Over mij

Astrid schildert de ume - pruimenbloesem
shodo aandacht en concentratie
Astrid Menick sumi-e

Blog Posts

Japanse kunstvormen zijn meer dan alleen het uitoefenen van een techniek. Door meer te ontdekken over  traditionele Japanse ambachten, de cultuur en geschiedenis krijg je meer inzicht. Interessante gerelateerde informatie vind je op mijn blog.

Workshops & Cursussen

Wil je ontdekken hoe het is om met inkt op rijstpapier te tekenen? Of lijkt etegami, een Japanse volkskunstvorm op briefkaartformaat, jou iets?

Workshops en cursussen zijn te volgen, bij mij thuis of bij jou, in het echt of via internet.

Hoe ik een wandelende wikipedia voor sumi-e ben geworden

Mijn Verhaal

Japans Inktschilderen / sumi-e

Ooit bij de Slegte een boek over Chinese schilderskunst met vreemde schildersmaterialen gekocht. Een zwart blokje van steen, een zwart staafje en penselen die keihard waren.

Nu weet ik precies wat het is en hoe je het gebruikt. De penseelstreken van het Japans inktschilderen zijn mij pas echt duidelijk geworden, nadat ik Japanse kalligrafielessen ben gaan volgen. Wist je dat het inktschilderen is ontstaan vanuit het schoonschrijven met penseel en inkt?

Het gaat overigens niet om de resultaten, maar om de reis, de weg die je volgt, zoals bij de meeste traditionele Japanse ambachten.

Op mijn ontdekkingsreis is een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Deze deel ik graag met je via deze site.