Home » Blog » Sarah Brayer – kunst opent een deur naar Zen

Sarah Brayer – kunst opent een deur naar Zen

Sarah Brayer is een Amerikaanse beeldend kunstenaar en woont in Kyoto, Japan. Ze staat internationaal bekend om haar grootschalige, gegoten washi-papieren en aquatint-afdrukken.

Erkend washi-kunstenaar

Sarah’s kunstwerken kun je vinden in de collecties van het Brits Museum, het Nationaal Museum van Aziatische Kunst, de openbare bibliotheek in New York en de Amerikaanse Ambassade in Tokio. In Japan is ze de eerste kunstenaar die ooit haar washi-papierwerk mocht exposeren in de Byodoin-tempel. Deze tempel is een werelderfgoed uit de Heian-periode. De expositie was onderdeel van de viering van het 1200 jaar bestaan van het oude Kyoto (1992).

In 2021 exposeerde ze 45 papierwerken in een retrospectieve solotentoonstelling “Inner Light” in de Komyo-in Zen-tempel in Kyoto.

Begonnen met prentkunst

Keramiek in raku-stijl en de aquatinten van kunstenaar Mary Cassatt, bracht Sarah de interesse naar Japanse kunst. Hierdoor begon ze in 1978 in Londen met prentkunst. Het jaar daarop ontving ze haar B.A. in Art cum laude van Connecticut College. Binnen enkele maanden vertrok ze op een backpack-reis naar Japan. Ze raakte in de ban van Kyoto en studeerde Japanse houtsnededruk bij Toshi Yoshida (1911-1996). Toshi is de zoon van de bekende kunstenaar Hiroshi Yoshida. Aquatinten werd daarna haar favoriete medium. In 1982 had zij haar eerste tentoonstelling in Kyoto. Ze is blijven exposeren in Japan, Hong Kong, de VS en Europa. In 1986 opende ze haar Daitokuji-printstudio in een oude kimonoweefzolder in het noorden van Kyoto. Gelegen vlakbij de poort van de Daitokuji Zen-tempel. En in 2012 opent Brayer haar Kamigamo-studio.

Hoe Sarah Brayer in aanraking komt met Japans washi-papier

In 1986 kwam Sarah voor het eerst in aanraking met gegoten washi-werk tijdens een bezoek aan de papierstudio Dieu Donne in New York City. De techniek gaat ze al snel als haar eigen techniek gebruiken.  Deze schilderkunstige en enigszins onvoorspelbare techniek leek een perfecte mix van toeval en design. In het oude Japanse papiercentrum van Imadate, Echizen, vond Sarah de plek om grootschalige afbeeldingen van gegoten papier te maken.

Ze heeft daar sinds 1986 voortdurend haar kunst gemaakt, als enige westerse kunstenaar. Een team van meesterlijke vrouwelijke papiermakers assisteren haar bij het verplaatsen van de grote schermen. Deze schermen zijn essentiële hulpmiddelen in haar grootschalige werken.

Lichtgevoelige pigmenten

In 2012 begon Brayer aan haar Luminosity-serie. Hierbij zijn lichtgevoelige pigmenten in het natte papier verwerkt om haar kunst een innerlijk licht te geven. Brayer werd in 2012 uitgenodigd om te spreken over haar Luminosity-serie bij TED in Tokyo.

Kunst opent een deur naar Zen

Sarah Brayer - schuifdeuren van washi

Sarah werd onlangs uitgenodigd om acht (fusuma) schuifdeuren te versieren in de Komyoin Zen-tempel in de stad. Het was de uitdaging van haar leven om alle draden van haar leven samen te brengen. Helaas is de documentaire over dit proces van NHK Japan niet meer beschikbaar

Sarah Brayer kunst opent de deur naar zen

Sarah Brayer woont momenteel in het noorden van Kyoto en verdeelt haar werktijd over Kyoto, Imadate en de stad New York .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.