Home » Blog » Kakizome – Japanse nieuwjaarstraditie

Kakizome – Japanse nieuwjaarstraditie

Kakizome (書き初め) is letterlijk vertaald ‘het eerste schrijven’. Het is een Japanse nieuwjaarsgebruik om het nieuwe jaar goed te beginnen. Andere termen voor deze traditie zijn kissho (吉 書), shihatsu (試 筆) of hatsusuzuri (初 硯).

De eerste kalligrafie die in het jaar is geschreven

Kakizome was oorspronkelijk een ceremonie in het keizerlijk paleis, maar na de Edo-periode is het een volkstraditie geworden. Volgens het Japanse volksgeloof kun je je talenten namelijk verbeteren door aan het begin van het jaar je kalligrafie te schrijven. Het is namelijk zo dat als je de Japanse kalligrafie beoefent, je geest verscherpt en je concentratie verbetert.

Traditioneel werd de kakizome geschreven met inkt, die gewreven is met het eerste water dat op nieuwjaarsdag uit de bron is gekomen. Als een frisse start van het nieuwe jaar. De Japanners zaten met hun gezicht naar de voor dat jaar gunstige windrichting en schreven Chinese poëzie met mooie wensen en spreuken over de lente, de eeuwige jeugd of een lang leven. Tegenwoordig schrijf je kanji-karakters zoals hoop (希望), vrede (平和), reis (旅), droom (夢), vreugde (喜) of gewoon een woord waar je blij van wordt. Of je schrijft met de geur van verse inkt in je mooiste handschrift een prachtige haiku.

Deze speciale kalligrafie maak je op 2 januari of op een van de dagen vlak erna. Op scholen krijgen kinderen vaak als vakantietaak het oefenen van de karakters die zij als kakizome in het nieuwe jaar gaan schrijven. Kinderen schrijven hun karakters nog in hiragana-stijl. Dit is de eerste schrijfwijze die je leert schrijven.

Kakizome-evenement

Op 5 januari is het grote kakizome-evenement. Deze bijzondere gebeurtenis wordt sinds 1965 jaarlijks gehouden en op televisie uitgezonden. In de Nippon Budōkan, die normaal gebruikt wordt voor Oosterse vechtsporten, komen meer dan 3000 deelnemers hun kakimone schrijven.

Deelnemers vanaf 3 tot 90 jaar doen mee. Je krijgt karakters die bij jouw leeftijd passen en op jouw niveau. Je zit op je knieën voorover gebogen. En binnen 24 minuten schrijf je met inkt en penseel op 2 vellen papier je karakters op. Aan het eind staat iedereen op, trots het resultaat omhooghoudend.

Wat je doet met je kakizome

Volgens traditie wordt het resultaat tot 14 januari thuis opgehangen. Daarna wordt je prachtige kakizome verbrand tijdens het Sagicho-festival op 14 of 15 januari. Als het brandende papier hoog vliegt, wordt dit gezien als een goed voorteken en zullen je wensen uitkomen. Dit kun je vergelijken met het in een keer uitblazen van alle kaarsjes op je verjaardagstaart.

Mijn eigen kakizome

Als je mijn site een beetje gevolgd hebt, dan weet je dat ik Japanse kalligrafielessen volg. Maar nee, ik heb niet bewust een kakizome gemaakt. Wel had ik in de vakantie huiswerk om mijn laatste opdracht op z’n mooist te schrijven. De tekst is wel toepasselijk het betekent “De ochtend van het nieuwe jaar”. En nee, verbrand heb ik het ook niet. Ik mag iedere maand een piepkleinformuliertje in het Japans invullen en die linksonderaan opplakken. Het werk is nu opgestuurd naar Japan. Daar kijken ze of ik het wel goed heb gedaan.

2020 kakizome de ochtend van het nieuwe jaar

De ochtend van het nieuwe jaar

De geschiedenis van de Japanse kalligrafie

Hier nog een interessante Engelstalige video over de geschiedenis van Japanse kalligrafie, ook wel shodō, de weg van het schrijven, genoemd.

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Blijf maandelijks op de hoogte door je hieronder aan te melden voor de nieuwsbrief!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.