Home » Blog » Mijn eerste shodo-les

Mijn eerste shodo-les

Mijn eerste shodo-les zit erop. Hier in de stad Groningen is een mooie Japanse winkel Batsu en de eigenaresse Sachiko Graft heeft een shodoworkshop georganiseerd. De workshop werd gegeven door Yumi Hirao.

Wat is shodo?

Sho betekent ‘schrijven’ en de Japanse kalligrafie wordt ook wel ‘shodô’ genoemd, wat ‘de weg van het schrijven’ betekent. Net als bij sumi-e worden de ‘vier schatten van de studeerkamer’ bij shodo gebruikt. Na de uitleg van de vier schatten gaan we onze inkt maken.

De vier schatten van de studeerkamer

In de verlaging van de inktsteen (suzuri) wordt een klein beetje water gedaan. De inkt zelf bestaat uit een vaste staaf inkt (sumi) en die wrijven we over de inktsteen zodanig dat de onderkant van de staaf net af en toe in het water komt. De inkt onderaan de staaf lost langzaam op in het water. We gaan net zolang door totdat we een wat dikkere zwarte vloeibare inkt hebben. De karakters schilderen we met de grote penseel (oo-fude) en de naam wordt met de kleine penseel (ko-fude) getekend. Het rijstpapier (washi) ligt op een vilten onderlegger (shitajiki) om het vloeien van de inkt te voorkomen. Op het papier leggen we een presse-papier (bun-chin), in deze les is het een metalen staafje, maar het kan ook van hout of een ander materiaal zijn gemaakt. Het houdt het papier strak en zorgt dat het niet gaat verschuiven.

In mijn eerste shodo-les schrijf ik het woord Tsuki

We gaan ‘Tsuki’, de maan, op papier schrijven in Hiragana schrijfwijze. De eerste keer staat Yumi achter mij en houdt mijn hand vast terwijl zij schrijft, terwijl het voorbeeld naast me ligt. Ik kan zo de bewegingen voelen. Daarna mag ik het zelf 2 keer doen.

Daarna kijkt zij het werk na. We maken grapjes dat we weer terug in de schoolbanken zitten. Met oranje verf geeft Yumi aan wat goed is (rondjes) en wat beter kan (ze schrijft de correctie over mijn werk heen). Dan krijg ik als oefening mijn naam in het Japans, die mag ik ernaast schilderen. Daarna mag ik het nog een paar keer doen en ik merk dat het gelukkig beter wordt. Het blijft lastig om de Japanse tekens exact na te schilderen, maar het is wel mooi om het te doen.

tsuki - maan in het Japans

Mijn naam in het Japans

Dit is een van de vele oefenresultaten. Mijn naam in het Japans staat aan de linkerkant. Je schrijft het als ‘asutoriddo’ en het klinkt als ‘astorito’ Nog even oefenen, maar nu kan ik mijn naam in het Japans op mijn sumi-e schilderijen naast mijn rode stempel zetten.

Japanse thee en Onigiri

Wanneer we alles schoongemaakt en opgeruimd hebben wordt het mooiste exemplaar in een lijst gezet en we zetten alle werken naast elkaar in het raamkozijn. Dan krijgen we Japanse thee met een Japanse snack Onigiri. Onigari is een sushirijstbolletje in de vorm van een driehoek omwikkeld in nori. Daarbij krijgen we Umeboshi, een ingelegde pruim die een zout-zure smaak heeft en komkommer en koolrabi die ook ingelegd zijn. Er is genoeg, maar na 2 van die snacks zit ik vol.

Deze eerste shodo-les proeft naar meer en ik ga hier zeker mee verder!

Onigiri met Japanse thee

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Wil je maandelijks op de hoogte blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.