In de etegami workshop ga je samen met familie, vrienden of collega’s leuke, grappige en bijzondere kaartjes maken met een persoonlijke stempel erop.
Hoe is etegami ontstaan
Etegami is een Japanse volkskunstvorm op briefkaartformaat. Het betekent een boodschap in een plaatje; ‘e’ = afbeelding en ’tegami’ = bericht / boodschap of beeldbrief.
In Japan is het een eeuwenoude traditie om nieuwjaarswensen te versturen. In de jaren 1960 bedacht Kunio Koike, toen een Japanse kalligrafiestudent, om zelf nieuwjaarskaarten te maken met dezelfde materialen die hij gebruikte voor de Japanse kalligrafie, maar zonder de traditionele onderwerpen vanuit de traditionele schilderskunst zoals een kraanvogel.

Kunio Koike – brievenschrijver
De Japanse kalligrafie doe je met penseel en inkt op rijstpapier en is aan strikte regels gebonden. In tegenstelling tot de kalligrafie, waar alles perfect moet zijn, maakte hij kaarten met tekst die er een beetje knullig uitzagen. Zo zijn de lijnen niet strak maar juist bibberig getekend. Zijn idee was om kaarten te maken die spontaan en persoonlijk zijn en niet gebonden zijn aan traditionele regels. Eigenlijk nieuwjaarskaarten in een dagelijks jasje.
Kunio Koike schreef 60.000 handgetekende beeldbrieven per jaar in het bindproject “Quarterly Ginka”, dat veel aandacht trok. In 1985 heeft hij de “Japan Picture Letter Association” opgericht om beeldbrieven te promoten. In het “Kunio Koike Picture Letter Museum” in Oshino Village, Yamanashi Prefecture, zijn speciale tentoonstellingen en lezingen over beeldbrieven.
De moderne etegami is voor ieder seizoen
Etegami is in Japan tegenwoordig een volkskunst geworden en zo populair, dat deze kaarten in ieder seizoen gemaakt en verstuurd worden. Jong en oud maakt etegami-kaarten. Ondertussen is etegami ook buiten de grenzen van Japan populair. Zo kun je tegenwoordig met ‘postcrossing’ via de ouderwetse brievenbuspost etegami kaarten wereldwijd ontvangen en versturen naar mensen die hiermee bezig zijn.
Jong en oud maakt etegami
Voor het maken van een etegami hoef je geen moeilijke technieken te leren of jaren te oefenen. Een technisch goed gemaakte etegami is zelfs helemaal not-done, omdat jouw “jij-heid” niet wordt weergeven. Juist de meest eenvoudige en simpele resultaten, die alleen door jou geproduceerd kunnen worden zijn goed. Zo’n “klungelig” kunstwerk, dat je vanuit je hart hebt gemaakt, is wat de ontvanger zal raken. En daarom kan iedereen gewoon beginnen met het maken van etegami.
De etegami workshop
Je gaat een ‘een boodschap in een plaatje’ maken met sumi (inkt) en een penseel op gasenshi (washi briefkaart voor etegami). Alle materialen om op Japanse wijze kaartjes te kunnen maken zijn aanwezig. Je krijgt uitleg over de materialen en hoe je het beste kunt beginnen. Wil je je eigen inkt maken? Dat kan ook. Het penseel waarmee je schildert is van wolfshaar en dat penseel mag je na afloop meenemen, zodat je thuis meer etegami kaarten kunt maken.
Een stempel maakt etegami pas echt af
Om je etegami helemaal persoonlijk te maken zet je er je eigen stempel op. Ook de stempel, die net als de etegami best klungelig mag zijn, gaan we in deze workshop maken.
Etegami workshop – praktische gegevens
Zo nu en dan organiseer ik een etegami-workshop, maar je kunt ook een eigen groep samenstellen voor een workshop. De kosten zijn dan €35,00 p.p. en er zijn minimaal 4 deelnemers nodig. Materiaal om de etegami te maken kun je van mij gebruiken.
Je neemt mee naar huis je eigen gemaakte etegami-kaart, een wolfsharen penseel en een zelfgemaakte stempel met stempelinkt.
Wat als ik niet een workshop kan volgen en wel met etegami wil beginnen?
Op Youtube staat een hele serie met de naam 'etegami 24 seasons'. Het zijn 24 korte video's over etegami. Deze serie geeft niet alleen maar voorbeelden maar ook het gevoel wat je bij etegami krijgt. De video's zijn in het Japans met Engelse ondertiteling.