Home Events Tentoonstelling Shigeru Onishi – The Possibility of Existence

Shigeru Onishi – The Possibility of Existence

De tentoonstelling The Possibility of Existence toont het vergeten fotografische oeuvre van Shigeru Onishi (1928 – 1994). Nadat de kunstenaar in 1953 afstudeerde in topologie (tak van de wiskunde) aan de universiteit van Hokkaido, begon hij zijn wiskundige theorieën toe te passen op fotografie. Hoewel zijn theorieën voor de leek onbegrijpelijk zijn, heeft het een uniek oeuvre opgeleverd waarmee hij zich distantieerde van andere stromingen en ideeën in de Japanse fotografie van zijn tijd.

In zijn foto’s probeerde Onishi tijd en ruimte te overstijgen: zijn werken doen afstand van fotografie als momentopname. Beelden vermengen zich in montages, of vervagen in zijn onorthodoxe printmethodes; Onishi lapte alle regels van de donkere kamer aan zijn laars. Zo ‘schilderde’ hij met een kwast de fotografische emulsie op het fotopapier, waardoor hij bewust onregelmatigheden aanbracht in de ontwikkeling van het beeld. Na 1957 stopte Onishi om onbekende redenen met fotograferen om zich volledig toe te wijden aan het creëren van abstracte inktschilderijen.

In samenwerking met MEM Gallery en Bombas Gens toont Foam een ruime selectie vintage prints in combinatie met enkele van deze inktschilderingen.

Datum

17 sep 2021 - 09 jan 2022
Ongoing...

Tijd

10:00 - 18:00
FOAM

Locatie

FOAM
Keizersgracht 609 1017, DS Amsterdam
Foam

Organisator

Foam
Website
https://www.foam.org