Home » Blog » Japanse verf in een doosje

Japanse verf in een doosje

  • Blog
  • 4 min read

Japanse verf is geen inkt. Of was je op zoek naar Chinese inkt in verfdoosje? Laten we het hebben over Japanse waterverf, deze is uitstekend te combineren met inkt en na opdrogen watervast.

Gansai is Japanse waterverf

Waar bij sumi-e gekleurde verf aan moet voldoen en wat voor soorten je kunt gebruiken en waar je het kunt aanschaffen, heb ik uitgebreid beschreven in ‘Japans inktschilderen in kleur’.

Gansai waterverf

Japanse verf in grote napjes met links de Kuretake Gansai Tambi doos en rechts de Kissho Gansai.

Zelf ben ik heel tevreden met mijn twee dozen Gansai – het Japanse woord voor waterverf. Ik heb er een van het merk Kissho en een van het merk van Kuretake. Het liefst schilder ik gewoon met inkt, dus ik denk dat mijn Japanse verfdozen heel lang meegaan. Als ik een kleur gebruik, dan heb ik ook niet veel verf nodig, maar het is altijd handig om ze in huis te hebben, voor het geval dat je toch een kleur nodig hebt. In het eerste filmpje dat ik over Japanse verf gemaakt heb, laat ik je het verschil in pigment zien. Je kunt zien dat de Japanse verf veel meer kleur heeft.

De namen van je Kuretake verfdoos in het Engels

En ja, mijn nieuwste doos is van het merk Kuretake. Kuretake is een Japans bedrijf dat zich ook op de markt buiten Japan richt. Hierdoor zijn de beschrijvingen bij de producten, die vooral in Amerika heel populair zijn, vaak vertaald in het Engels.

Heb je ook een verfdoos van Kuretake en kun je geen Japanse karakters lezen? Dan is het handig om de Engelse namen erbij te hebben. Je kunt het overzicht in kleur afdrukken en in de binnenkant van de deksel plakken.

De namen van de kleuren van Kuretake Gansai Tambi in het Engels

Kleur je Kuretake Gansai Tambi doos binnen of buiten de lijntjes

De kleuren die in de doos zitten, zullen er op papier anders uit zien. Het volgende dat je kunt doen is aan de binnenkant van de deksel, bij de juiste nummers, de vakjes inkleuren. Zo kun je later in een oogopslag precies zien welke kleur je nodig hebt. Je hebt weinig verf nodig en je kunt je penseel op een stukje gebruikt rijstpapier tussen de verschillende kleuren schoonvegen. Het is jouw doos, dus je mag zelf weten of je heel strak schildert of wat losser. Kleur gerust buiten de lijntjes.

Hoe je de Japanse verf kunt gebruiken

En dan ga je je verf gebruiken. Dit kan puur, verdund met water, in combinatie met inkt en nog veel meer. Zelf vind ik de combinatie met inkt het mooiste. Vooral als de kleur overloopt in de inkt. Of is het de inkt die overloopt in de kleur? Het doet er niet zo toe. Maar hoe kun je je penseel vullen met een deel verdunde verf en een deel met inkt?

Hoe vul je je penseel met twee kleuren?

Op dezelfde manier als je met verschillende grijstinten werkt. Je vult eerst het gehele penseel met een kleur. Door het onderste deel van je penseel langs de rand van je palet te halen, maak je de punt – je kunt ook kiezen voor de helft – weer leeg. Bij gebruik van onverdunde zwarte inkt maak je alleen de punt leeg omdat de inkt anders te overheersend is. Zwarte inkt is voor mij ook een kleur.

Nu neem je een klein beetje zwarte inkt aan de punt. Belangrijk is om je penseel even subtiel door te drukken. Niet te hard, want dan druk je weer alle vocht eruit. Moeilijk? Nee hoor, gewoon veel doen en blijven oefenen.

Nu zal de inkt zich met de verf gaan mengen. Je penseel is met drie tonen gevuld: zwarte inkt in de punt, een mengsel van inkt met gekleurde verf in het midden en de gekleurde verf aan de basis. Je penseel is je palet.

Maak nu de penseelstreken, bijvoorbeeld het blad van de bamboe, en je krijgt de mooiste overgangen.

Wil je zien hoe het in de praktijk eruit ziet? Bekijk dan deze korte video waarin ik het laat zien.

Wil je meer van dit soort video’s? Laat dan onderaan dit bericht een reactie achter en vertel me wat je graag wilt zien. En vind je er niets aan, dan mag je dat ook gerust laten weten.

4 reacties op “Japanse verf in een doosje”

    1. Joke, ik dacht dat de Kuretake daar duurder was. Via Amazon is de levering in het algemeen sneller. Maar iemand die handig kan zoeken kan het ook via AliExpress bestellen.

    2. En España se puede comprar en la tienda online de JER, una tienda física de bellas artes en Madrid y no son excesivamente caras…la que muestras en la reseña 65€ pero hay varias más de menos y más colores; también tienen la tinta. JER Bellas artes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.