Joke van Geel (1954) is geboren en getogen in Roosendaal, in het zuidwesten van Nederland. Na haar huwelijk is ze verhuisd naar een nabijgelegen stadje genaamd Etten-Leur. En daar woont ze nog steeds.
Ze heeft gewerkt als verpleegkundige, ICT-applicatiebeheerder, tester en als beoordelaar asielaanvragen. Hoewel ze nu een pensionada is, werkt ze nog steeds parttime als medewerker bezoekersregistratie van schepen.
Haar kennismaking met sumi-e
In 2010 hoorde ze voor het eerst over sumi-e. Op dat moment waren de omstandigheden in haar leven niet zoals ze zouden moeten zijn. Ze was verward, ongelukkig en een dolende ziel. Op zoek naar iets zinvols om te doen, kwam zij sumi-e tegen in een cultureel centrum en op de een of andere manier intrigeerde haar de kunst, de filosofie erachter.
Haar hele leven heft ze al iets onbestemds met Japan en plotseling was daar, uit dat land, die vreemde en onbekende schildersvorm die haar mateloos boeide. Lang verhaal kort: bij de eerste bamboe die ze schilderde en die inderdaad als bamboe herkenbaar was, was ze verkocht. Sindsdien heeft sumi-e haar nooit meer losgelaten.
Wat sumi-e Joke heeft gebracht
Sumi-e kwam in 2010 net op tijd voor Joke. Door sumi-e te beoefenen, kwam ze eindelijk in het reine met haarzelf en de wereld. Door sumi-e ging ze zien in plaats van kijken. Ze leerde om perfectionisme en details die niet belangrijk zijn, of niet bijdragen aan het onderwerp, los te laten.
In 2019 is Joke begonnen met de sumi-e docentencursus bij master Yuka Katamine in Leiden, Nederland. In december 2021 heeft ze het certificaat behaald om les te geven en een studio te draaien.
Joke van Geel is dankbaar dat ze sumi-e heeft gevonden
Sumi-e sloop ook langzaam maar zeker haar dagelijks leven in. In haar huis staan geen overbodige spullen meer. Haar kijk op het leven is veranderd: waarom ruzie maken over onbelangrijke dingen? Zoek gewoon uit wat er echt toe doet en leef daarnaar….
Ze ziet het als een van de grootste geschenken die ze ooit in dit leven heeft gekregen. En dat is precies wat ze wil doorgeven aan haar leerlingen: dit cadeau doorgeven aan anderen en mensen laten ervaren hoeveel plezier sumi-e schilderen je kan geven. Vooral ook wil ze haar cursisten doordringen van het feit dat deze bijzondere vorm van schilderen voor iederéén is weggelegd. Het is geen hoogdravend, onbegrijpelijk iets voor uitsluitend de spirituelen, hoogopgeleiden of Rembrandts onder ons. sumi-e is óók weggelegd voor de buurvrouw, de belastinginspecteur, je vriendin, de timmerman, je moeder, voor jóu. Plezier erin vinden en hebben, daar gaat het om. De rest is bonus of bijzaak.
Meer informatie vind je op Joke’s website Inktschilderingen.nl