Home » Handige Links » Winkels met sumi-e materialen

Winkels met sumi-e materialen

Waar vind je winkels met sumi-e materialen?

De meeste materialen voor sumi-e zijn verkrijgbaar in een goed gesorteerde winkel voor kunstenaarsbenodigdheden, of in Chinese winkels. Voor je echter overgaat tot de aanschaf, is het verstandig om je cursusleider om advies te vragen welke (soort) materialen je nodig hebt of kunt gebruiken.

(Klik op de titel of de afbeelding om direct naar een webshop te gaan)

Ming Ya
Ming Ya Chinese Boekhandel

Aan de Geldersekade, in het hartje van Chinatown, dichtbij het Centraal Station van Amsterdam, vind je de eerste Chinese boekwinkel van Nederland, Ming Ya. Naast een ruime collectie aan Chinese boeken is er ook materialen voor de kalligrafie en schilderkunst zoals Chinese inkt, Chinese penselen, Chinese verf, rijstpapier en naamstempels te krijgen. De producten kunnen in de winkel of via de webshop besteld worden.

Ta-Hwa
Ta-Hwa: Chinese winkel in Amsterdam en Zandvoort
Traditionele Chinese schildermaterialen vind je bij Ta-Hwa. De penselen en andere schildermaterialen komen direct van de vakhandel in China. Naast Chinese penselen kun je ook andere materialen, zoals rijstpapier, inktstenen, inktblokken, blanco scrolls, blanco albums en kalligrafiesets kopen. De winkel vind je in Amsterdam (op de Bloemenmarkt) en in Zandvoort. Bestellen en laten opsturen is ook mogelijk. Boven de €25 wordt je bestelling gratis verzonden.

’t Japanse Winkeltje
't Japanse Winkeltje
’t Japanse Winkeltje zit op de Nieuwezijds Voorburgwal 177, 1012 RK Amsterdam en is geopend op maandag van 11.00 – 17.30 uur en dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.30 uur. Naast Japanse penselen kun je ook andere materialen, zoals rijstpapier, inktsteen en inktstaven kopen. Je kunt in de winkel zelf of via de webshop producten aanschaffen.

De Kwast
De Kwast

De Kwast is een speciaalzaak in kunst en creativiteit. Bestellen kan online, maar in Oss en ’s Hertogenbosch kun je ook de winkels bezoeken.

Martin Brinkhuis

Martin Brinkhuis
Speciaalzaak voor kunstschilders in Hengelo. Op dinsdag- en donderdagmiddag is de winkel geopend, maar je kunt gewoon via de website bestellen.

Per stad een lijst van winkels met sumi-e materialen

Heb je in jouw stad een winkel die ook materialen verkoopt? Geef het door, dan voegen we die toe.

Amsterdam

Utrecht

Groningen

Rijstpapier

Er zijn heel veel verschillende soorten rijstpapier. Bij de Vier Schatten van de Studeerkamer vind je meer uitleg over de verschillende soorten rijstpapier. Je kunt ook zien (video’s) hoeveel werk het is om rijstpapier te maken. Wenzhou-rijstpapier is dikker dan Xuan-papier, vloeit minder en is machinaal gemaakt

 • Meestal koop ik via de site Xuan-rijstpapier bij Ta-Hwa. Zij verkopen Wenzhou-papier en één soort Xuan-papier in verschillende maten.
 • Meer soorten rijstpapier is te vinden bij Ming Ya.
 • Voor nog meer keuze kun je kijken bij de webshop van Inkston. Hier kun je goed rijstpapier bestellen.
 • Voor het oefenen gebruik ik Japans kalligrafiepapier. Dit is te koop in ’t Japanse winkeltje. Kies voor het Kobai-papier dat met de hand gemaakt is. Wil je op dikker papier werken, dan kun je de blokken F5 en F10 met Japans papier nemen.
 • Bij Vlieger Papier & Kunstbenodigdheden kun je Japans washi papier aanschaffen.
 • In den Hoorn zit het bedrijf Damen/Papier Royaal. Het stevigere rijstpapier papier wordt vaker voor houtdrukkunst dan voor schilderen gebruikt.
 • Via Amazon kun je een xuan-papier van goede kwaliteit kopen (bij de verzendkosten zijn de btw kosten inbegrepen). Maar via de Chinese site van HMay Art heb je meer keuze. Daar betaal je nog wel extra douanekosten en btw. Ze verkopen ook andere materialen voor sumi-e en Oosterse kalligrafie.

Buitenlandse online winkels met sumi-e materialen

Bestel je iets via een webshop van buiten de EU, dan hangt het van de waarde van de bestelling af of je belasting moet betalen. Tot €22 (exclusief verzekerings- en verzendkosten) dan hoef je geen douanerechten of omzetbelasting af te dragen. 

Hebben de bestelde producten een waarde tussen de €22 en €150, dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Maar je bent wel verplicht om 21% btw af te dragen.

Bij leveringen van €150 of meer betaal je zowel btw als invoerrechten. Die douanerechten variëren per productsoort. Zie daarvoor dit overzicht van de Belastingdienst.

winkels sumi-e materialen

inkston Oriental Arts and Materials is een online webshop. Ze hebben alles wat je nodig hebt voor Oosters inktschilderen en kalligrafie.

(HAS) Hmay Art Supply

Hmay Art Supply is een van de grootste online Xuan-papierwinkels. Ze verkopen ook andere materialen voor sumi-e en Oosterse kalligrafie.

Man Luen Choon is de winkel voor sumi-e materialen in Hong Kong

Man Luen Choon is een winkel in Oosterse kunstenaarsbenodigdheden. Ze leveren wereldwijd. De winkel in het centrum van Hong Kong zelf is het bezoeken waard (ze zitten op de tweede verdieping).

Andere bijzondere winkels

Leuke winkels met producten uit het Verre Oosten, voor als je niet specifiek op zoek bent naar schildermaterialen.

 • Batsu is een winkel in Groningen en een webshop met van alles voor iedereen die geïnteresseerd is in de Japanse cultuur of op zoek is naar een mooi cadeautje.
 • ’t Japans Winkeltje is sinds 1976 gevestigd aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam en vanaf het begin gespecialiseerd in bijzondere Japanse producten.
 • Hotsoup is een online webshop gespecialiseerd in thee en waren.
 • Ta-Hwa is al drie generaties lang gespecialiseerd in kunst en kunstnijverheid uit het Verre Oosten, met name China en Japan. Behalve een webshop hebben ze een winkel in Amsterdam en in Zandvoort.

9 reacties op “Winkels met sumi-e materialen”

  1. Hallo Astrid,

   Er staat een foutje onder de rubriek rijstpapier. De winkel heet ‘Damen/Papier Royaal’ (i.p.v. van Damien/Papier Royal).
   Zij zitten aan de Kleyweg 22 in Den Hoorn, openingstijden donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur (en van maandag t/m woensdag op afspraak), maar bestellen via de website kan natuurlijk ook!
   Leuk dat je deze zaak noemt, is ooit gestart door mijn overgrootvader in 1895 aan het Noordeinde in Den Haag, waar de winkel tot voor kort nog was!

   1. Beste Rudy, helaas weet ik geen adressen in Vlaanderen. Wel verzenden de meeste Nederlandse winkels de bestellingen ook naar België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.