Home » Blog » Decoreren op porselein – demonstratie Chinees draaien en schilderen op porselein

Decoreren op porselein – demonstratie Chinees draaien en schilderen op porselein

Als je Chinees of Japans kunt schilderen dan is het een kleine stap naar decoreren op porselein. Bij de toko waar ook Aziatische serviezen te koop is, bekijk ik wel eens de bloesems en vissen die op borden en schalen geschilderd staan. Geen plakplaatjes maar met de hand erop geschilderd, want ze zijn allemaal net iets anders.

In Groningen is door kunstenaars Li Zhen en Simone Haak. de workshop ‘Demonstratie Chinees draaien en leren decoreren op porselein’ gegeven.  Ik had me hiervoor gelijk aangemeld. Op zondag 10 maart 2019 was het zover.

ZhenXi – Schoonheid overwint verschillen. Delen doet groeien.

De workshop begint met een Powerpointpresentatie. Na een korte introductie van beiden vertelt Simone Haak van Galerie Terra in Delft hoe ze met de Chinese keramist Li Zhen (Zhen is zijn voornaam) is gaan samenwerken. Li Zhen en Xi Meng, de Chinese naam van Simone Haak vormen samen de naam ZhenXi. Dit betekent in het Chinees: met liefde handelen, ergens je hart inleggen. Dat de twee kunstenaars dit werkelijk doen, blijkt uit het fraaie keramische design dat zij onder deze naam samen maken.

Li Zhen en Simone Haak

Foto: Galerie Terra Delft – Li Zhen en Simone Haak

Porselein en Delfts Blauw

Op boeiende wijze krijgen we meer uitleg over porselein. In China fabriceert men vanaf de 7de eeuw porselein. In Europa gebeurt dit pas sinds circa 1710, toen de samenstelling van klei ontdekt is. Zo is ook het Delfts Blauw ontstaan. Ze hebben gewoon de blauwe afbeeldingen van het Chinese porselein gekopieerd, maar dan op voorwerpen van Hollandse klei.

De grootste porseleinstad in China is Jingdezhen

Delft heeft een stedenband met het Chinese stad Jingdezhen. Li Zhen woont hier. Jingdezhen is in China de stad met de grootste porseleinindustrie. De keizers van de Ming-dynastie (1368-1619) hadden hun porseleinovens in deze stad. Het porselein dat in die tijd is gemaakt, was echter alleen bestemd voor het keizerlijke hof. Porselein dat uit Jingdezhen komt wordt door de Chinezen beschouwd als het beste porselein. In een video kreeg ik te zien hoe in deze stad gigantisch grote vazen met de hand gemaakt worden. In de stad is bijna alles van porselein. Zelfs de straatlantaarnpalen!

Straatlantaarnpalen van porselein in de stad Jingdezhen

Foto: Chen Hepin – Straatlantaarnpalen van porselein in de stad Jingdezhen

Demonstratie draaien

Hierna geeft Li Zhen een demonstratie draaien. Ik blijk de enige deelnemer te zijn die niet eerder aan keramiek heeft gedaan. Ik vind het fascinerend hoe uit een stuk klei in korte tijd de verschillende onderdelen van een theepotje ontstaan. Het is een Japans theepotje. Deze zijn in China erg populair. Ook de andere deelnemers zijn onder de indruk hoe vakkundig en met hoeveel gemak Li Zhen dit doet.

Demonstratie van het draaien van een Japans theepotje

Demonstratie van het draaien van een Japans theepotje.

De onderdelen van een Japans theepotje

De onderdelen van een Japans theepotje

Chinese theeceremonie

Vervolgens krijgen we een demonstratie van een Chinese theeceremonie. Wierook zorgt ervoor om in de juiste sfeer te komen. We krijgen Chinese Puerh thee te proeven. Het heeft een wat aardse smaak. De theeceremonie op zichzelf is erg leuk om mee te maken. Kleine kopjes, maar als je je laatste slok genomen hebt, schenkt de theemeester Li Zhen je kopje alweer vol. Je mag slurpen tijdens het drinken en als je genoeg hebt, drink je het laatste kopje niet meer leeg.

Demonstratie van een Chinese theeceremonie

De kleine theekopjes zijn regelmatig gevuld tijdens de theeceremonie.

Bamboe, vogels en vissen op het magische bord

Magisch bord voor Sumi-e

Li Zhen laat zien hoe je op Chinese wijze bamboe schildert. Ook schildert hij zwaluwen en visjes.  Niet met de pols maar met de hele arm. Hij doet dit op een magisch bord, waarop je met water kunt schilderen en als het water opgedroogd is, kun je weer opnieuw beginnen. Li Zhen vertelt over de technieken en motieven die je kunt gebruiken om keramiek op Chinese wijze kunt decoreren: bamboe, zwaluwen en koi karpers, maar ook draken.

