Home » Blog » Isamu Noguchi

Isamu Noguchi

isamu noguchi

Isamu Noguchi (1904-1988) was de zoon van de Japanse dichter Yone Noguchi en de Amerikaanse schrijfster Leonie Gilmour. Hij was een van de belangrijkste en meest geprezen beeldhouwers van de twintigste eeuw. Zijn oevre was veelzijdig. Naast beeldhouwwerken maakte hij ook podiumdecors, meubels, verlichting, interieurs en zelfs pleinen en tuinen. Zijn werk, tegelijk subtiel en gedurfd, traditioneel en modern, zette een nieuwe standaard voor de re-integratie van de kunst in het dagelijkse leven.

Beeld The Cry van Isamu Noguchi

The Cry (1959) in Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum

Lantaarns, parasols en waaiers van mino washi en bamboe

In 1951 bezocht Isamu Noguchi de stad Gifu in Japan. Gifu staat bekend om de vervaardiging van lantaarns, parasols en waaiers, gemaakt van bamboe en het Japanse papier mino washi. Noguchi ontwierp zijn lichtsculpturen volgens de traditionele Gifu-technieken. Hij noemde deze werken ‘Akari’. Akari betekent licht zoals we het kennen als verlichting, maar het is ook het idee van gewichtloosheid.

Akari lampen van Isamu Noguchi

Akari Lampen van Isamu Noguchi

‘Zo wordt de hardheid van elektriciteit door de magie van papier omgevormd tot het licht uit onze bron, de zon, zodat de warmte onze kamers ’s nachts kan blijven vullen.
Isamu Noguchi

Vanaf 1951 volgt het Japanse bedrijf Ozeki & Co, de traditionele methoden voor Japanse Gifu-lantaarns, om de Akari’s te maken. Elke Akari is met de hand gemaakt. Eerst spannen ze bamboe over gevormde houten vormen. Het mino washi-papier snijden ze in reepjes en aan beide zijden van het frame gelijmd. Zodra de lijm is opgedroogd en de vorm is ingesteld, wordt de interne houten vorm los gemaakt en verwijderd. Het resultaat is een veerkrachtige papieren vorm, die plat kan worden ingeklapt voor verzending.

Een kamer, een tatami en een Akari

Met de warme gloed van licht dat schijnt door handgeschept papier op een bamboe frame, gebruikte Isamu Noguchi traditionele Japanse materialen om modern design in huis te brengen. Net als de schoonheid van vallende bladeren en de kersenbloesem, beschreef Noguchi zijn Akari als ‘poëtisch, kortstondig en voorlopig’. Een uitdrukking die hij graag gebruikte was

‘Alles wat je nodig hebt om een ​​huis te beginnen is een kamer, een tatami en een Akari.’
Isamu Noguchi

Production of the Akari Light Sculptures, Isamu Noguchi, 1951

Een Akari in je kamer

De Akari is nog steeds te koop. Vitra is de officiele dealer van de Akarai Light Sculptures. Een echte Akari Light Sculptures herken je aan een gestileerd logo van een zon en een maan, die lijken op de overeenkomstige Japanse tekens.

Valt het buiten je budget? IKEA verkoopt lampen gebaseerd op de Akari, maar daar heten ze RISBYN, VICKLEBY of SOLLEFTEÅ.

En als je je afvraagt wat deze lichtsculpturen met zwarte inkt te maken hebben? Er is op een model door kunstenaar Tom Sachs met inkt getekend, maar dan betaal je er wel nog iets meer voor.

Bronnen: Wikipedia en Noguchi Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.