Home » Blog » Japan: Stories, Myths and Memories – Philo Ouweleen

Japan: Stories, Myths and Memories – Philo Ouweleen

Philo Ouweleen - foto door door Takuya Yamaguchi

Philo Ouweleen – foto door Takuya Yamaguchi

Philo Ouweleen (1992, Amsterdam) is kunstenaar en japanoloog. Haar interesse voor Japan komt zowel thematisch als visueel terug in haar schilderijen. Philo heeft een duidelijke visuele stijl, die gekenmerkt wordt door ferme contourlijnen en vlakheid. Zij laat zich inspireren door manga, anime en Japanse houtsneden. Ze werkt op papier met gouache en aquarel. Philo heeft een MA in Japan Studies van de Universiteit van Leiden, met een specialisatie in ‘Japanese Arts and Media’. Ook is ze publiek spreker en geeft lezingen over Japanse beeldcultuur (kunst en media) voor instellingen en organisaties, zoals Japan Museum SieboldHuis, Melkweg Amsterdam en Lab 111.

Philo - door Nosh Neneh

Philo Ouweleen- foto door Nosh Neneh

In de tentoonstelling ‘Japan: Stories, Myths and Memories’ zijn 11 kleurrijke schilderijen te zien. Door drie kunstprojecten te combineren, – Stories from Kameoka (2019), Japanese garden (2020) en Japanese mythology (gestart 2020, nog lopende) – geeft Philo een divers en liefdevol beeld van Japan.

De tentoonstelling is van 6 juli t/m 29 augustus 2021 in  het trappenhuis van boekhandel Scheltema (Rokin 9, Amsterdam). Het begint op de derde verdieping en eindigt op de begane grond. Scheltema is iedere dag geopend van 10.00 – 19.00 uur.

Stories from Kameoka

Deze serie toont een intiem portret van het dagelijkse leven op het platteland van Japan.

Japanese garden

Een serie bestaande uit twee landschapsschilderijen. Het is gebaseerd op een dierbare herinnering aan een bezoek aan de beroemde Kōraku-en tuin in Okayama.

Japanese Garden - Lotus pond

Japanese Garden – Lotus pond

Japanese mythology

Met de serie Japanese mythology verkent de kunstenaar de enorme wereld van Japanse verhalen, legendes en sagen. Ze combineert haar eigen fantasie met bestaande visualisaties van deze fantastische wezens, monsters, geesten en goden in de Japanse kunstgeschiedenis.

Op de site van Japan Fans kun je meer lezen over Philo Ouweleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.