Home » Blog » [Film] Hokusai – Beyond the Great Wave

[Film] Hokusai – Beyond the Great Wave

De documentaire ‘British Museum Presents: Hokusai – Beyond the Great Wave’ is een exclusieve, persoonlijke blik op de tentoonstelling over Hokusai in 2017 in het Britse Museum.

Werk van Hokusai is in Londen te zien in het British Museum (25 mei – 13 augustus 2017)

Katsushika Hokusai (1760-1849) wordt gezien als een van Japans meest beroemde en invloedrijke kunstenaars. Hij produceerde tot aan zijn dood op 90-jarige leeftijd werken van verbazingwekkende kwaliteit. In deze Britse tentoonstelling kon je het werk zien, dat Hokusai in de laatste 30 jaar van zijn leven heeft gemaakt. Dit was een periode waarin hij enkele van zijn meest gedenkwaardige meesterwerken produceerde.

Beyond the Great Wave slaat op de iconische ‘Grote Golf’, die onderdeel is van een reeks van uitzichten op de berg Fuji.

Een kunsttentoonstelling op het witte doek

De film Hokusai – Beyond the Great Wave geeft een blik in het leven van de Japanse kunstenaar en laat zien hoe dit zijn werk heeft beïnvloed. De opnames zijn gemaakt in Japan, Amerika en Engeland en richten zich op Hokusai’s werk.

Hokusai’s leven speelde zich af in de grote, bruisende metropool Edo, het moderne Tokyo. Dit de eerste Engelse biografie over de meest bekende en grootste Japans  kunstenaar. Kunstpresentator Andrew Graham-Dixon geeft de inleiding. Ook kunstenaars als David Hockney, Grayson Perry en Maggi Hambling komen aan het woord.

Hokusai’s schilderijen en prenten zijn onderzocht door vooraanstaande experts op het gebied van de digitale kunstgeschiedenis. Hierbij is gebruik gemaakt van bijzondere close-ups en de revolutionaire 8K Ultra HD video technologie.

Het leven van Hokusai

Hokusai heeft in zijn leven zowel de ‘gewone mens’ als de natuurlijke en spirituele werelden bestudeerd. Hierbij was het middelpunt de beroemde vulkaan Mount Fuji. De berg die staat voor beschermende aanwezigheid en potentiële bron van onsterfelijkheid. De kunstenaar maakte menige tragedie mee. Zo werd hij ooit getroffen door de bliksem en leefde jaren in armoede. Desondanks gaf hij nooit zijn constante streven naar de perfecte kunst op. Hokusai was een kunstenaar die Monet, Van Gogh en andere impressionisten heeft beïnvloed. Hij wordt gezien als de vader van de manga, de Japanse stripverhaal. verder is hij de enige schilder met zijn eigen emoji  🌊

‘Hokusai – Beyond the Great Wave’ was te zien in 2017 in de Nederlandse bioscoop.

Een andere documentaire over Hokusai

Ook interessant is een andere documentaire ‘Het oog van Hokusai’. Deze documentaire is online beschikbaar. Je gaat mee op reis en brengt een bezoek aan de kunstenaar, in het gezelschap van zijn verlichte bewonderaars – Japanse kenners, die bekend zijn met zijn symboliek.

Verder is de mooie anime over de dochter van Hokusai (via anime-sites te zien) een aanrader.

Lees meer over Hokusai op Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.