Home » Handige Links » Inspirerende Beoefenaars, Kunstenaars en Meesters

Inspirerende Beoefenaars, Kunstenaars en Meesters

In willekeurige volgorde, websites van kunstenaars in sumi-e, Chinees penseelschilderen of Oosterse kalligrafie, die je kunnen inspireren, op ideeën kunnen brengen of waarbij je een cursus of workshop kunt volgen.

Kunstenaars

Sumi-e of Chinees penseelschilderen (in Nederland)

 • Yolanthe Toxopeus-Landstra heeft haar eerste sumi-e les gevolgd toen ze in Tokyo woonde. Ze geeft cursussen bij het IAC in Den Haag.
 • Na haar opleiding kwam Kalpa MacLachlan een Japanse kunstenares tegen die haar liet zien hoe je met inkt en een oosters penseel op rijstpapier kunt werken. Vanaf dat moment wist Kalpa dat zij haar materiaal gevonden had en omdat ze de techniek goed wilde leren volgde zij lessen bij Chinese kunstenaars. Zij heeft jaren sumi-e cursussen op de Volksuniversiteit in o.a. Groningen gegeven, maar is daar nu mee gestopt. Zij geeft nog wel maandelijkse sumi-e themadagen.
 • Sylvia Bökkerink heeft 10 jaar les gehad van Kalpa MacLachlan. Ze geeft les in Groningen en organiseert inloopmiddagen.
 • Martha Goedings houdt zich al jaren bezig met sumi-e, het Chinese en Japanse inktschilderen. Ze werkt vanuit haar atelier in Vleuten, geeft cursussen en workshops en exposeert geregeld met haar schilder- en sumi-e werk.
 • Louise van Eenennaam combineert Chinees penseelschilderen met de gedachte van sumi-e en woont in Oldenzaal. Zij gaf workshops, maar is nu met pensioen.
 • Joke van Geel beoefent al jaren sumi-e en geeft workshops sumi-e en ‘zenkaartjes maken’ in Etten-Leur of op lokatie.
 • Ruomei Tan is geboren en getogen in Beijing China. Zij is daar opgeleid tot keramist en kunstschilder. Daarnaast is ze aan de Rietveldacademie afgestudeerd. Zij geeft les in Chinese en Japanse schilderskunst, Oosterse kalligrafie en tekenen en schilderen in verschillende plaatsen op diverse kunstcentra en volksuniversiteiten.
 • Mathilde Myoki de Vriese is al jaren zenleraar en geeft in Amsterdam Noord workshops Japans zenschilderen. Ze verkoopt werk (zelfs tot 3 meter hoog) en maakt werk in opdracht.
 • Marjon de Jong is sumi-e meester en een veelzijdig en gewaardeerd kunstenaar in binnen- en buitenland. Naast vele exposities in galeries en musea in Nederland, exposeerde zij o.a. in Amerika, Japan, Tsjechië, Zwitserland, Spanje, België en Duitsland. Bovendien gaf zij op uitnodiging in Amerika en Japan workshops en les in sumi-e. Marjon geeft workshops In haar atelier in Utrecht.
 • Beppe Mokuza is een Italiaanse Zen monnik en meester in de sumi-e, hij wijdt zichzelf al meer dan 20 jaar toe aan sumi-e en Zen-meditatie beoefening. Hij exposeert werk, geeft demonstraties en workshops in het sumi-e schilderen; en houdt lezingen over dit onderwerp in heel Europa en ook regelmatig in Nederland.
 • Yuka Katamine beoefent Japanse kalligrafie en Japans inktschilderen. Zij woont sinds 2016 in Nederland en geeft workshops sumi-e bij de LAK – Universiteit van Leiden.
 • Sylvia Radius werkt figuratief en vanuit een gedegen kennis over technieken en kunststromingen uit heden en verleden. Zij geeft in Middelburg les in Chinees-Japans penseeltekenen.
 • Beeldend kunstenaar Erik van Ommen verbleef twee maanden op het Japanse eiland Hirado, in het kader van 400 jaar Nederland-Japan betrekkingen. Daar leerde hij de basis voor penseeltekenen. Terug in Nederland paste hij zijn Japanse ervaringen toe op zijn westerse manier van denken en vogels schilderen. Zijn atelier is geopend in maart, juli en november op zaterdag en zondag van 13 – 16 uur. Daarbuiten op afspraak. Erik geeft geen workshops of cursussen.

Sumi-e of Chinees penseelschilderen (in het buitenland)

 • Kazu Shimura is een Japanse suibokuga /sumi-e kunstenaar die door de eenvoud prachtige werken maakt. Hij toont via zijn website en social media hoe hij zijn werk tot stand brengt. Hij spreekt Engels en geeft workshops in Tokyo.
 • Fabienne Verdier heeft 10 jaar in China gestudeerd in een periode dat de Chinese Culturele revolutie net geëindigd was, maar kunstenaars nog steeds angst hadden om naar buiten te treden. Ze schildert met een reusachtig groot Chinees penseel dat aan een 12 meter hoge plafond hangt en dat gemaakt is van 35 staarten van hengsten.
 • Virginia Lloyd-Davies is sinds 1976 een kunstenaar in Chinees penseelschilderen. Haar leraar was de Chinese meester schilder I-Hsiung Ju. Op haar site vind je mini-tutorials.
 • Follow my brush marks van Reluctant Rat is een blog over Chinees penseelschilderen. Je kunt hier studies van diverse onderwerpen vinden. Veel boeken worden besproken en aan de hand van deze studies kun je zelf ook de onderwerpen oefenen.

Japanse kalligrafie (shodou of shūji)

 • Yumi van der Loo – Hirao geeft Japanse kalligrafielessen in Glimmen (Groningen).
 • Naoko en Shinji Oba geven Japanse kalligrafielessen, theeceremonie en sushi-workshops in Oegstgeest. De workshops worden in het Engels of Japans gegeven.
 • Kazuaki (Kaz) Tanahashi (1933) is geboren en opgegroeid in Japan. Sinds 1977 is hij actief in de Verenigde Staten als kunstenaar, schrijver en is actief bezig met vrede en milieu. Als schilder en kalligraaf is hij pionier in de genres van het in een-lijn schilderen. Hij geeft talloze workshops wereldwijd en ook in Nederland.
 • Baikei Uehira geeft online lessen via zijn Seisho Calligraphy School. Maandelijks nieuwe opdrachten waarbij je werk wordt nagekeken en gecorrigeerd.
 • Esteban Martinez is Aikido-leraar, zen-beoefenaar en shodõ sensei. Hij heeft een online shodō-cursus.

Japanse houtsnede (moku hanga)

 • Nel Pak bezocht in 2002 voor de eerste keer Japan. Zij verbleef twee maanden op het eiland Awaji als artist in residence (Nagasawa Art Park) en leerde daar de techniek van de Japanse houtsnede (moku hanga). Nel geeft demonstraties, workshops en cursussen in en buiten haar atelier.
 • De Japanse Yuriko Miyoshi woont en werkt sinds 2003 in Nederland. Ze introduceert eenvoudige maar ook onbekende grafische technieken en Japans papier d.m.v. lezingen, demonstraties en workshops op verschillende locaties. Yuriko geeft ze in het Nederlands en Engels, gemengd met Japanse uitdrukkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.