De geschiedenis van sumi-e en wat is sumi-e nu precies?

De geschiedenis van sumi-e gaat meer dan tweeduizend jaar terug in de tijd. Toen ontstond in China een kunstvorm, die een belangrijke invloed uitgeoefend heeft op de hedendaagse kunstwereld. Rond de 14e eeuw hebben zenboeddhisten de buurlanden Japan, Vietnam en Korea, kennis laten maken met sumi-e.

Sumi-e 墨絵, ook wel bekend als suiboku-ga 水墨画 is een kunstvorm waarbij met penseel en inkt op rijstpapier wordt getekend of geschilderd. De woorden ‘sumi-e’ en ‘suiboku-ga’ betekenen respectievelijk ‘inktafbeelding’ en ‘waterinktafbeelding’.

Sumi-e is in de Westerse wereld het meest gebruikte begrip voor het Japans inktschilderen. Behalve penseel, inkt en papier speelt de ademhaling ook een grote rol.

Een mooie documentaire over de geschiedenis van sumi-e

Hier vind je meer artikelen over de geschiedenis en achtergrondinformatie. Bekijk voor een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van sumi-e het verhaal over de documentaire ‘Ink Painting – Insights into the Heart of Zen‘.

Lu Yanshao waterval 1990

Shan Sui | berg- en waterschilderen

Bij het het Chinees en Japans inktschilderen hebben we het over “berg- en waterschilderen” en niet over “landschapsschilderkunst”. Berg- en waterschilderen is de letterlijke vertaling van de Chinese en Japanse…