Online Cursus Japans Inktschilderen

Waarom sumi-e, Japans inktschilderen leren?

Om Japans inktschilderen te kunnen beoefenen zijn maar weinig materialen nodig. Het zijn echter voorwerpen die we in het Westen niet vaak tegenkomen. Uitleg hoe je ze het beste gebruikt en onderhoudt is belangrijk. Daarnaast wordt sumi-e, het Japans inktschilderen zoveel eenvoudiger wanneer je de basispenseelstreken kent.

Net als bij de meeste dingen in Japan leer je iets niet door het een paar keer te doen. Vaak is het een weg van meerdere jaren van regelmatig herhalen en blijven oefenen voordat je iets werkelijk beheerst.

Waarom een online cursus Japans inktschilderen

Twee keer per jaar geef ik in de stad Groningen een cursus sumi-e, Japans inktschilderen. Niet iedereen die Japans inktschilderen wilt leren woont in de buurt of is in de gelegenheid om een paar weken achter elkaar te komen.

Met een online-cursus kun je zelf bepalen waar en wanneer je de lessen wilt volgen in je eigen tempo.

Wanneer is de online-cursus beschikbaar?

In februari 2018 heb ik een try-out van een online-cursus gehouden. Hierin vertelde ik hoe sumi-e is ontstaan, de materialen werden uitgelegd en je kreeg hulp bij de eerste penseelstreken. Van de veertig deelnemers waren er twee die afhaakten, omdat ze liever klassikaal les wilden hebben. De overige deelnemers waren allen enthousiast.

De vervolgcursussen, waar het echte werk wordt behandeld, namelijk uitleg over de basispenseelstreken, liggen al klaar! Alleen ben ik niet tevreden over de leeromgeving. Het was niet voor iedereen duidelijk hoe het allemaal werkte en resultaten konden ook niet eenvoudig gedeeld worden. Momenteel ben ik aan het onderzoeken welke software het beste is voor een online cursus. Zodra de beslissing deze zomer gevallen is kan de online school werkelijk beginnen 😊

Doorgaan met schilderen

Een nadeel, bij online- en klassikale cursussen is het ‘gat’ waarin men terecht komt wanneer er geen lessen zijn. Het is heel menselijk als er geen stok achter de deur is om gewoon andere dingen te gaan doen.

Van mezelf weet ik dat ik vroeger in vakanties vaak mijn schilderspullen weken niet aanraakte. Tegenwoordig neem ik altijd mijn sumi-e-materialen overal mee naar toe. Daarnaast gebruik ik regelmatig mijn magisch kleedje, waarmee je met penseel en water penseelstreken kunt blijven oefenen.

Hoe kan ik ook anderen stimuleren om door te blijven gaan?

Hiervoor ben ik op zoek naar een andere online oplossing. Misschien maandelijks een opdracht waarbij je wordt uitgedaagd om iets te oefenen en uiteindelijk te maken. Of een online groep waar we elkaar kunnen inspireren en stimuleren. Zoveel mogelijkheden.

Ideeën genoeg!

Genoeg werk voor mij om hier de komende periode mee aan de gang te gaan. De zomervakantie is een rustige periode waarin ik geen gewone lessen hoef voor te bereiden en ik ben vroeg op vakantie geweest. Dus dat gaat goed komen.

Wil je als een van de eerste weten als er iets is?

Wanneer jij je aanmeldt voor de wachtlijst breng ik je als eerste op de hoogte. Je kunt dan altijd nog beslissen of je wel of niet mee wilt doen. Je zit nergens aan vast. Ben je nog geen abonnee van mijn nieuwsbrief, dan krijg je die gratis erbij. Hiervoor afmelden kan altijd.

9 Opmerkingen

 1. Suuz januari 24, 2017
  • Astrid Menick januari 25, 2017
 2. Dorien Witjes augustus 16, 2017
  • Astrid Menick augustus 16, 2017
 3. Anna september 9, 2018
  • Astrid Menick september 9, 2018
 4. wetering september 23, 2018
  • Astrid Menick september 24, 2018
 5. Yolande Iddink december 25, 2018

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.