Home » Blog » Japanse Picknick onder de Kersenbloesem

Japanse Picknick onder de Kersenbloesem

Al eerder vertelde ik over een van de belangrijkste feesten in Japan in het teken van de kersenbloesem: “Hanami Matsuri“. Het is van oorsprong een belangrijk Mahayana-feest, waarbij Japanse boeddhisten de geboorte van de Boeddha herdenken. Het Mahayana-boeddhistisme is een stroming waarin het ideaal van volmaaktheid – bodhisattva – heel belangrijk is. Kinderen dragen bloemen in hun haar ter ere van de Boeddha en de komst van de lente. Ze staan in de rij voor een bezoek aan de tempel, waar ze geurige thee over een beeld van de Boeddha als baby gaan schenken, wat ze herinnert aan zijn geboorte, toen de goden twee waterstromen naar beneden lieten stromen.

Feest van de lente

Ook niet-boeddhistische Japanners vieren de komst van de lente met het Kersenbloesemfeest. Waarbij de kersenbloesem voor een nieuw begin staat, maar tegelijkertijd verwijst naar de vergankelijkheid van het leven. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Ook in Nederland wordt deze traditie door de Japanse gemeenschap in Amstelveen voortgezet.

bloesempark amstelveen

Het bloesempark in Amstelveen

Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos

Jaarlijks wordt het Kersenbloesemfestival (Cherry Blossom festival) door de gemeente in Amstelveen georganiseerd. Als dank voor de schenking door de Japan Women’s Club (JWC) van 400 kersenbomen in 2000. Bijzonder detail is dat iedere boom een naam heeft. 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Japanse kersenboom

Japanse kersenbomen in het Amsterdamse bos.

De bloeiperiode in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos is weer aangebroken! Tijdens de ongeveer 2 weken durende bloei van de Japanse kers is het Bloesempark in het Amsterdamse Bos op zijn mooist. Het is een spectaculair gezicht. Wil je de bloesempracht graag zelf ervaren? Of met je vrienden komen picknicken net zoals de Japanners dat ook doen? Kom doordeweeks, wat rustiger is dan in het weekend. Voor meer tips en informatie kijk op de site van het Amsterdamse Bos.

Wacht niet te lang, want de natuur bepaalt hoelang je dit natuurschoon kunt bewonderen.

Rozen blaadjes van de kersenboom

Bij een zuchtje wind, dwarrelen de blaadjes als roze sneeuw naar beneden.

Met dank aan Marianne voor het delen van haar foto’s.

Wil je op de hoogte blijven en maandelijks een nieuwsbrief ontvangen?

2 reacties op “Japanse Picknick onder de Kersenbloesem”

    1. Dankjewel Marianne. Dankzij jouw mooie foto’s kon ik dit stukje schrijven en gelukkig staan ze nu nog net in bloei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.