Home » Blog » Hanami Matsuri – kijken naar de kersenbloesem

Hanami Matsuri – kijken naar de kersenbloesem

Terwijl het bij ons nog winterse temperaturen zijn, worden in Japan binnenkort alweer hamani – de eeuwenoude traditionele kersenbloesemfestivals gehouden.

Wat is de betekenis van hanami?

Bij hanami gaat het om het genieten van de kersenbloesem (sakura) en soms de pruimenbloesem (ume). Dit doet men in de parken van de steden en op het gehele platteland. De bloesem symboliseert letterlijk een nieuw begin in Japan. Met 1 april als de eerste dag van zowel het financiële als het academische jaar.

Roze sakura in Okinawa - Foto credit: Wikimedia Commons

Roze sakura in Okinawa – Foto credit: Wikimedia Commons

De kersenbloesems zijn niet alleen mooie tere, roze bloemen. Ze zijn de belichaming van Japans meest diepgewortelde culturele en filosofische overtuigingen.  Omdat kersenbloesems mooi en vluchtig zijn – de bloemen bloeien vaak niet langer dan twee weken – staan ze voor de vergankelijkheid van schoonheid. Kersenbloesems zie je regelmatig in schilderijen, gedichten en anime. Ze geven het Japanse concept van ‘mono no aware’ of het weemoedige besef dat niets eeuwig duurt, weer.

Wanneer je hanami 花見 letterlijk vertaald krijg je hana = bloem of bloemen en mi = uitzicht. De oorsprong van hanami gaat terug tot meer dan duizend jaar. In die tijd genoten aristocraten van het kijken naar prachtige kersenbloesems. Ze haalden hier hun inspiratie uit en schreven mooie gedichten over de bloesem.

Hoe tegenwoordig hanami wordt gevierd

In tegenstelling tot deze aristocraten, maken de mensen in Japan tegenwoordig een feest van het bekijken van de kersenbloesem. De traditie van bloesemkijken is tegenwoordig meer een picknick, waarbij iedereen drinken en eten meebrengt. Dit kunnen zelfgemaakte maaltijden zijn of men houdt een barbecue. Het kunnen ook kant-en-klare afhaalmaaltijden zijn. Onder de bloeiende bomen worden deze maaltijden samen met familie of vrienden gegeten. De sake (rijstwijn) stroomt rijkelijk en vaak het wordt het een vrolijk gebeuren. Sommige ouderen, die deze drukte liever vermijden, zoeken een rustigere plek op en gaan naar de parken waar de bloeiende pruimenbomen staan.

Hanami kan overdag en ’s nachts gevierd worden. ’s Nachts wordt het yozakura (夜桜) “nacht sakura” genoemd. Op vele plaatsen zoals in het Ueno Park worden tijdelijk papieren lantaarns opgehangen voor yozakura.

Helaas heb ikzelf nog niet eerder een hanami in Japan meegemaakt. Gelukkig zijn er genoeg filmpjes op YouTube te vinden, waardoor je toch een beetje de schoonheid van de kersenbloesem mee kunt krijgen.

Kersenbloesemvoorspellingen

De sakura is de meest populaire Japanse kersenboom en is overal in het land te vinden. De sakura bloeit in Japan op verschillende tijdstippen en erg kort. In Japan wordt  ieder voorjaar de kersenbloesemvoorspellingen gegeven. je kunt op de radio precies horen waar de bloesem bloeit.

Ambtenaren observeren van oudsher de lichtroze bloemen van de yoshino-kersenboom. Dit is het meest voorkomende type in Japan. Het seizoen wordt open verklaard wanneer tenminste vijf of zes bloemen in een bepaald gebied in een boom zijn gaan bloeien. De bloemen bloeien gemiddeld een week, voordat het zogenaamde “sakura sneeuweffect” begint en ze als roze sneeuwvlokjes droevig van de bomen afdrijven.

Het openbaarvervoer in Japan staat bekend altijd op tijd te zijn. De kersenbloesems doen hier niet aan mee. Wanneer het vroeg warm weer is zal de bloesem eerder bloeien dan bij koudere temperaturen of regenbuien. De eerste bloesems zie je meestal in januari in Okinawa en langzaam zie je naar het noorden van de archipel de bloesems verschijnen.

Volgens de gerespecteerde kersebloesemprofeten van Japan (ook bekend als de sakura-voorspellers op Weather Map, zullen de bloemen dit jaar rond 19 maart in Fukuoka aankomen, 20 maart in Tokio, 21 maart in Osaka en 5 april in het noorden van Sendai. Ze verwachten ook de bloei in in Kyoto vanaf 21 maart en in Hiroshima vanaf 22 maart en dan verder noordwaarts tot 30 april in Hokkaido.

Kersenbloesem voorspelling 2018 - Foto credit: jnto.go.jp

Voorspelling van de bloei van de kersenbloesem voor 2018 (op 14 maart 2018) – Foto credit: jnto.go.jp

Kersenbloesemfeest in het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos vind je het Bloesempark met 400 kersenbomen. In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 kersenbomen aan Amstelveen. Iedere boom heeft een naam. 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam. Ieder jaar vind hier het Hanami Matsuri feest plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.