een fineliner of zwarte stift tekenen mag ook. Ben je onzeker of het in een keer goed gaat? Eerst met potlood een tekening maken en die overtrekken mag in deze uitdaging.

Geen idee wat een hashtag is?

Hashtags zijn labels. Je kunt deze bij je social media berichten op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn plaatsen. Hierdoor kunnen anderen gemakkelijk iets over een bepaald onderwerp terugvinden.  Een hashtag tik je gewoon als tekst bij je tekening in. Het begint altijd met een ‘#’ en losse woorden worden zonder spaties aan elkaar achter het ‘#’ geplakt. Sommige hashtags zijn al heel bekend, zoals #durftevragen. Voor deze challenge gebruik je de hashtags #inktober en #inktober2018

Geen zin om op social media te delen?

Zit je niet op social media of heb je helemaal geen zin om te posten? Geen probleem! Deze challenge mag je ook aangaan voor jezelf, om regelmatiger te gaan tekenen of schilderen. Wil je jouw resultaten wel delen? Gebruik als extra hashtag #zwarteinkt bij je bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.