Home » Blog » Levend Japans schilderij

Levend Japans schilderij

Hoe zou het zijn om in een levend Japans schilderij te kunnen stappen? Terug te gaan in de tijd? Naar het Japan in de negentiende eeuw. ​Wanneer je naar een oude Japanse houtsnede kijkt, lijkt het of je even terug bent gegaan naar de Edo-periode.

De Edo-periode

Edo (江戸) was de naam van de huidige Japanse hoofdstad Tokyo tot aan de Meiji-restauratie van 1868. Van 1603 tot 1867 was Edo de zetel van de Tokugawa-shogun, die feitelijk het land bestuurde, terwijl de keizer een machteloos hof had in Kioto. Deze periode heet daarom ook wel de Edo-periode. Tijdens de Edo-periode was er een groei van stedelijke cultuur, van buitengewone rijkdom, verfijning en culturele diversiteit. Bovendien was er een ongekende bloei van kunsten, in schilderkunst, houtsneden, keramiek, lakwerk en textiel.

Illusie van de geest

Virtual Reality, video’s van 360-graden, sociale netwerken, videogames die eruitzien als films en films die op videogames lijken. De mogelijkheden van entertainment lijken tegenwoordig onbegrensd. Er ontstaan optische illusie waardoor je hersenen een totaal andere betekenis geven aan wat je ziet.

Ondanks alle vernieuwingen, blijven oude methoden en technieken de Italiaanse Pasquale “Pask” D’Amico, alias Mr. Klesha boeien. Een van zijn laatste werken is 生きている絵 – Living Painting –  Levend Japans schilderij.

Levend Japans schilderij
Houtdruk van Utagawa Kunisada

Pasquale maakt gebruik van tien oude Japanse prenten, die gemaakt zijn tussen 1786 en 1900. Deze prenten heten ukiyo-e en zijn afdrukken van houtsneden.

De Library of Congress (Washington DC) heeft ze gescand en gepubliceerd. En Pasquale heeft hiervan een prachtige animatie gemaakt.

Kijkend naar een ukiyo-e

In een ukiyo-e is een moment vastgelegd. Je maakt dat moment even mee. Met wat fantasie kun je je voorstellen wat de ukiyo-e kunstenaar voor zich zag, terwijl hij of zij met een guts het hout uit het blok wegsnijdt.

Het gezicht van de kabuki theateracteur is geen masker, maar vol expressie. De boten op de rivier liggen niet stil, maar komen voorbij gevaren. Met de hedendaagse technieken is bijna alles mogelijk. Zelfs een oude houtsnede tot leven brengen. 

Werken van bekende ukiyo-e kunstenaars komen tot leven

Je krijgt de werken van bekende kunstenaars te zien, in de volgende volgorde:

  • Gajō icchō – Andō Hiroshige, 1797-1858
  • Enshū akiba enkei fukuroi no tako – Utagawa Hiroshige, 1826-1869
  • Zoushigaya fujimi chaya – Andō Hiroshige, 1797-1858
  • Suruga miho no matsubara / Hiroshige-ga – Andō Hiroshige, 1797-1858
  • Aka – Utagawa Kunisada, 1786-1864
  • Kazusa Kanōzan / Hiroshige-ga – Andō Hiroshige, 1797-1858
  • Ichikawa monnosuke no yaoya oshichi – Utagawa Toyokuni, 1777-1835
  • Senju no oubashi – Andō Hiroshige, 1797-1858
  • Tehidoi tsubushigata – Kobayashi Kiyochika, 1847-1915
  • Kabuki acteur – Toyohara, Kunichika, 1835-1900

Bekijk hier het levend Japans schilderij

Kom eerst tot rust en ontspan jezelf. Klik vervolgens op de afspeelknop om getransporteerd te worden naar Japan in de 19e eeuw. Luister naar de muziek gespeeld op de koto, een Japanse snaarinstrument. En de prachtige ukiyo-e’s komen tot leven. Geniet!

Op zoek naar Aziatische afbeeldingen?

Tot slot, de site van de ‘Library of Congress’ heeft een prachtige Aziatische collectie. Deze is vrij toegankelijk en je kunt de afbeeldingen van voor 1915 downloaden en vrij gebruiken.Inzijn

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.