Waarom rijstpapier plakken?
Je sumi-e op rijstpapier plakken is de laatste stap voordat je werk klaar is. Rijstpapier is kwetsbaar en gaat kreuken wanneer je erop schildert. De inkt en eventuele kleuren zakken weg in het papier en zijn fletser dan je verwacht.
Opgeplakt rijstpapier is steviger, de kleuren worden weer duidelijk en het papier is weer glad.
Het plakken is een vakmanschap op zich en vraagt veel ervaring. Toch kun je het plakken van kleiner werk leren. Het handigst is, als je dit de eerste keer doet, om het samen te doen met iemand die hier ervaring in heeft. Mocht dit niet lukken, dan kun je met mijn uitleg aan de gang gaan.
Begin niet met je mooiste werk, want het kan de eerste keren weleens misgaan.
Benodigdheden voor het opplakken van rijstpapier
- vochtig doekje
- spuitflesje met water of plantensproeier die kan vernevelen
- lijm van glutenvrij rijstmeel of behangerslijm
- bordje voor lijm
- oude krant
- brede ‘hake’
- kokospalmborstel of behangkwast
- voor het achtervel (Pi of Wenzhou papier) 10 cm breder en langer dan je werk
- je sumi-e werk
- klein strookje papier
Waar koop je de spullen om rijstpapier te plakken?

Kleefrijstmeel – ofwel ketanmeel – is gemaakt van gemalen, ongekookte kleefrijst. In Azië wordt rijstmeel gebruikt als bindmiddel, maar ook als basis voor gebak, noedels en rijstproducten. In Europa wordt rijstmeel veelal gebruikt als glutenvrij alternatief voor tarwemeel.
Rijstmeel koop je bij de toko voor nog geen €2. Bij de Jumbo en natuurwinkel betaal je meer dan €4.

Wenzhou-papier is machinaal gemaakt rijstpapier. De winkels waar je kunstbenodigdheden kunt kopen, verkopen dit papier vaak als rijstpapier om op te schilderen. Het is eigenlijk als rugpapier voor het opplakken bestemd. Ook bij winkels zoals Ta-Hwa en Ming Ya is dit papier verkrijgbaar.

De hake, een breed penseel van geitenhaar, kun je kopen bij de winkels voor kunstenaarsbenodigheden. Wil je een echte Japanse borstel aanschaffen? Ze zijn in België te koop bij La Route du Papier.
Lijm maken
Behangerslijm is het eenvoudigst te maken. Je hebt alleen koud water nodig. Kijk op de verpakking hoe je het maakt. De dikte moet vergelijkbaar zijn met die van drinkyoghurt . Deze lijm blijft in een afgesloten jampot lange tijd goed.
Rijstbloemlijm daarentegen is in een afgesloten pot in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. Ook al is het beperkt houdbaar, lijm van rijstbloem werkt fijner.
Recept rijstbloemlijm
- Meng in een glazen potje 1 theelepel rijstbloem met 3 theelepels koud water.
- Goed doorroeren tot een melkachtige vloeistof.
- Zet het potje in een pan met heet water en verwarm het au-bain-marie.
- Blijf roeren totdat de vloeistof gaat binden.
- Voeg al roerend aan het potje heet water toe, dat net van de kook af is. Doe dit net zolang totdat je een soepele saus hebt gekregen.
- Blijf tussendoor roeren en verwarm ongeveer 5 minuten langer door.
- Haal het potje uit de pan en laat het afkoelen. De vloeistof zal dikker worden.
- Gebruik altijd afgekoelde lijm. De lijm moet de dikte van drinkbare yoghurt hebben en vertraagd van een lepel afdruipen. Is het dikker, verdun het dan met koud water.
- Als je onverhoopt toch klontjes krijgt, zeef de lijm dan even.
Je kunt bij stap 2 een scheutje aluin, dat in water is opgelost, toevoegen. Dit ter voorkoming dat insecten van het papier gaan eten.
Niet gebruikt rijstbloemlijm kan 1 à 2 weken in een afgesloten potje in de koelkast bewaard worden.
Bekijk de volgende video om te zien hoe het opplakken gaat.
Vaak wordt het werk twee keer opgeplakt voor een steviger resultaat. Als het werk minstens een dag gedroogd heeft, kun je het rijstpapier met drager nog een keer opplakken.
Hoi Astrid,
Wat een super goed en duidelijk filmpje heb je weer gemaakt. Dank voor je goede zorg en zorgvuldigheid(dus liefde voor de kunst ;))
Vriendelijke groet
Ha Rietje, graag gedaan en groeten terug!
Beste,
Kan ik wenzhou papier gelijktijdig gebruiken om op te schilderen
Én als achtergrond te gebruiken (rugpapier).
Helaas ben ik een absolute beginneling…
ALVAST dank voor je antwoord…
Anne-Mie
Anne-Mie, ja dat kan.
Astrid, super filmpje, thanks! Ik ga het proberen
Groetjes Maria
Succes en veel plezier ermee, Maria!
Hallo Astrid,
kan het ook met tarwelijm? Dat kocht ik bij Peter van Ginkel. Maak je het rugpapier niet nat van te voren? Dat geeft wel een verschil in uitzetting met het schilderij. Ik smeer momenteel het rugpapier in met lijm en het schilderij alleen met water. Wat zou het nadeel kunnen zijn? Nog iets wat ik tegen kwam: de lengterichting van beide papieren moet overeenkomen, hoorde ik van een boekbindster.
Hartelijke groet van Rietje
Beste Rietje, helaas geen ervaring met tarwe lijm, dus ik kan daar niets over zeggen. Het schilderij op rijstpapier maak je vochtig door het nat te sproeien. Dit is meer dat het vlak komt te liggen. Op de achterkant van het rijstpapier breng je de lijm aan. Hierdoor zal het rijstpapier (schilderij) gaan uitzetten. Het rugpapier (van steviger rijstpapier) breng je droog aan. Sommigen gebruiken daar tekenpapier voor, dat maak je wel iets nat. Door de manier waarop rijstpapier gemaakt wordt, heb je geen lengterichting, dus daar hoef je geen rekening mee te houden.