Home » Blog » Groot vel rijstpapier plakken op hangende rol

Groot vel rijstpapier plakken op hangende rol

Hoe wordt een traditionele Chinese hangende rol gemaakt? Hoe kun je een groot werk gemaakt op rijstpapier opplakken?

Een traditioneel Chinese hangende rol maken vereist vakmanschap

Het antwoord vind je in deze documentaire, waarin je het hele proces kunt volgen. Twee werken van de Chinese kunstenaar Qu Leilei worden volgens de traditionele Chinese methode opgehangen. Het gehele proces heeft een heel jaar geduurd. En het werk is uitgevoerd door de Chinese senior conservator mevrouw Jin Xian Qui. Zij beheerst deze techniek nu ruim 43 jaren.

Twee werken van kunstenaar Qu Leilei

De werken – ‘Journey’ en ‘Lei Feng’ – zijn beide met inkt gemaakt op traditioneel Xuan papier, ook wel Shuen papier genoemd. Deze werken zijn door de kunstenaar aan het British Museum gedoneerd.

Hangende rollen

Een hangende rol is één van de vele manieren om Chinese schilderingen en kalligrafie op te kunnen hangen. De ambacht en het vakmanschap om een hangende rol te maken is een kunstvorm op zich.

Het oppervlakte bestaat uit papier of zijde en hierop wordt het kunstwerk, dat meestal met inkt op rijstpapier is gemaakt, geplakt.

Hangende rollen worden voor beperkte periodes tentoongesteld en de meeste tijd opgeslagen. Opgerold nemen ze weinig ruimte in. Verzamelaars kunnen de rollen verwisselen volgens de seizoenen of een bepaalde gelegenheid. Eigenlijk worden deze rollen vrijwel zelden permanent tentoongesteld.

Rijstpapier is kwetsbaar

Rijstpapier wat nat is gemaakt is heel kwetsbaar en kan snel scheuren. Maar een kunstwerk op rijstpapier dat eenmaal is opgeplakt komt veel beter tot z’n recht. Niet alleen de kreukels verdwijnen, maar ook de kleuren leven helemaal op.

Prachtig aan deze documentaire is om te zien hoe complex iets is wat zo eenvoudig lijkt.

Bron: The British Museum

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Maandelijks op de hoogte blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.