In willekeurige volgorde, websites van kunstenaars in sumi-e, Chinees penseelschilderen of Oosterse kalligrafie, die je kunnen inspireren, op ideeën kunnen brengen of waarbij je een workshop kunt volgen.

Kunstenaars in sumi-e of Chinees penseelschilderen –  in Nederland

 • Yuka Kakō beoefent Japanse kalligrafie en Japans inktschilderen. Zij woont sinds 2016 in Nederland en geeft workshops sumi-e bij de LAK – Universiteit van Leiden. Daarnaast kun je bij haar in Leiden privélessen en maandelijkse lessen volgen voor het behalen van het certificaat van de International Sumi-e Association.
 • Na haar opleiding kwam Kalpa MacLachlan een Japanse kunstenares tegen die haar liet zien hoe je met inkt en een oosters penseel op rijstpapier kunt werken. Vanaf dat moment wist Kalpa dat zij haar materiaal gevonden had en omdat ze de techniek goed wilde leren volgde zij lessen bij Chinese kunstenaars. Zij heeft jaren sumi-e cursussen op de Volksuniversiteit in o.a. Groningen gegeven, maar is daar nu mee gestopt. Zij laat zich inspireren door de natuur.
 • Martha Goedings houdt zich al jaren bezig met sumi-e, het Chinese en Japanse inktschilderen. Ze werkt vanuit haar atelier in Vleuten, geeft cursussen en workshops en exposeert geregeld met haar schilder- en sumi-e werk.
 • Louise van Eenennaam combineert Chinees penseelschilderen met de gedachte van sumi-e en geeft cursussen en workshops in Oldenzaal.
 • Sylvia Radius werkt figuratief en vanuit een gedegen kennis over technieken en kunststromingen uit heden en verleden. Zij geeft in Middelburg les in Chinees-Japans penseeltekenen.
 • Ruomei Tan is geboren en getogen in Beijing China. Zij is daar opgeleid tot keramist en kunstschilder. Daarnaast is ze aan de Rietveldacademie afgestudeerd. Zij geeft les in Chinese en Japanse schilderskunst, Oosterse kalligrafie en tekenen en schilderen in verschillende plaatsen op diverse kunstcentra en volksuniversiteiten.
 • Mathilde Myoki de Vriese is al jaren zenleraar en geeft in Amsterdam Noord workshops Japans zenschilderen. Ze verkoopt werk (zelfs tot 3 meter hoog) en maakt werk in opdracht.
 • Marjon de Jong is sumi-e meester en een veelzijdig en gewaardeerd kunstenaar in binnen- en buitenland. Naast vele exposities in galeries en musea in Nederland, exposeerde zij o.a. in Amerika, Japan, Tsjechië, Zwitserland, Spanje, België en Duitsland. Bovendien gaf zij op uitnodiging in Amerika en Japan workshops en les in sumi-e. Marjon geeft workshops In haar atelier in Utrecht.
 • Beeldend kunstenaar Erik van Ommen verbleef twee maanden op het Japanse eiland Hirado, in het kader van 400 jaar Nederland-Japan betrekkingen. Daar leerde hij de basis voor penseeltekenen. Terug in Nederland paste hij zijn Japanse ervaringen toe op zijn westerse manier van denken en vogels schilderen. Zijn atelier is geopend in maart, juli en november op zaterdag en zondag van 13 – 16 uur. Daarbuiten op afspraak.

Kunstenaars in sumi-e of Chinees penseelschilderen – in het buitenland

 • Kazu Shimura is een Japanse suibokuga /sumi-e kunstenaardie door de eenvoud prachtige werken maakt. Hij toont via zijn website en social media hoe hij zijn werk tot stand brengt. Hij geeft workshops in Tokyo.
 • Beppe Mokuza is een Zen monnik en meester in de sumi-e, hij wijdt zichzelf al meer dan 20 jaar toe aan sumi-e en Zen-meditatie beoefening. Hij exposeert werk, geeft demonstraties van sumi-e schilderen en houdt lezingen over dit onderwerp in heel Europa.
 • Op het moment dat Fabienne Verdier afstudeerde aan de kunstacademie in Toulouse, studeerde ze ook Chinees. Ze kreeg een beurs maar wees die af. Ze wilde liever in China gaan studeren. Toulouse had een stedenband met de Chinese plaats Chongqing en Fabienne werd de eerste uitwisselingsstudent. Zij heeft uiteindelijk 10 jaar in China gestudeerd in een periode dat de Chinese Culturele revolutie net geëindigd was, maar kunstenaars nog steeds angst hadden om naar buiten te treden. Haar mentor vond dat vrouwen geen kalligrafie mochten beoefenen en sprak ook nog eens een Chinees dialect dat Fabienne niet verstond. Bij het schilderen van herhalende bewegingen bereidt zij zich voor d.m.v. meditatie. Ze schildert met een reusachtig groot Chinees penseel dat aan een 12 meter hoge plafond hangt en dat gemaakt is van 35 staarten van paarden.
 • Virginia Lloyd-Davies is sinds 1976 een kunstenaar in Chinees penseelschilderen. Haar leraar was de Chinese meester schilder I-Hsiung Ju. Op haar site vind je mini-tutorials
 • Follow my brush marks van Reluctant Rat is een blog over Chinees penseelschilderen. Je kunt hier studies van diverse onderwerpen vinden. Veel boeken worden besproken en aan de hand van deze studies kun je zelf ook de onderwerpen oefenen.
 • Charles Chi-Jung Chu (1918-2008) was een ervaren schilder, professor, kalligraaf en geleerde. Op de Little Frog Online Art Gallery kun je zijn werk bekijken.

Kunstenaars in Japanse kalligrafie (shodou)

 • Yumi van der Loo – Hirao geeft Japanse kalligrafielessen in Glimmen (Groningen). Voor meer informatie kun je Yumi het beste een e-mail sturen. Dit kan gewoon in het Nederlands.
 • Kazuaki (Kaz) Tanahashi (1933) is geboren en opgegroeid in Japan. Sinds 1977 is hij actief in de Verenigde Staten als kunstenaar, schrijver en is actief bezig met vrede en milieu. Als schilder en kalligraaf is hij pionier in de genres van het in een-lijn schilderen. Hij geeft talloze workshops wereldwijd en ook in Nederland.
 • Esteban Martinez is Aikido-leraar, zen-beoefenaar en shodõ sensei. Hij heeft een online shodō-cursus.