Leren decoreren op porselein

Onderwerpen om Chinees porselein te decoreren: bamboe  met een zwaluw

We mogen nu zelf op de magische bordjes oefenen. De dag ervoor heb ik een paar uren de bamboe zitten oefenen, dus dat ging lekker. Li Zhen die zag het en dacht dat ik een natuurtalent was, maar ik heb hem uit zijn dromen geholpen en verteld dat ik dit al enige tijd doe en er zelfs les in geef. Hij vertelde mij dat hij het Oosters schilderen van zijn vader had geleerd. Na oefenen op het magisch bord mogen we nu zelf op papier schilderen met verschillende soorten authentieke, handgemaakte Chinese penselen en Chinese inkt.

Porseleinen potjes biscuit gebakken om te decoreren.

Porseleinen potjes biscuit gebakken om te decoreren.

Decoren op porselein met verf en decals

Dan gaat het echte werk beginnen. We mogen uit verschillende modellen potjes of schaaltjes van Chinees porselein kiezen. Deze zijn voorgebakken (biscuit).

I.p.v. inkt krijgen we nu vier kleuren verf: rood, groen, blauw en zwart. Ik kies als eerst een plat schaaltje en schilder er visjes op in blauw. Helemaal vergeten om er een foto van te maken.

Decals zijn voorbedrukte prints op rijstpapier. Je legt ze met de goede kant op het porselein. het rijstpapier maak je vanuit het midden nat met een penseel met water. Je wrijft voorzichtig naar de randen toe. Als alles nat is gemaakt kun je het rijstpapier eraf halen en blijft de afbeelding zitten.

De kleuren om mee te werken bij Chinees porseleinschilderen

De kleuren om mee te werken bij Chinees porseleinschilderen. Dit is een voorbeeldtegeltje, geglazuurd en afgebakken.

Blauwe decals geglazuurd en gebakken

Voorbeeldtegeltje met blauwe decals, geglazuurd en afgebakken.

We mogen nog een tweede voorwerp beschilderen. Ik kies voor een schattig klein potje met dekseltje. Voor het dekseltje gebruik ik een decal in zwart motief. Op de zijkanten van het potje maak ik de pruimenbloesem. Ik ben tevreden over het resultaat.

Zo is mijn potje geworden - porselein decoreren

Glazuren en afbakken

Nu nog glazuren en dan wachten totdat het werk afgebakken is. Ik kan mijn schaaltje en potje later ophalen. Natuurlijk zal ik een foto van het eindresultaat hier plaatsen.
Na het schilderen zijn alle potjes geglazuurd en vervolgens afgebakken.

Porselein decoreren

Foto: Bij Vrijdag – Een deel van de gedecoreerde resultaten na het afbakken

Het werk ophalen

In een lade ligt het werk klaar om opgehaald te worden.

Mijn werk gedecoreerde werk op Chinees porselein

Dit heb ik nu geschilderd: een schaaltje met visjes en een potje met pruimenbloesem. Dit was een hele leerzame workshop en erg leuk om te doen.

Genieten van een Chinees theekopje

Li Zhen en Simone maken onder het merk ZhenXi prachtige keramisch design voor op tafel. Ik heb, behalve Chinese penselen, nog twee kopjes gekocht. Ik drink nu mijn Japanse thee hier heerlijk uit.

Chinees theekopje van ZhenXi met een theebusje van de Japanse winkel Batsu

Chinees theekopje van ZhenXi met een theebusje van de Japanse winkel Batsu.

Van 14 februari t/m 25 maart 2019 is Li Zhen in Delft om de samenwerking met Simone in Nederland voort te zetten en cursussen te geven. Meer weten? Informeer bij terra-delft.nl.

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Blijf maandelijks op de hoogte!

4 reacties op “Decoreren op porselein – demonstratie Chinees draaien en schilderen op porselein”

 1. Geachte heer mevr,
  Ik heb een vraag over waar je porselein verf eventueel kunt kopen om chinese borden met haarlijnen of chips te repareren ,weet u of dat dit mogelijk is met vriendelijke groeten ton bij voorbaat dank

  1. Hallo Ton, Kintsugi is de Japanse kunst van de kostbare littekens. Hiervoor gebruik je speciale goudlijm om porselein een tweede leven te geven en de barsten met goud te accentueren. De Japanse winkel en webshop Batsu.nl verkoopt deze
   Kintsugi goudlijmsetjes.

 2. Michiel van de Laar

  Geachte mevrouw, mijnheeer,.

  Ik ben erg benieuwd vanaf wanneer de Chinese decorateurs bolle flesjes etc in de 19e eeuw beschilderden met behulp van stencils , waren die stencils dan gewoon te koop ? Werden die gedrukt op rijstpapier etc ? En hoe deden ze dat dan met verschillende kleuren / moesten die dan voor elke kleur apart de oven in ?
  Het is me een raadsel , vandaar.

  Groet Michiel van de Laar

  1. Beste Michiel, de stencils die ik gebruikt heb, waren op rijstpapier gemaakt en in kleur gedrukt. Het bakken hoeft niet voor iedere kleur te gebeuren. Ik vermoed dat dit zo op de traditionele wijze is, maar echt zeker weten doe ik het niet. Ik heb alleen een dagworkshop in deze techniek gevolgd. Houtdruk is in Azië een zeer oude druktechniek. Ik vermoed dat de stencils vroeger zo gedrukt werden en gewoon te koop waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.