Paleisparade – 10 jaar het Paleis van Groningen

Tijdens de Paleisparade in Groningen gaan alle deuren open. Je kunt van alles zien en beleven in het pand van Het Paleis van Groningen op zondagmiddag 22 september 2019 van 13.00 tot 17.00 uur.

Wat is het Paleis van Groningen?

Van de zomer heb ik voor de derde keer in het Paleis van Groningen de “Summerschool Sumi-e” gegeven. Bij een paleis denk je aan een koninklijke familie, maar die kom je hier niet tegen. Het is wel een royaal gebouw waar veel gebeurt en de eerste keer kunt verdwalen.

Het Paleis is in 1912 gebouwd als scheikundig laboratorium van de Rijksuniversiteit van Groningen. Nadat de universiteit uit het gebouw was vertrokken, werd het gebruikt als atelier- en woonruimte en beheerd door de antikraakorganisatie Carex. Toen het pand leeg stond zou het eigenlijk gesloopt worden, maar in 2003 zijn een aantal kunstenaars uit Groningen, waaronder Mette Bus, het project ‘Doe mee en koop een Atelier’ gestart.

De werkgroep ging door onder de naam Pamflet en heeft samen met KUUB (Centrum Particuliere Bouw) het project opgezet. Als investeerder vonden ze woningcorporatie Nijestee. In 2009 was het gebouw omgebouwd tot het Paleis met woningen, ateliers, studio’s, bedrijfsruimtes, flexplekken, een grote multifunctionele zaal, vergaderzalen, een brasserie en hotelkamers. Er zijn tien hotelkamers, ingericht door tien verschillende Groningse kunstenaars, met elk een eigen thema in een kunststroming.

Paleisparade 10 jaar het Paleis

Wat is de Paleisparade?

Bij de jaarlijkse vrolijke parade van het Paleis in Groningen gaan alle deuren open. Kunstenaars, bedrijven en bewoners hebben open huis en kunstenaars, muzikanten en vele anderen te gast. Met een gratis stempelkaart kun je leuke prijzen winnen. Een heerlijk culturele zondagmiddag met ijs, muziek, kunst en exposities.

Het programma van de Paleisparade

Paleisparade 10 jaar programma

Japanse kunsten in het atelier van Mette Bus

Dit jaar heeft Mette mij als gast uitgenodigd. Mette Bus is in 1981 afgestudeerd aan Academie Minerva als beeldhouwer en docent handvaardigheid. Na de Academie heeft ze figuratieve beelden gemaakt, van kunststof en brons. Op de rotonde van de Korreweg staat haar beeld “Kinder“. En als je met de trein richting CS het station Europapark bent gepasseerd, dan kun je aan de rechterkant haar beeld “Vrouw Wichers” in een gele bloemetjesjurk zien staan. Verder is ze bijna 20 jaar als decor- en kostuumontwerper voor het theater aan het werk geweest.

Atelier van Mette

In de atelierruimte van Mette Bus tijdens de afsluiting van de Summerschool Japanse Kunsten.

De laatste jaren is daar een fascinatie voor Japan bijgekomen. Mette is nu begonnen met shibori, een Japanse manier om stoffen te beschilderen met indigo in vele prachtige dessins.

shibori

shibori – verven met indigoblauw

Tussen haar beelden en shibori-stoffen kun je mijn Japanse inktschilderingen vinden. Je mag gewoon komen kijken, maar kopen mag natuurlijk ook.

Kom je 22 september kijken?

Je bent van harte welkom vanaf 13.00 uur! Het Paleis vind je op de hoek van het Boterdiep en de Bloemsingel, tegenover de Beeren. Het adres van Mette’s atelier is Langestraat 170/172.

Laat een reactie achter

Solve : *
24 − 11 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.