Home » Blog » Expositie Praktijk Helpman | juli – september 2018

Expositie Praktijk Helpman | juli – september 2018

  • Blog
  • 3 min read

Van revalideren naar een expositie in Praktijk Helpman

Minstens een jaar zou het duren voordat mijn gebroken enkel geheeld zou zijn. Nu een jaar verder blijkt het te kloppen. Ik kan weer gewoon lopen, met nog een iets dikke enkel en gevoelige littekens. Toch blijf ik erg voorzichtig en merk dat ik nog steeds moet oppassen bij wat ik doe.

Het revalideren heb ik met de hulp van fysiotherapeut Rian bij Praktijk Helpman gedaan. In het begin kreeg ik drie keer in de week een half uur therapie. Hij masseerde wat los en we deden oefeningen om de enkel soepeler te krijgen. In een paar half uurtjes had ik de tijd om te vertellen wat ik allemaal doe. Al snel kwamen we op het onderwerp sumi-e, Japans inktschilderen. En of ik een keer voor drie maanden in de praktijk wilde exposeren.

Het uitzoeken van het werk

Voor mijn gevoel ben ik nog steeds aan het ontdekken wat inkt en rijstpapier doen en hoe ik het penseel kan gebruiken. De mogelijkheden lijken eindeloos. Vooral door te blijven ontdekken en oefenen wordt de beheersing van de streken steeds beter. Kant-en-klaar werk heb ik bijna niet.

Ik kan ongeveer tien werken ophangen. Het worden er uiteindelijk dertien. Met al het werk dat ik heb liggen moet er voldoende keus zijn. Mijn werken liggen opgevouwen en gesorteerd per onderwerp, maar nog niet klaar om op te hangen. Dus ik moet eerst even aan de slag.

De voorbereiding

Om het werk in een lijst te kunnen exposeren dient het eerst op tekenpapier of stevige rijstpapier geplakt te worden. De kleuren en tonen komen dan beter tot hun recht en het papier is minder kwetsbaar. Het opplakken is een secuur werkje en ondanks alle aandacht sneuvelt helaas een van mijn grotere werken. Tijdens het opplakken wordt het nat gemaakt en het was te nat en scheurde daardoor. Er was niets meer te redden. Gelukkig heb ik nog een foto ervan gemaakt.

Verloren gegaan tijdens het plakken - Chinese kool en champignons

Verloren gegaan tijdens het plakken – Chinese kool en champignons

De lijsten

Wist je dat ze bij IKEA mooie en praktische wissellijsten hebben?  Inplaats van glas zit er kunststof in. Hierdoor is het werk stukken lichter van gewicht. Normaal snijdt Hans. mijn lief, de passe-partouts op maat, maar hij heeft het momenteel te druk met zijn werk.

Het wordt nu echt wabi-sabi, de schoonheid van imperfectie. De wissellijsten hebben standaard passe-partouts. En daar moeten we het mee doen. Gelukkig helpt Hans mij wel met het ophangen van het werk, ook al mag het van mij allemaal nog rechter hangen. De perfectionist in mij mag het nu allemaal loslaten. Het is goed zo.

Expositie Praktijk Helpman

Van juli tot en met eind september 2018 is mijn werk te zien in Praktijk Helpman.

Ben je in de buurt en wil je het werk in het echt zien? Het adres is Haydnlaan 42, 9722 CJ Groningen. Tijdens openingsuren is het vrij toegankelijk. Maandag 7.30 tot 18.00 uur, dinsdag 8.00 tot 18.00 uur, woensdag8.00 tot 21.00 uur, donderdag 7.30 tot 22.00 uur en vrijdag 8.00 tot 18.00 uur.

Een paar van deze werken zijn ook online te zien op mijn (nog verder te ontwikkelen) site menick.com

Wil je op de hoogte blijven en maandelijks een nieuwsbrief ontvangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.