Home » Blog » Een bijzondere inktsteen

Een bijzondere inktsteen

Estimated reading time: 3 minutes

Onlangs heb ik een bijzondere inktsteen gekregen. Zomaar, als cadeautje van Ruud. Ruud heeft een passie voor alles wat met Japan te maken heeft en leest hierdoor ook mijn nieuwsbrief. Onlangs is hij naar Japan geweest en is op zoek gegaan naar iets speciaals voor mij. En dat heeft hij gevonden 😊

Eén inktsteen voor één kleur

Zelf schilder ik vooral met zwarte inkt. Zwarte inkt, gemaakt door met een inktstaaf met een klein beetje water op een inktsteen te wrijven, is vaak mooier dan kant-en-klare inkt uit een flesje. 

Er bestaan ook gekleurde inktstaven waarmee je gekleurde inkt kunt maken. En ook al poets je je inktsteen goed schoon, toch is het raadzaam om voor kleur een andere inktsteen te gebruiken.

Of een bijzondere inktsteen voor meerdere kleuren

Het zou mooi zijn als je een inktsteen kunt gebruiken voor meer dan alleen zwart. En laat die nu ook bestaan.

Een bijzondere inktsteen uit Japan
Het doosje van een bijzondere inktsteen met inktstaaf.

Ruud heeft deze bijzondere inktsteen gevonden. Het wordt speciaal gemaakt voor de winkel waar hij het heeft gekocht. Uiteraard is het maken van inktstenen pure vakmanschap en deze is ook met de hand gemaakt. Ik had deze vorm inktsteen nog nooit eerder gezien. Het is precies waar ik al enige tijd op zoek naar was.

Hoe gebruik je een gekleurde inktstaaf?

Gekleurde Chinese inktstaven
Gekleurde inktstaven die op een inktsteen met water vloeibaar worden gemaakt.

Een gekleurde inktstaaf gebruik je op dezelfde manier als een zwarte inktstaaf. Met een beetje water wrijf je de staaf op een inktsteen. Als je de kleur wilt verdunnen, dan meng je op een palet wat water met de aangemaakte gekleurde inkt. Meer over hoe je kunt werken met kleur in Oosters inktschilderen vind je in “Japans inktschilderen in kleur“.

Hoe deze bijzondere inktsteen eruit ziet en hoe je die kunt gebruiken om kleur te maken met een gekleurde inktstaaf, kun je in de volgende video zien.

Ga je zelf naar Japan en wil je dezelfde inktsteen aanschaffen? De adresgegevens vind je hier – wel in het Japans geschreven. Met Google translate heb ik de tekst enigszins kunnen ontcijferen. Er is een winkel in Tokyo en in Kyoto. In de winkel in Tokyo kun je ook Japanse kalligrafielessen krijgen.

Het adres waar je bijzondere inktstenen kunt kopen
De winkel waar je de bijzondere inktsteen kunt kopen. Er is een winkel in Tokyo en in Kyoto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.