Home » Blog » Filmtip: Kurara – Het oogverblindende leven van de dochter van Hokusai

Filmtip: Kurara – Het oogverblindende leven van de dochter van Hokusai

Kurara – The Dazzling Life of Hokusai’s Daughter, is een speelfilm over de dochter van Hokusai.

Japanse meesterschilder Hokusai

Voor de meesten is Katsushika Hokusai het meest bekende voorbeeld van een Japans kunstenaar. Wat de meeste mensen niet weten is dat hij een van de eerste Japanse meesterschilders was, die zich liet beïnvloeden door de Westerse schilderkunst. Zo is in zijn bekendste werk ‘de Grote Golf’ gebruik gemaakt van de kleur Pruisisch blauw. In tegenstelling tot de Japanse kleuren, zoals het blauwe indigo, die gemaakt worden van planten en mineralen is het Europese Pruisisch blauw, een chemische kleurstof.

Steun en toeverlaat van Hokusai

In november 2017 was voor een beperkte tijd via internet gratis de film Kurara zien. Deze film is weer beschikbaar tot 24 juli 2023. Een film die je meeneemt naar het Edo-tijdperk. Op de achtergrond heeft een vrouw Hokusai bij het schilderen ondersteund. Aan het eind van zijn leven hebben ze samen de werken geschilderd. Zij heet O-Ei en is de dochter van de Japanse meesterschilder Hokusai. Het enige dat O-Ei wilde was schilderen. O-Ei heeft net als Hokusai haar hele leven gewijd aan het schilderen.

Hoe het in het atelier van Hokusai aan toe ging

Hokusai staat bekend om zijn houtsnedes, maar hij was ook een begaafd sumi-e schilder. Het is prachtig om te zien hoe Hokusai, zijn dochter O-Ei en zijn leerlingen in het atelier op de grond zitten te schilderen. Let ook op hoe ze met twee penselen in een hand schilderen.

In het atelier van Hokusai lagen de papieren her en der verspreid. Het was een grote puinhoop. Maar Hokusai kon juist in deze chaos goed werken. Hij schilderde de gezichten en de grote lijnen, de studenten maakten het werk in de stijl van de meester af.

Hokusai heeft tot zijn dood geschilderd, hij is bijna 90 geworden. Slechts van een paar schilderijen is officieel bekend dat O-Ei hieraan mee heeft geschilderd.

Oei en Hokusai

Keisa Eisen

O-Ei is opgegroeid samen met Ikeda Zenjiro. Zenjiro gaat eerst in de leer bij Hokusai maar gaat dan voor zichzelf beginnen. Hij schildert onder de naam Keisai Eisen. Zijn portretten van mooie vrouwen zijn heel bekend. Ondanks het feit dat Zenjiro en O-Ei een speciale band hebben, trouwt hij met een ander.

Bijin (mooie vrouw) ukiyo-e van Keisai Eisen

Bijin (mooie vrouw) ukiyo-e van Keisai Eisen

Zenjiro is bekend om zijn bijin-ga – afbeeldingen van mooie vrouwen. Tot zijn mooiste werk behoren de ōkubi-e -grote portretafbeeldingen.

Op een dag neemt Zenjiro de dochter van Hokusai mee naar een bordeel, wat van hem blijkt te zijn. het bordeel stond in Yoshiwara, de rosse buurt van Edo, het huidige Tokyo. Daar ontdekt O-Ei het effect van licht en schaduw. Het samenspel van licht en schaduw is een aparte stijl die bijna niet voorkomt in houtdruk.

"Nachtscene

Over Kurara en de dochter van Holkusai

Kurara is het Japans woord voor oogverblindende, betoverende schittering. En deze film gaat over het glansrijke leven van Katsushika O-Ei, de dochter van Hokusai.

De film wordt ingeleid met een bezoek aan Londen van de actrice Aoi Miyazaki, zij speelt de rol van O-Ei Katsushika. De film is opgedeeld in twee delen en is tijdelijk via de site van NHK (Japan Broadcasting Corporation) online in het Engels te zien. Let op, deel 1 is tot 24 juli 2023 te zien en deel 2 is tot 31 juli 2023.

Historische feiten over O-Ei, de dochter van Hokusai

Over O-Ei Katsushika is weinig vastgelegd en bekend. Miss Hokusai (百日 紅 Sarusuberi) is een Japanse historische mangaserie geschreven en geïllustreerd door Hinako Sugiura, die het verhaal vertelt van Katsushika Ōi die in de schaduw van haar vader Hokusai werkte. Het werd aangepast tot een anime-film met dezelfde naam Sarusuberi – Miss Hokusai geregisseerd door Keiichi Hara, die werd uitgebracht in 2015. En de speelfilm Kurara, over de dochter van Hokusai, is op dezelfde manga gebaseerd.

Kurara, een film over de dochter Hokusai

2 reacties op “Filmtip: Kurara – Het oogverblindende leven van de dochter van Hokusai”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.