In willekeurige volgorde, websites van kunstenaars in sumi-e of Chinees penseelschilderen, die je kunnen inspireren, op ideeën kunnen brengen of waarbij je een workshop kunt volgen.

Kunstenaars in sumi-e of Chinees penseelschilderen –  in Nederland

 • Na haar opleiding kwam Kalpa MacLachlan een Japanse kunstenares tegen die haar liet zien hoe je met inkt en een oosters penseel op rijstpapier kunt werken. Vanaf dat moment wist Kalpa dat zij haar materiaal gevonden had en omdat ze de techniek goed wilde leren volgde zij lessen bij Chinese kunstenaars. Zij heeft jaren sumi-e cursussen op de Volksuniversiteit in o.a. Groningen gegeven, maar is daar nu mee gestopt. Zij laat zich inspireren door de natuur.
 • Beeldend kunstenaar Erik van Ommen verbleef twee maanden op het Japanse eiland Hirado, in het kader van 400 jaar Nederland-Japan betrekkingen. Daar leerde hij de basis voor penseeltekenen. Terug in Nederland paste hij zijn Japanse ervaringen toe op zijn westerse manier van denken en vogels schilderen.
 • Martha Goedings houdt zich al jaren bezig met sumi-e, het Chinese en Japanse inktschilderen. Ze werkt vanuit haar atelier in Vleuten, geeft cursussen en workshops en exposeert geregeld met haar schilder- en sumi-e werk.
 • Louise van Eenennaam combineert Chinees penseelschilderen met de gedachte van sumi-e en geeft cursussen en workshops in Oldenzaal.
 • Sylvia Radius werkt figuratief en vanuit een gedegen kennis over technieken en kunststromingen uit heden en verleden. Zij geeft in Middelburg les in Chinees-Japans penseeltekenen.
 • Marjon de Jong is een veelzijdig en gewaardeerd kunstenaar in binnen- en buitenland. Naast vele exposities in galeries en musea in Nederland, exposeerde zij o.a. in Amerika, Japan, Tsjechië, Zwitserland, Spanje, België en Duitsland. Bovendien gaf zij op uitnodiging in Amerika en Japan workshops en les in sumi-e. Marjon geeft workshops In haar atelier in Utrecht.

Kunstenaars in sumi-e of Chinees penseelschilderen – in het buitenland

 • Zhou Jun is een bekende Chinese kunstenaar woonachtig in Europa. Hij was professor op een kunstacademie en curator van het nationale museum voor moderne kunst in in Shanghai. Hij heeft vele malen geëxposeerd in musea en galeries, o.a. in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Princessehof in Leeuwarden. Zhou Jun geeft in Frankrijk cursussen, waarbij de voertaal Engels en Nederlands is.
 • Kazu Shimura is een Japanse suibokuga /sumi-e kunstenaar die door de eenvoud prachtige werken maakt. Hij toont via zijn website en social media hoe hij zijn werk tot stand brengt.
 • Beppe Mokuza is een Zen monnik en meester in de sumi-e, hij wijdt zichzelf al meer dan 20 jaar toe aan sumi-e en Zen-meditatie beoefening. Hij exposeert werk, geeft demonstraties van sumi-e schilderen en houdt lezingen over dit onderwerp in heel Europa.
 • Op het moment dat Fabienne Verdier afstudeerde aan de kunstacademie in Toulouse, studeerde ze ook Chinees. Ze kreeg een beurs maar wees die af. Ze wilde liever in China gaan studeren. Toulouse had een stedenband met de Chinese plaats Chongqing en Fabienne werd de eerste uitwisselingsstudent. Zij heeft uiteindelijk 10 jaar in China gestudeerd in een periode dat de Chinese Culturele revolutie net geëindigd was, maar kunstenaars nog steeds angst hadden om naar buiten te treden. Haar mentor vond dat vrouwen geen kalligrafie mochten beoefenen en sprak ook nog eens een Chinees dialect dat Fabienne niet verstond. Bij het schilderen van herhalende bewegingen bereidt zij zich voor d.m.v. meditatie. Ze schildert met een reusachtig groot Chinees penseel dat aan een 12 meter hoge plafond hangt en dat gemaakt is van 35 staarten van paarden.
 • Follow my brush marks van Reluctant Rat is een blog over Chinees penseelschilderen. Je kunt hier studies van diverse onderwerpen vinden. Veel boeken worden besproken en aan de hand van deze studies kun je zelf ook de onderwerpen oefenen.