Home » Blog » Kersenbloesem kijken – hanami

Kersenbloesem kijken – hanami

Het is weer de periode van ‘kersenbloesem kijken’. Tijd om de bloeiende Japanse kersenbloesem te bewonderen. In Japan is het zelfs een bijzonder jaarlijks festival: hanami matsuri waarbij het gaat om het genieten van de kersenbloesem (sakura) en soms de pruimenbloesem (ume). Dit speelt zich af in de parken van de steden en op het gehele platteland. De bloesem symboliseert letterlijk een nieuw begin in Japan.

Kersenbloesem kijken in Nederland

In Nederland is de laatste jaren deze Japanse traditie van ‘kersenbloesem kijken’ op veel meer plaatsen mogelijk. Zo heb je in het Amsterdamse bos een bloesempark met 400 kersenbomen. En in Almere Buiten in de Regenboogbuurt staan ruim 850 Japanse sierkersenbomen.

Ook in het museum voor Volkenkunde in Leiden is de kersenbloesem te bewonderen. Vanaf 1 maart tot en met 8 mei vind je bij de kersenbomen tijdelijk een buitenexpo met foto’s van voorwerpen uit de collectie. En in het museumcafé zijn nog meer grote afbeeldingen te zien. De buiten- en binnenexpo ‘Hanami 2022: Beleef het mee‘ zijn gratis te bezoeken. Enkele van de originele voorwerpen die op de posters staan, zijn te bewonderen op de zaal Japan & Korea.

Jeannet, die lid is van de Zwarte Inkt Club, is naar deze expositie geweest en heeft de volgende foto’s gestuurd om ons mee te kunnen laten genieten (klik op de foto’s voor een grotere afbeelding).

Kersenbloesem bewonderen in Japan

En dankzij de Japanse vrienden van Jeannet kunnen we zelfs kersenbloesem kijken in Japan. Vorig jaar hadden ze al prachtige foto’s gestuurd en dit jaar zelfs filmpjes. Vaak zie je op foto’s drukke parken vol met mensen, maar er zijn gelukkig in Japan ook plekken waar je niet in de mensenmassa’s hoeft te begeven, vooral als je vroeg gaat, om te kunnen genieten van de sakura. Hieronder vind je een compilatie van de foto’s en filmpjes van afgelopen jaar en dit jaar. Jeannet en natuurlijk ook Mariko san en Kazumi san, hartelijk dank dat jullie dit hebben gedeeld.

Tags:

2 reacties op “Kersenbloesem kijken – hanami”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.