Home » Blog » Sieboldhuis Japanmarkt 2019

Sieboldhuis Japanmarkt 2019

  • Blog
  • 3 min read

Deze Japanmarkt wordt al georganiseerd sinds 2000, toen de Keizer van Japan samen met zijn vrouw tijdens een staatsbezoek aan Nederland het SieboldHuis bezocht. Ter herinnering aan dit bezoek en zijn wandeltocht over het Rapenburg met koningin Beatrix organiseert Japanmuseum Sieboldhuis ieder jaar de Japanmarkt.

Lees hier hoe Rika Detmers dit jaar de Japanmarkt heeft ervaren.

Het stond lang op mijn programma, maar het kwam er niet van. Dit jaar wel, ik genoot, het was prachtig zonder-jas-weer op zondag 9 juni 2019 en het ging er levendig aan toe.

Het Sieboldhuis

In het Sieboldmuseum werden rondleidingen gegeven bij de tentoonstelling “Japans naakt”, afgewisseld met verteltheater Kamishibai. Op 11 augustus geeft Caroline Stroeks er een sumi-e workshop Naakt Schilderen. Veel sumi-e was er niet te vinden, zeker geen boeken. Veel mensen denken aan prenten bij Japanse kunst. Ook ongelooflijk mooi, vooral voor verzamelaars.

De Japanmarkt 2019

Op de markt waren stands van tijdschriften (veel Manga, Japanse prentkunst en de Society for Japanese Arts). We kochten een Manga-tijdschrift voor een achternichtje dat gek is op manga. Verder keramiek (ook uit Groningen: Fokko Jelsma) en winkeltjes (waaronder Batsu uit Groningen), kleding, schoenen, diverse sporten, prachtige bamboevoorwerpen en natuurlijk veel snacks en drankjes. We sponsorden bij de stand voor hulp aan het gebied rond Fukushima en kregen een overheidspen. Grappig.

Erg leuk vonden we de Japanese Ryokan B&B, in Warffum nota bene, weer Groningen! Kijk maar onder Overnachten in een authentiek ingerichte Japanse ryokan

Optredens tijdens de Japanmarkt 2019

Van de optredens misten we de festivaldansgroep Raiden Yosakai en de vechtsportdemo’s.
Wel hoorden en zagen we de Taiko-drums op de brug.

Japanmarkt 2019 Rapenburg Leiden

Japanmarkt 2019 Taiko-drums

 

Al met al hadden we te weinig tijd om alles helemaal mee te maken, daar heb je wel twee dagen voor nodig. En ja, ik vond het wel leuk om het een keertje gezien te hebben, vooral omdat het ook zoveel belangstelling trekt.

2 reacties op “Sieboldhuis Japanmarkt 2019”

  1. Jolanthe Toxopeus

    Hartelijk dank voor de leuke en informatieve Nieuwsbrief!
    Zondag 30 juni is in Den Helder in de Hortus een Japandag!

    1. Jolanthe, graag gedaan. Bedankt voor je reactie en het doorgeven van de Japandag. In de laatste nieuwsbrief staat dit evenement vermeld als ‘Japanse Zondag bij Hortus Overzee’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.