In de film de Karate Kid kun je oefeningen zien die ook goed werken voor andere Japans kunsten zoals sumi-e en shodō. Daarnaast zit de film vol met interessante levenslessen.
Wat is de overeenkomst tussen Japanse vechtsport en sumi-e?
Bij het maken van een sumi-e is precisie en meditatie nodig. En wel op zo’n niveau als van de Samurai. Vloeiende beweging, de geest leegmaken, het creëren van kracht in hetgeen wat wordt gecreëerd. De bewegingen van het penseel zijn vaak gerelateerd aan de beweging van een zwaard. Zoals een Japanse schrijver ooit schreef:
“Voor de zwaardvechter waarbij kalmte voor de strijd nodig is, zo is de artistieke parallel de kalmte en rust essentieel voor het onbevreesd neerzetten van een penseelstreek.”
Wil je werkelijk de techniek van sumi-e of van een andere Japanse kunstvorm beheersen, dan zul je vele uren moeten oefenen op een en dezelfde repeterende beweging. Ook al zou je het liefst gelijk je eerste meesterwerk willen maken. Het is werkelijk nodig om eerst de basisbewegingen eigen te maken. Dit doe je vaak aan de hand van de studie van de vier Heren: de pruim, orchidee, bamboe en chrysant.
De Karate Kid
Als kind heb ik jaren judo gedaan en als tiener enkele jaren karatelessen gevolgd. Eigenlijk vond ik het iedere keer herhalen van de bewegingen best wel prettig. Ik kreeg niet alleen een betere conditie en lenigheid, maar ook mijn geestelijke conditie werd beter. Beginners hebben echter vaak moeite om de basis te leren.
Net als Daniël uit de film de Karate Kid (1984) heb je soms het idee dat je zinloos bezig bent. Voor degene die de film niet kent, het gaat over de jonge Daniël (iets minder leuk als deel 1, maar Karate Kid 2 is op Netflix te zien).
Als nieuwe leerling op school wordt Daniël gepest door een groep jongeren. Deze groep houdt zich bezig met karate en vindt het leuk om Daniël in elkaar te slaan. Op een avond is het weer zover. De oude Japanse meneer Miyagi komt Daniël te hulp en maakt korte metten met de schurken en hij redt Daniël.
Daniël is verbluft dat meneer Miyagi een stel goedgetrainde karatefanaten weet te verslaan zonder een zweetdruppel te tonen. Hij smeekt meneer Miyagi om hem te trainen zodat hij zichzelf kan verdedigen tegen verdere straffen.
Wax on … Wax of …
Meneer Miyagi gaat hem helpen. Om te beginnen vraagt hij Daniël om zijn collectie antieke auto’s in de was te zetten, met behulp van een strikte, cirkelvormige beweging. “Wax on … wax off … wax on … wax off …” en “adem in door de neus en adem uit door de mond”.
Na vele uren auto’s wassen vraagt meneer Miyagi aan Daniël om de vloer te schuren en dan een groot hek te schilderen. En dat allemaal met strikte en specifieke bewegingen: “Zij aan zij … op en neer …” enzovoort.
Hier kun je een stukje van de film zien.
Wees een bescheiden leerling
De training is op zijn zachts gezegd onorthodox. Voor de kijker en Daniël lijkt het meer op slavenarbeid. Hij geeft bijna op, want hij vertrouwt zijn leraar niet helemaal. Op dat moment vergeet hij om een bescheiden leerling te zijn en daagt de methoden van zijn leraar uit. Hij schaamt zich dan snel wanneer Meester Miyagi bewijst dat hij hem al die tijd heeft getraind met armbewegingen en een goede zelfverdedigingsvorm; de basis van karate.
In de leer bij meester Miyagi
We kunnen in de leer gaan bij meneer Miyagi, want dezelfde herhalende oefeningen komen niet alleen bij karate voor, maar ook bij vele andere Japanse kunstvormen zoals sumi-e, kalligrafie, poëzie (niet alleen haiku), kintsugi (het repareren van gebroken keramiek en accentueren met bladgoud), sashiki (het verstellen van – indigo – kleding met witte rijgdraden), origami, ikebana etc.
Wist je dat er samurai’s waren die de kalligrafie op niveau van meesterschap beheersten?
Levenslessen

waar je nu in het leven staat en waar je naar toe gaat.
In de film leert Daniël van meneer Miyagi meer dan alleen de herhalende bewegingen. Wie weet schrijf ik nog een keer meer over deze levenslessen. Maar een ieder die met Japanse kunsten bezig is, zal op den duur merken dat door het te doen niet alleen je kijk op het leven, maar ook jezelf in positieve zin kan veranderen.
Oh ja, en denk altijd aan je ademhaling! Waarom je ademhaling zo belangrijk is, kun je hier lezen.
Heb jij een film gezien met daarin een mooie boodschap? Laat het hieronder bij het commentaar weten.
Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Maandelijks op de hoogte blijven?