Home » Blog » Kennismaking met Japan – Seniorendag Provincie Groningen

Kennismaking met Japan – Seniorendag Provincie Groningen

  • Blog
  • 3 min read

In samenwerking met Sachiko van de Japanse Winkel Batsu heeft de Provincie Groningen op 18 september voor de seniorendag een programma georganiseerd. Het thema voor 2019 was ‘Kennismaking met Japan’.

Programma Seniorendag Provincie Groningen

De mensen konden vooraf kiezen uit verschillende lezingen en workshops. Zo mocht ik aan 16 personen een workshop sumi-e geven.

Iedereen was enthousiast. Meestal zijn het voor het merendeel vrouwen die aan mijn workshops meedoen, maar vandaag was het aantal mannen en vrouwen eerlijk verdeeld. De deelnemers wisten van te voren niet wat ze precies gingen doen. De workshop duurde anderhalf uur.  Om een hele bamboe te schilderen was te weinig tijd. Met de streek van het bamboeblad, dat al moeilijk genoeg is, kun je mooie vissen schilderen.

Het onderwerp was de koi vis

Het Japanse woord koi heeft twee betekenissen: liefde en karper. De koi karper is daarmee onlosmakelijk verbonden met de liefde. De koi vis heeft een krachtige en energieke levenskracht. Het heeft het vermogen om te zwemmen tegen de stroom in en zelfs stroomopwaarts. Hierdoor staat de koi ook symbool voor voorspoed, geluk, kracht, succes, moed, doorzettingsvermogen en levenslust.

Oefenen op het magisch kleedje

Geen van de deelnemers had eerder iets met sumi-e gedaan. Na een korte uitleg over de materialen mochten ze hun eerste streken oefenen op een magisch kleedje. Het was even wennen en oefenen. Sommige vissen werden raketjes, maar uiteindelijk kreeg iedereen een visje. Klik op onderstaande foto’s om een grotere afbeelding te kunnen bekijken.

Toen we de hele vis hadden geoefend mochten ze met inkt op rijstpapier schilderen. Een man die duidelijk een visser was maakte zelfs andere soorten vissen en noemde ze allemaal bij naam.

Na afloop mochten kregen we heerlijke broodjes als lunch. Alle sprekers en sensei’s waren enthousiast en ook de deelnemers van de seniorendag van de Provincie Groningen hebben een interessante ochtend gehad

Lijkt het voor jouw bedrijf ook iets om in Groningen een Japans evenement te organiseren? Informeer bij Sachiko van de Japanse winkel Batsu naar de mogelijkheden.

Sprekers en docenten van de Seniorendag Provincie Groningen

Foto’s: S. Graft

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Blijf maandelijks op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.