Home » Blog » Schilderswedstrijd van het varken

Schilderswedstrijd van het varken

Bij het jaar van het varken hoort natuurlijk ook een schilderswedstrijd van het varken. Hier gaat het dan specifiek om een schilderswedstrijd in oriëntaalse stijl. De webshop Inkston organiseert, omdat 2019 het jaar van het varken is, de ‘Inkston 2019 Pig Painting Competition’. Teken /schilder een varken met inkt en penseel.

Inkston is meer dan een webshop

Ken je Inkston nog niet? Ze hebben niet alleen veel en mooie producten, die je kunt gebruiken voor Orientaals kalligrafie en schilderkunst, maar op de site staat ook nog uitgebreide informatie en uitleg over de materialen en het gebruik ervan beschreven. Daarnaast is er ook een forum waar je antwoorden krijgt op je vragen.

schilderswedstrijd van het varken

Dit schilderij is een bekend kunstwerk uit de Qing Dynastie van de kunstenaar 任薰 Ren Xun (1835 – 1893). Het zit in de collectie van het Paleismuseum in Beijing.

Voor beginners en gevorderden

Deelname is gratis! Iedereen kan met de wedstrijd meedoen. Of je nu net begint of dat je al jaren Oosterse kalligrafie, Chinees penseelschilderen of sumi-e beoefent. Deelnemers worden ingedeeld in twee groepen:  professionals en amateurs. Alle deelnemers krijgen sowiso een voucher die ze in de webshop kunnen besteden.

Wat je kunt schilderen

Alles wat met een varken te maken heeft mag je schilderen. Een biggetje die in de modder zit te spelen. Een zeug met haar kind. Varkentjes die aan het hardlopen zijn. Een varken die van het eten aan het genieten is. Schattige varkentjes. Of kijk gewoon weer naar de oude video over het biggetje ‘Babe’ voor inspiratie. Maak je liever wilde zwijntjes? Dat kan natuurlijk ook.

Tip! Maak niet alleen een varken, maar zet het beestje in een opgeving. Bijvoorbeeld door de toevoeging van een bamboe of een tak van een pruimenbloesem.

Je mag natuurlijk ook de karakters schilderen en die opsturen.

Kanji voor inoshishi - wild zwijn

Een jaar van Yumi san met het karakter voor inoshishi

De officiele wedstrijdregels kun je hier op de site van Inkston vinden. Lees je verder, dan vind je behalve de vertaling ook stap-voor-stap uitegelgd hoe je je werk kunt inzenden.

Doe je ook mee?

Ik hoop natuurlijk dat veel van de nieuwsbrieflezers meedoen en dat we vele rijzen gaan winnen 😉

Wedstrijdregels voor de schilderswedstrijd van het varken

 • Het kunstwerk gaat over het varken. Je mag alles schilderen wat met een varken te maken heeft. Ook oriëntaalse kalligrafie kan ingestuurd worden.
 • Het kunstwerk is gemaakt met vooral Oosterse technieken en hierbij zijn traditionele materialen gebruikt, zoals rijstpapier, Oosterse inkt en Oosterse penselen. Ook moderne stijlen zijn welkom, maar enige relatie naar het traditionele moet aanwezig zijn.
 • Het werk moet creatief en origineel  zijn.
 • Bij je inzending schrijf je een korte toelichting met daarin:
  1. waarom je dit hebt geschilderd en
  2. welke specifieke techniek(en) je hebt toegepast bij het werk.
 • Je hoeft niets fysieks op te sturen. Je kunt meerdere werken via de site uploaden, maar slechts één schilderij kan meedoen met de wedstrijd. Geef daarom duidelijk aan welk schilderij je wilt gebruiken voor deelname.
 • De jury bestaat uit een panel van Chinese kunstenaars. Je werk wordt beoordeeld naar kwaliteit en creativiteit.
 • Je kunt meedoen als professional (ervaren kunstenaar) of amateur. Ben je een professional doe dan mee als professional en niet met de amateurgroep.
 • Iedere deelnemer ontvangt een voucher die gebruikt kan worden in de webshop.
 • De winnaars krijgen een prijzenpakket.
  Vorig jaar heb ik met de wedstrijd van het jaar van de hond de tweede prijs gewonnen. En heb toen een heel fijn penseel, een boek over Chinese schilderkunst en een pakketje met samples van rijstpapier gekregen.
 • De uiterste inzenddatum is 31 maart 2019.
 • De uitslag wordt bekend gemaakt op 30 april 2019 via de site van Inkston.

Hoe stuur je je werk voor de schilderswedstrijd van het varken in?

Maak eerst een duidelijke foto of scan van je werk!

Klik hieronder op de categorie waarin je zit:
1. Professional (=ervaren kunstenaar)
2. Amateur

Klik vervolgens op de pagina waar je terecht komt helemaal onderaan op ‘Login or Register with email, Facebook, Google or LinkedIn account‘ om je aan te melden op de site.

Na het inloggen ga je weer helemaal naar het einde van de pagina. Daar heb je de mogelijkheid om je inzending in te sturen (zie afbeelding hieronder).

Schrijf eerst je toelichting.

Vervolgens ga je je werk toevoegen. Klik op de groene knop ‘Add Media’. In het vervolgscherm kies je ‘Select Files’ en kies je de foto van je werk.

Rechtsonder sluit je af door op de blauwe knop ‘Insert into topic‘ te klikken. Als het goed is staat je foto nu bij de toelichting die je hebt geschreven.

Om je inzending definitief te versturen klik je rechtsonder op de groene knop ‘Submit’. Deze laatste stap niet vergeten!

wedstrijd Inkston werk inzenden

Afbeelding van het scherm om je werk in te sturen.

Mijn inzending is een moederzwijntje met kind geworden, in inkt op Xuan-papier.
sumi-e wild boar with child

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.