Etegami Workshop

De etegami workshop, samen met familie, vrienden of collega’s leuke, grappige en bijzondere kaartjes maken. Etegami is een Japanse volkskunstvorm op briefkaartformaat. Het betekent ‘e’ = afbeelding en ‘tegami’ = bericht / boodschap; een boodschap in een plaatje.

Hoe is etegami ontstaan

In Japan is het al een eeuwenoude traditie om nieuwjaarswensen te versturen. In de jaren 1960 bedacht Kunio Koike, een Japanse kalligrafiestudent, om zelf nieuwjaarskaarten te maken met dezelfde materialen die hij gebruikte voor de Japanse kalligrafie, maar zonder de traditionele onderwerpen vanuit de traditionele schilderskunst zoals een kraanvogel.

De Japanse kalligrafie doe je met penseel en inkt op rijstpapier en is aan strikte regels gebonden. In tegenstelling tot de kalligrafie, waar alles perfect moet zijn, maakte hij kaarten met tekst die er een beetje knullig uitzagen. Zo zijn de lijnen niet strak maar juist bibberig getekend. Zijn idee was om kaarten te maken die spontaan en persoonlijk zijn en niet gebonden zijn aan traditionele regels. Nieuwjaarskaarten in een dagelijks jasje.

De moderne etegami is voor ieder seizoen

Etegami is in Japan tegenwoordig een volkskunst en zo populair geworden, dat deze kaarten in ieder seizoen gemaakt en verstuurd worden. Jong en oud maakt etegami-kaarten. Ondertussen is etegami ook buiten de grenzen van Japan populair geworden. Zo kun je tegenwoordig met ‘postcrossing’ via de ouderwetse brievenbuspost etegami kaarten wereldwijd ontvangen en versturen naar mensen die hiermee bezig zijn.

Jong en oud maakt etegami

Voor het maken van een etegami hoef je geen moeilijke technieken te leren of jaren te oefenen. Een technisch goed gemaakte etegami is zelfs helemaal not-done, omdat jouw “jij-heid” niet wordt weergeven. Juist de meest eenvoudige en simpele resultaten, die alleen door jou geproduceerd kunnen worden zijn goed. Zo’n “klungelig” kunstwerk, dat je vanuit je hart hebt gemaakt, is wat de ontvanger zal raken. En daarom kan iedereen meteen beginnen met het maken van etegami.

Meer over etegami, welke materialen je kunt gebruiken en hoe je er zelf een kunt maken, staat hier uitgelegd.

De etegami workshop

Je gaat een ‘een boodschap in een plaatje’ maken met sumi (inkt) en een penseel op gasenshi (washi briefkaart voor etegami). Je maakt ook je eigen hanko (stempel). Alle materialen om op Japanse wijze kaartjes te kunnen maken zijn aanwezig. Je krijgt uitleg over de materialen en hoe je het beste kunt beginnen. Wil je je eigen inkt maken? Dat kan ook. Het penseel waarmee je schildert is van wolfshaar en dat penseel mag je na afloop meenemen, zodat je thuis meer etegami kaarten kunt maken.

Een stempel maakt etegami pas echt af

Om je etegami helemaal persoonlijk te maken zet je er je eigen stempel op. Ook de stempel, die net als de etegami best klungelig mag zijn, gaan we in deze workshop maken.

De kunst van het weglaten

Wat een leuke workshop was dit. We maakten een stempel van onze naam (nou ja, initialen).
Op een heeele bijzonderde manier maakten we zwarte inkt. Vervolgens gingen we aan de slag met het schilderen van een postkaart formaat.
Als perfectionist was het een g e w e l d i g e les hahaha 🙂

Ik vond het heerlijk om in een korte tijd een aantal kunstwerkjes te maken.
De uitleg van Astrid is rustig. En haar werkbladen zijn altijd super praktisch.
Met veel inspiratie ging ik weer naar huis,

Christel Nolle
Creatieveling

Fijne en toegankelijke manier van schilderen

Zaterdag met z’n vijven een erg leuke workshop etegami gedaan. Fijne en toegankelijke manier van schilderen, begeleid met de goede en prettige uitleg van Astrid. Heldere informatie over etegami en zijdelings nog het nodige over sumi-e. Eerst de stempeltjes gesneden en daarna aan het schilderen. Iedereen werd er stil van. Verbazend hoe het lukt in zo korte tijd en zo ongedwongen, zulke mooie kaarten te maken. Vandaag de eerste kaart op de post gedaan en vol van plannen om meer etegami’s te gaan maken en versturen

Bas Kalkman

Gezellig, ontspannen en ook nog wat nieuws leren

Na een gezellige ontvangst en in een ontspannen sfeer vertelde Astrid over zich zelf en zwarte inkt en maakte ons wegwijs in de materie.

We kregen een prachtige penseel (die we zelfs mochten houden!!!!) waarmee we aan de slag gingen. Het vasthouden van de penseel vond ik best moeilijk, oefenen dus! Ik had mij heel specifieke dingen voorgesteld maar eigenlijk bleek het heel vrij!

Ons groepje werd steeds stiller en de ene na de andere kaart kwam op tafel voorzien van grappige teksten.

Als de kaart “af” was zette je je eigen stempel er op. Jazeker “je eigen stempel” want dat was het eerste dat we maakten door in een stuk vlakgum je eigen letter te snijden naar origineel voorbeeld!

Dat het zeer naar ons zin was blijkt uit het feit dat we, ook als groepje, thuis samen aan de slag zijn gegaan.

Dank je wel Astrid, tot spoedig weerzien.

Rieke (Friesland)
ik ben met pensioen en doe leuke dingen.

Wat als ik niet een workshop kan volgen en wel met etegami wil beginnen?

Op Youtube staat een hele serie met de naam 'etegami 24 seasons'. Het zijn 24 korte video's over etegami. Deze serie geeft niet alleen maar voorbeelden maar ook het gevoel wat je bij etegami krijgt. De video's zijn in het Japans met Engelse ondertiteling.

Etegami workshop - praktische gegevens

Zo nu en dan organiseer ik een etegami-workshop, maar je kunt ook een eigen groep samenstellen voor een workshop. De kosten zijn €30,00 p.p. en er zijn minimaal 4 deelnemers nodig. 
Materiaal om de etegami te maken kun je van mij gebruiken. Je neemt mee naar huis je eigen gemaakte etegami-kaart, een wolfsharen penseel en een zelfgemaakte stempel.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.