Home » Blog » Inktober 2020 – dit jaar geen sumietober

Inktober 2020 – dit jaar geen sumietober

  • Blog
  • 3 min read

Op donderdag 1 oktober 2020 begint Inktober 2020. Het eerste woord van dit jaar is “VIS”. De afgelopen jaren heb ik een aparte lijst voor sumi-e gemaakt, maar dit jaar mag je je eigen creativiteit gebruiken en er iets moois van maken.

Aan de hand van een lijst met 31 woorden, we noemen het een ‘prompt-lijst’, word je de gehele maand oktober iedere dag geïnspireerd om een inkttekening te maken. Dus 31 dagen ontstaan er 31 tekeningen.

In 2018 heb ik de eerste keer met inktober meegedaan. Klikkerdeklik voor uitleg wat het precies is.

Jake Parker heeft voor dit jaar weer een nieuwe inktober 2020 prompt-lijst  gemaakt.

De officiële Inktober 2020 prompt list

De officiële Inktober 2020 prompt list

Het blijkt dat het woord ‘wisp’ voor veel mensen onbekend is. Het betekent een klein dun of gedraaid bosje, stukje of hoeveelheid van iets. Zoals “rookpluimen (wisp of smoke) stegen op in de lucht” en “haarlokken (wisp of hair) dansten voor haar ogen.”

Het mooie van een prompt is dat het gewoon een woord is om je op ideeën te brengen.

Jake heeft woorden in de prompt-lijst gezet, die met opzet meerdere betekenissen kunnen hebben. Hij vindt het leuk om te zien hoe anderen de woorden anders interpreteren.

Het belangrijkste is om creatief te zijn en er plezier in te hebben. En wil je eigen woorden gebruiken? Gewoon doen!

De Nederlandse vertaling van Inktober 2020

Misschien komt die nog, maar misschien dit jaar een keer niet. Als ik er de tijd voor heb, vind je lijst hier.

Je hoeft de officiële Inktober 2020 prompt-lijst niet te gebruiken

De prompt-lijst is een gehele vrije keuze. Je mag je eigen prompts gebruiken. De meeste mensen gebruiken echter wel de officiële prompt-lijst van Inktober. Het is namelijk erg leuk om te zien hoe andere zo verschillend door dezelfde woorden worden geïnspireerd.

Als iedere dag teveel is doe je minder

Ben je druk of vind je het lastig om iedere dag een tekening of schilderij te maken? Om de dag of eentje per week maken mag natuurlijk ook. Of je slaat een paar dagen over en je haalt deze prompts in op een dag die beter uitkomt. Laat je niet opjagen. Het is ontspanning en genieten waar het om gaat.

Er is geen goed of fout

Er is dus geen jury die je in de gaten houdt of je wel met inkt werkt of dat je de juiste woorden gebruikt. Dit is gewoon voor de lol. Hoewel het idee is om echte inkt te gebruiken, de plaatjes in zwart-wit te houden en de officiële prompt-lijst te gebruiken, ben je geheel vrij bij deze uitdaging om creatief te zijn, je eigen materialen te kiezen en te doen wat je wilt.

Zo zijn er schrijvers die deelnemen aan Inktober door voor elke prompt een kort verhaal te schrijven. Vorig jaar heb ik kleine gedichten, niet echte maar een soort van haiku’s,  bij mijn tekeningen geschreven.

Als je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan helemaal niets

Mocht je de behoefte hebben om tijdens Inktober tegen iemand te zeggen dat die het niet goed doet? Houd het lekker voor jezelf. Het gaat zuiver om de creativiteit en vrije expressie van mensen.

Je werk delen, heel graag, maar het hoeft niet

Door je werk met anderen te delen, inspireren we elkaar. Delen kun je via sociale media zoals Instagram en Facebook.

Blijf maandelijks op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.