Home » Blog » Nihon no hanga – Japans prentenkabinet in het hartje van Amsterdam

Nihon no hanga – Japans prentenkabinet in het hartje van Amsterdam

Vorig jaar ontdekte ik in het Lalique Museum in Doesburg Japanse prenten die geleend waren van het Japans prentenkabinet ‘Nihon nog hanga’ in Amsterdam. Hier deelt Elise Wessels twee maanden per jaar haar privécollectie Japanse prenten. Het stond gelijk op mijn lijstje om dit Japanse prentenkabinet binnen niet al te lange tijd te gaan bezoeken. Mijn dagje (Japanse) cultuur snuiven in Amsterdam was op een vrijdag in mei. Behalve dat het museum dan open is, wordt op vrijdagmiddag ook een rondleiding georganiseerd. Ik viel met mijn neus gelijk in de boter!

Nihon no hanga aan de Amsterdamse Keizersgracht

Het privé-museum Nihon-no-hanga zit in een prachtig grachtenpand aan de Amsterdamse Keizersgracht. Nihon is een ander woord voor Japan en hanga betekent prent. No is een tussenwoordje, dus de naam van het museum betekent prenten uit Japan oftewel een Japanse prentenkabinet.

Vanaf Centraal Station naar de Keizersgracht nemen mijn lief en ik de toeristische route (voor sumi-e-schilders), via het Chinese boekenwinkeltje aan de Geldersekade 105, ’t Japanse winkeltje aan de Nieuwezijds Voorburgwal 177 en dat allemaal te voet met een mank pootje. Ik hou van uitdagingen.

Bij 't Japanse winkeltje in Amsterdam

Bij ’t Japanse winkeltje aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam

Wat er te zien is bij Nihon no hanga

Nog net op tijd voor de rondleiding bellen we aan op de Keizersgracht 586.

Het is mei 2018. In het van Gogh museum is een grote tentoonstelling over ‘van Gogh en Japan’, waarbij je kunt ontdekken wat voor invloed invloed Japanse kunst heeft gehad op het werk van Vincent. In dit museum hangt precies het tegenovergesteld; wat van Gogh van invloed heeft gehad op de Japanse kunst.

Bij binnenkomst is het al aardig vol. Van te voren moest je je voor de rondleiding via de site aanmelden. Dat hadden we niet begrepen en ook niet gedaan, maar we hadden geluk dat er nog twee plaatsjes vrij waren. We betaalden €7,50 (zonder rondleiding is de toegang gratis) en kregen een mooi boekje met daarin alle werken van de huidige expositie met uitgebreide uitleg.

Expositie ‘Vincent in Japan’

Na een inleiding van directeur Elise Wessels, neemt Maureen de Vries, Junior Curator ons mee naar het Japan waarin kunstenaars bevlogen zijn van het werk van Vincent van Gogh en het werk van hem gingen namaken, niet met penseel en verf, maar met houtblokken waaruit men de afbeelding gutsten en vervolgens met inkt op washi – Japans papier – afdrukten.

De werken zijn bijzonder mooi. Ook de ontwikkelingen van de Japanse kunstenaars zijn duidelijk te zien. Het is zeker de moeite waard om dit museum nog een keer te bezoeken.

Japans prentenkabinet - Nihon no hanga

De Amsterdamse school en Japanse elementen

Het pand is prachtig gerestaureerd. Mooi zijn de details, zoals in het trappenhuis, naar de stijl van de Amsterdamse school met prachtige glas-in-lood ramen. Oud en nieuw gaan uitstekend samen.

Er is ook een Japanse kamer met tatami-matten op de vloer en een kimono aan de muur. In een andere ruimte waar de Japanse prenten hangen staan op de schouw van de haard Japanse poppen en in de vensterbank liggen Japanse kussens. Klik op een foto voor een grotere afbeelding en om door te kunnen bladeren ☺

Praktische gegevens over het Japans prentenkabinet op een rij

De Japanse prenten, die bewaard worden in dit privémuseum, zijn verzameld over een periode van 25 jaar. Op dit moment bevat de collectie bijna tweeduizend Japanse prenten waarvan 90% dateert uit de bloeiperiode 1910 – 1950. Het is wereldwijd de grootste verzameling van dit soort.

Dit museum is twee maanden per jaar geopend. En dat is in mei en november op vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. In deze maanden wordt iedere vrijdag om 14.00 uur een Nederlandstalige rondleiding gegeven door de Junior Curator. Tijdens de dagen dat het museum open is  kun je zonder een afspraak de tentoonstelling bezoeken. Je hoeft alleen aan te bellen. Toegang tot Nihon no hanga is gratis. Aanmelden voor de rondleiding  kan via de site. En voor de rondleiding betaal je €7,50 €10,00. Hier zit een mooi boekje van de tentoonstelling bij inbegrepen. Nihon no hanga, Keizersgracht, 586, 1017 EN Amsterdam

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.