Home » Blog » Poldervogels van Erik van Ommen

Poldervogels van Erik van Ommen

Eigenlijk kende ik Erik van Ommen al een beetje van zijn verhaal uit het boekje “De Inktvogel”.

De Inktvogel

Reiger in sumi-e van Erik van Ommen

Reiger in sumi-e van Erik van Ommen: “Een paar penseelstreken en toen keek een zilverreiger mij aan”.

Dit is een boekje uit 2007, met prachtige tekeningen van vogels in sumi-e stijl. Een paar vlekken, een subtiele lijn en daar staat een herkenbare vogel. Het boekje begint met Erik zijn verhaal over hoe hij in 2000 voor twee maanden woonde en werkte op het kleine eiland Hirado. Hirado is de plaats waar in 1600 de eerste Nederlanders voet aan wal hebben gezet en van waar de VOC in eerste instantie handel dreef met Japan. Later is de VOC verplaatst naar het eiland Dejima. Maar goed, terug naar het jaar 2000. Erik maakte op Hirado kennis met shodô – de weg van het schrijven –  de Japanse kalligrafie. Hij leerde hoe hij moest zitten en ontspannen, het maken van inkt en het schilderen op rijstpapier. En het Japanse karakter voor vogel leerde hij in alle shodô-stijlen te schrijven.

Terwijl hij op Hirado was, raasde enkele dagen buiten een tyfoon. Erik zat halverwege de heuvel in zijn Japanse huisje. De binnenmuren waren van rijstpapier, op de vloer lagen tatami-matten en voor de rest waren er geen meubels, behalve een futon om op te liggen. Tja, en dan moet je jezelf bezig houden. Met een stapel rijstpapier, inkt en penselen die hij van een Japanse vriendin had gekregen, is hij vogels gaan schilderen in sumi-e-stijl. Aan de hand van potloodtekeningen, die hij op het eiland had gemaakt, vormde hij een beeld in zijn hoofd en dat is hij gaan schilderen op de manier zoals hij de Japanse karakters heeft leren schilderen. Terug in Nederland is hij met penseeltekenen doorgegaan.

Als je nu denkt, dat boekje wil ik ook, dan is het raadzaam om het tweedehands te zoeken, want nieuw is het helaas niet meer verkrijgbaar.

Poldervogels

Deze maand is een nieuw boek van Erik uitgekomen. Dit boek heet Poldervogels en het is te koop in de boekhandel of in het atelier van de kunstenaar, waar hij het boek graag voor je signeert. Gedurende zes maanden heeft Erik meer dan duizend tekeningen van vogels geschilderd. In de volgende video kun je zien hoe Erik een penseeltekening van een jonge zeearend schildert en deze studie verder uitwerkt in zijn atelier.

Opvallend is dat hij zelfs met een Westers penseel de mooiste penseelstreken maakt. Iedere penseelstreek is raak, zonder de spontaniteit te verliezen. Erik weet precies wat hij wil en schildert met vaste hand. Aan het eind zie je dat hij zijn werk signeert met een rode afdruk, met een stempel die hij zelf in 2000 met de hulp van zijn shodô-sensei (leraar) uit zeepsteen heeft gemaakt.

Bezoek aan het atelier van Erik van Ommen

Erik woont, werkt en exposeert in Atelier Brink 2, een oude pastorie op de historische Brink in Vries. En Vries is niet zo ver van Groningen vandaan. Daarom ben ik afgelopen zondag samen met Hans, mijn wederhelft, erheen gegaan. Momenteel kun je houtsnedes en aquarellen uit het boek Poldervogels zien. Het is echt de moeite waard en Erik legt alles wat je wilt weten vol enthousiasme aan je uit en laat je graag zijn zelfontworpen rugtas, zijn schetsboeken en nog veel meer zien. Zo heeft hij een mooi vitrinekastje met bijzondere Japanse geschenken staan waar hij weer een mooi verhaal bij heeft.

Op bezoek bij Erik van Ommen

Zonder afspraak kun je in maart, juli en november op zaterdag en zondag van 13.00 – 16.00 uur erheen gaan. Daarbuiten kan alleen op afspraak. Het adres is Atelier Brink 2, Brink 2, 9481 BE Vries

Erik van Ommen is een bijzonder veelzijdig kunstenaar. Hij maakt olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsnedes, sumi-e schilderingen en videofilms. Verder schreef hij de teksten voor een aantal van zijn boeken.

Voor meer informatie kijk op de website www.erikvanommen.nl
Of laat je inspireren door Eriks video’s op YouTube.

Het boek Poldervogels (bij Bol.com) bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.