Hoe wordt een traditioneel Chinese hangende rol gemaakt?

Vraag jij je ook af hoe nu een groot werk op rijstpapier wordt opgeplakt en hoe een traditionele Chinese hangende rol gemaakt wordt? Het antwoord vond ik in deze documentaire, waarin je het hele proces kunt volgen. Volgens de traditionele Chinese methode worden twee werken van de Chinese kunstenaar Qu Leilei opgehangen. Dit proces heeft een heel jaar geduurd en is uitgevoerd door de Chinese senior conservator mevrouw Jin Xian Qui die deze techniek nu 43 jaren beheerst.

De werken – ‘Journey’ en ‘Lei Feng’ – zijn beide met inkt op traditioneel xuan paper gemaakt en zijn door de kunstenaar aan het British Museum gedoneerd.

Een hangende rol is één van de vele manieren om Chinese schilderingen en kalligrafie op te kunnen hangen. De ambacht en het vakmanschap om een hangende rol te maken wordt beschouwd als een kunstvorm op zich. Hangende rollen worden voor beperkte periodes tentoongesteld, en dan weer opgerold om op te slaan. Verzamelaars kunnen de rollen verwisselen volgens de seizoen of gelegenheid, waardoor deze rollen vrijwel zelden permanent worden tentoongesteld. Het oppervlakte bestaat uit papier of zijde en hierop wordt het kunstwerk, dat meestal met inkt op rijstpapier is gemaakt, opgeplakt..

Prachtig aan deze documentaire is om te zien hoe complex iets is dat zo eenvoudig lijkt.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.