Home » Blog » Hoe maak je een etegami

Hoe maak je een etegami

  • Blog
  • 5 min read

Etegami zijn eenvoudige en geschilderde tekeningen met een paar toepasselijke woorden erbij op briefkaartformaat. Hoe maak je een etegami? Er zijn een paar regels om te volgen. Welke dit zijn, kun je hier lezen.

Wat betekent etegami?

Etegami (e= ‘afbeelding’ en tegami= ‘brief/boodschap’) zijn eenvoudige en geschilderde tekeningen met een paar toepasselijke woorden erbij. Meestal op briefkaartformaat, zodat ze eenvoudig per post verstuurd kunnen worden naar vrienden. Toch zijn er een paar regels om te volgen en je gebruikt de traditionele sumi-e-materialen. De onderwerpen zijn dagelijkse dingen, die je vaak aan een bepaald seizoen laten denken.

Wat zijn de regels van etegami?

  1. Je hoeft geen mooi kunstwerk te maken. Het is juist belangrijk om vanuit je hart met liefde iets te maken. De boodschap die je verstuurt is oprecht en zal het hart van de ontvanger raken. Iedere etegami laat iets van de ziel van de maker zien. Het motto van etegami is ‘heta de ii. Heta ga ii.’ – ‘Geklungel is geen probleem. Geklungel maakt het juist beter’.
  2. Je maakt het in een keer. Er is geen schets of een voortekening. Iedere keer wanneer je een etegami schildert, ga je als het ware gelijk ‘live’. Een mislukte etegami bestaat niet. En iedere etegami die je maakt, stuur je naar iemand op.
  3. Bij traditioneel Japanse inktschilderen kopieer je het werk van een meester. Bij etegami is dit niet het geval. De bloemen en het fruit gecreëerd door de Schepper zijn jouw modellen. Bekijk deze modellen goed voordat je ze begint te schilderen. Kies onderwerpen die jou aanspreken.
workshop etegami

Etegami is Japanse volkskunst. Eenvoudige inkttekeningen met een paar passende woorden, vaak op briefkaartformaat.

Schilderen buiten de lijntjes

Een uitdaging om met lef te schilderen en je niet tegen te laten houden door het formaat van de kaart. Interessante etegami tonen nooit het gehele plaatje. De kijker krijgt een segment van het geheel te zien, waardoor de verbeelding gestimuleerd wordt om voorbij de grenzen van de kaart te kijken. Voordat je begint leg je je kaart op een krant of stuk gebruikt rijstpapier, zodat je daarop door kunt schilderen. Let wel op dat de woorden wel in het geheel op de kaart komen te staan.

De juiste houding

Dezelfde houding die je gebruikt bij het sumi-e schilderen, gebruik je ook bij het schilderen van de afbeelding op je etegami. Gebruik je hele arm in je schilderbeweging en niet alleen je pols. De letters mag je schrijven zoals je gewend ben, maar doe het wel met inkt en penseel.

hoe maak je een etegami

Materialen voor etegami

Hoe maak je een etegami? Wat heb je nodig?

  1. Natuurlijk mag je ieder soort papier of karton gebruken, maar er is speciaal etegami-papier te koop (via Amazon: Kuretake watercolor paper postcard 50 stuks). Gasenshi zijn blanco kaarten gemaakt van rijstpapier. Deze kaarten vloeien meer uit dan de kaarten van Westers aquarelpapier. Onverwachte en niet-bedoelde ‘mislukkelingen’ maken etegami juist zo levendig en origineel.
  2. Met een beetje water, de inktstaaf en de wrijfsteen maak je je inkt, maar je mag hiervoor ook de vloeibare Chinese of Japanse inkt uit een flesje gebruiken.
  3. Gansai is de Oost-Aziatische variant van onze waterverf. Het is gemaakt van natuurlijke mineralen en het werkt beter met rijstpapier. Hier kun je meer lezen over Gansai en waar je het kunt kopen.
  4. Verder heb je nodig twee potjes water. Een potje dat vuil mag worden en bedoeld is om de penselen tussendoor schoon te maken. En een potje schoon water om de kleuren te verdunnen.
  5. Een palet of schoteltje om de intensiteit en de tonen van de kleuren te maken. Gansai-kleuren worden snel ‘vuil’ als ze met elkaar gemengd worden. Schilder ze tegen elkaar aan voor een interessant effect.
  6. Het bamboe- of tekenpenseel (met donker, stevig haar) gebruik je om de contouren en de woorden te schilderen. Je begint met de omtrekken van je onderwerp te schilderen. Houd de lijnen zo dun mogelijk.
  7. Met het bloemenpenseel breng je kleur aan. Een bloemenpenseel is een Chinees of Japans penseel dat gemaakt is uit twee soorten haren. Gebruik voor je etegami heldere kleuren.
  8. Schrijf pas wanneer je alles geschilderd heb,t met het tekenpenseel woorden in blokletters op. Denk aan de persoon voor wie je de kaart maakt en schrijf alsof je een gesprek voert.
  9. Je werk is pas af zodra je als handtekening een rode stempel zet met je persoonlijke stempel (hanko / chop). Heb je nog geen eigen stempel, dan kun je met een rode stift je eigen symbool tekenen. Of je maakt je eigen stempel van een gummetje.
  10. Nu is je etegami klaar! Op de lege achterkant schrijf je het adres aan wie je het wilt sturen. Plak er een postzegel op en gooi je etegami in de brievenbus.

Japanse kaarten - etegami

Bron: ‘A beginner’s guide to etegami’ van DosankoDebbie

5 reacties op “Hoe maak je een etegami”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.