Home » Blog » Schilderen met Zwarte Inkt

Schilderen met Zwarte Inkt

Bij zwarte inkt denkt men tegenwoordig eerder aan zwarte inkt voor de printer dan zwarte inkt om mee te schrijven of schilderen. Op deze website vind je echter informatie over en inspiratie voor het schilderen met zwarte inkt.

Ik ben uit nieuwsgierigheid begonnen met het schilderen met inkt. Ik ontdekte dat het voor mij ontspannend, therapeutisch en (in positieve zin) verslavend werkt. Door het regelmatig te beoefenen leer ik iedere keer meer, niet alleen van de techniek, maar ook meer van mezelf als persoon.

Welke inkt wordt bij sumi-e gebruikt?

Klaprozen in sumi-e stijl

“Inkt wassing schilderen”, ook bekend als “literati (geleerden en edellieden) schilderen”, is een traditioneel Oost-Aziatisch schildertechniek, waarbij dezelfde zwarte inkt gebruikt wordt als bij Oost-Aziatisch kalligrafie. De inkt wordt in verschillende concentraties gebruikt, waardoor er een monochroom palet van grijstinten ontstaat. Eeuwenlang werd deze meest prestigieuze vorm van Chinese kunst beoefend door hoogopgeleide geleerden en edelmannen maar is nu voor een ieder weggelegd.

In de volgende culturen heeft het de volgende namen: Chinees = shui-mo hua (水墨畫), Japans = sumi-e (墨絵) or suibokuga (水墨画?), Korea = sumukhwa (수묵화) en in het Vietnamees = tranh thủy mặc (幀水墨).

Er zijn verschillen in technieken en stijlen, niet alleen tussen de landen, maar ook binnen een land, maar op deze website ga ik daar niet verder op in. Wanneer op deze website de term Sumi-e wordt gebruikt, is het meestal ook van toepassing op Chinees schilderen of de traditionele Oosterse schildertechnieken uit Korea of Vietnam.

In het huidige Japan zijn er twee verschillende manieren om met inkt te schilderen. De traditionele wijze, waarbij zwarte inkt het belangrijkste is, is het Sui-boku-ga (sui=water, boku=inkt en ga=schilderen). Bij de andere wijze spelen naast zwarte inkt ook kleuren een belangrijke rol en wordt Boku-sai-ga (sai=gekleurd) genoemd.

Wat is het verschil tussen de Oosterse en  de Westerse schildertechnieken?

In tegenstelling met de Westerse figuratieve schilderkunst, waarbij het onderwerp moet lijken op de werkelijkheid, is het de kunst bij Sumi-e om met enkele penseelstreken en een wassing van zwarte inkt de puurheid en de essentie van de afbeelding in een paar lijnen neer te zetten. Hierbij geldt dat fouten niet meer te herstellen zijn. Zen monniken oefenen al eeuwen deze kunst uit, om in actieve vorm te mediteren en in het nu te leven. De herhalende bewegingen op het ritme van de ademhaling leiden tot een innerlijke ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.