Home » Blog » Paleisparade – 10 jaar het Paleis van Groningen

Paleisparade – 10 jaar het Paleis van Groningen

  • Blog
  • 4 min read

Op zondagmiddag 22 september 2019 is het tienjarig bestaan van het Paleis van Groningen met de Paleisparade gevierd. Het was een heerlijk culturele zondagmiddag met mooi weer, ijs, muziek, kunst en exposities.

Wat is het Paleis van Groningen?

Van de zomer heb ik voor de derde keer in het Paleis van Groningen de “Summerschool Sumi-e” gegeven. Bij een paleis denk je aan een koninklijke familie, maar die kom je hier niet tegen. Het is wel een royaal gebouw waar veel gebeurt en je de eerste keer kunt verdwalen.

Het Paleis is in 1912 gebouwd als scheikundig laboratorium van de Rijksuniversiteit van Groningen. Nadat de universiteit uit het gebouw was vertrokken, werd het gebruikt als atelier- en woonruimte en beheerd door de antikraakorganisatie Carex.

Toen het pand leeg stond zou het eigenlijk gesloopt worden, maar in 2003 zijn een aantal kunstenaars uit Groningen, waaronder Mette Bus, het project ‘Doe mee en koop een Atelier’ gestart.

De werkgroep ging door onder de naam Pamflet en heeft samen met KUUB (Centrum Particuliere Bouw) het project opgezet. Als investeerder vonden ze woningcorporatie Nijestee. In 2009 was het gebouw omgebouwd tot het Paleis met woningen, ateliers, studio’s, bedrijfsruimtes, flexplekken, een grote multifunctionele zaal, vergaderzalen, een brasserie en hotelkamers. Er zijn tien hotelkamers, ingericht door tien verschillende Groningse kunstenaars, met elk een eigen thema in een kunststroming.

Paleisparade 10 jaar het Paleis

Wat is de Paleisparade?

Bij de jaarlijkse vrolijke parade van het Paleis in Groningen zijn weer alle deuren open gegaan. Kunstenaars, bedrijven en bewoners hadden open huis en kunstenaars, muzikanten en vele anderen te gast. Met een gratis stempelkaart waren leuke prijzen te winnen.

Het programma van de Paleisparade 2019

Paleisparade 10 jaar programma

Japanse kunsten in het atelier van Mette Bus

Dit jaar heeft Mette mij als gast uitgenodigd. Mette Bus is in 1981 afgestudeerd aan Academie Minerva als beeldhouwer en docent handvaardigheid. Na de Academie heeft ze figuratieve beelden gemaakt, van kunststof en brons. Op de rotonde van de Korreweg staat haar beeld “Kinder“. En als je met de trein richting CS het station Europapark bent gepasseerd, dan kun je aan de rechterkant haar beeld “Vrouw Wichers” in een gele bloemetjesjurk zien staan. Verder is ze bijna 20 jaar als decor- en kostuumontwerper voor het theater aan het werk geweest.

De laatste jaren is daar een fascinatie voor Japan bijgekomen. Mette is nu begonnen met shibori, een Japanse manier om stoffen te beschilderen met indigo in vele prachtige dessins.

Paleisparade shibori doeken gemaakt door Mette Bus

Shibori doeken gemaakt door Mette Bus

Furoshiki om iets in mee te nemen

Furoshiki (knoopdoeken) om iets in mee te nemen zoals fruit.Tussen haar beelden en shibori-stoffen kun je mijn Japanse inktschilderingen vinden.

Onze furoshiki’s (deze hebben we bij de Japanse winkel gekocht) hangen hier als voorbeeld.

Het Paleis staat op de hoek van het Boterdiep en de Bloemsingel, tegenover de Beeren. Het adres van Mette’s atelier is Langestraat 170/172.

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Blijf maandelijks op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.