Home » Blog » Sumi-e 2019 tentoonstelling

Sumi-e 2019 tentoonstelling

  • Blog
  • 6 min read

Van 12 t/m 24 juni organiseert de International Sumi-e Association de jaarlijkse sumi-e 2019 tentoonstelling in het National Art Center in Tokyo. En dit jaar hangt er een werk van mij bij deze tentoonstelling!

Voor mij de tweede keer dat mijn werk in een museum in Japan hangt. In februari van dit jaar heb ik met shodō – Japanse kalligrafie – meegedaan met een tentoonstelling.

International Sumi-e Association

Ik volg momenteel bij Yuka Kako in Leiden de tweejarige opleiding bij de International Sumi-e Association voor het behalen van een wereldwijd sumi-e certificaat. Voor het behalen van dit certificaat moet je twee keer meedoen met een tentoonstelling waarbij best wel wat eisen worden gesteld.

Waaraan moet het werk voldoen?

Uiteraard maak je met penseel en inkt op rijstpapier het werk. Voor het formaat van het werk zijn er verschillende keuzes. Het kleinste formaat is 35 x 46 cm. In eerste instantie koos ik voor het halfformaat 35 x 70 cm. Dat vond ik al een uitdaging, maar uiteindelijk ben ik voor het grootste formaat gegaan: 70 bij 140 cm.

De envelop met mijn werk erin klaar om te versturen.

Je mag het werk opvouwen en in een A4-envelop opsturen. Bij mij was zelfs de envelop een beetje gekreukeld. In Japan zelf wordt het rijstpapier op een zijden scroll geplakt en dan verdwijnen de kreukels vanzelf.

Ook is het toegestaan om kleur te gebruiken. Het is dan wel handig om de kleuren te fixeren met ‘nikawa’. ‘Ni’ betekent gekookt en ‘kawa’ is huid. Dierlijke huiden worden geweekt en gekookt tot vislijm. Zelf heb ik gewoon kant-en-klare nikawa gebruikt.

Het onderwerp is ook vrij. Ik was geneigd om een van de ‘Vier Heeren’ (bamboe, orchidee, chrysant of pruimenbloesem) te schilderen, maar heb toch iets anders gedaan. Geïnspireerd door de 3-delige Hokusai Manga, ben ik figuren gaan tekenen.

De zeven geluksgoden

Shichi Fukujin (七福神, zeven geluksgoden) zijn zeven goden uit de Japanse mythologie. De zeven goden van geluk zijn:

  • Hotei, de dikke god van overvloed en een goede gezondheid
  • Jurōjin, god van het lange leven
  • Fukurokuju of Fukurokujin, god van de blijdschap
  • Bishamon of Bishamonten, god van de krijgers
  • Benten of Benzaiten, godin van de wijsheid en de schone kunsten
  • Daikoku of Daikokuten, god van de rijkdom en handel
  • Ebisu of Ebisuten, god van de visserij

Vaak worden ze op een schip getekend. Ieder jaar komen deze zeven goden op 31 december met een schip aan in Japan. Ze delen cadeaus uit in de vorm van geluk en voorspoed. Als je erin gelooft dan leg je een afbeelding onder je kussen of je hangt een afbeelding aan de muur.

Benten en Bishamon

Bij mij zijn de goden weinig aan het doen, behalve Benten, de enige vrouwelijke godin. Zij speelt op de biwa, een Japanse luit. Bishamon staat er stoer bij. Deze twee goden zijn van Indiase afkomst en met het Boeddhisme meegekomen.

Fukurokuju en Jurojin

De twee wijze oude goden met lange baarden zijn Fukurokuju en Jurojin. Ze worden vaak door elkaar gehaald en ze schijnen hetzelfde lichaam te delen. Een andere uitleg is dat ze grootvader en kleinzoon zijn. Er is wel verschil te zien. Fukurokuju heeft een hoog voorhoofd en is kaal. De kraanvogel waarop hij vliegt staat symbool voor een lang leven. Beide goden komen uit het Taoïsme.

Inzending sumi-e 2019 tentoonstelling 7 goden

De 7 geluksgoden met de Hokusai Manga erbij

Ebisu en Daikoku

Ebisu is de zoon van Daikoku. Vader Daikoku zit op een grote baal met rijst en heeft een bolle buik van overvloed. Zoon Ebisu houdt een hengel vast en onder zijn arm zit een grote rode vis. Daikoku komt uit India en is de incarnatie van de Hindoestaanse god Shiva. Ebusi is de enige god die uit Japan komt.

Hotei

Hotei is dezelfde personage als de Chinese lachende boeddha. Hij is herkenbaar aan zijn armzalige kleding en zijn dikke buik. Oorspronkelijk was Hotei een Boeddhistische monnik. Ook hij zit op een grote zak met rijst. Deze rijst raakt nooit op.

Sumi-e 2019 tentoonstelling aanmoedigingsprijs

In april krijg ik bericht dat ik een ‘incentive award’ heb gewonnen. Een mooi certificaat in het Japans met mijn naam erop. Dit had ik nooit verwacht, maar vind het wel erg leuk.

Incentive Award van de International Sumi-e Association

Incentive Award van de International Sumi-e Association

Waar en wanneer is de sumi-e 2019 tentoonstelling?

Als je geen Japans kunt lezen… hier de informatie over deze tentoonstelling vertaald door Google translate. Tja, bij de namen van de sponsors en jury weet ik daarom niet zeker of het allemaal correct is.

Voor als je toevallig in Tokyo bent en de expositie wilt bezoeken. De data en tijden kloppen en de toegang is gratis.

Datum: woensdag 12 t.m. maandag 24 juni 2019 (di 18 juni gesloten)
Tijd: 10.00 – 18.00 uur (de laatste dag tot 15.00 uur)
Plaats: National Art Center, 3e verdieping, A
Tokyo Minato-ku Roppongi 7-22-2
Toegang: gratis
Sponsors: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Cultureel Agentschap, Tokio, Asahi Shimbun, Fuji Sankei Business, Nationaal Instituut voor Beeldende Kunsten China, Xinhua Jiang Nan Ping Callin, China West Cold Ins.
Jury:

  • Amioka Yoshito (voormalig curator van het Museum voor Kunsten van  Matsushima in Shibuya)
  • Nakano Yoshiyuki (Japanse schilder, emeritus-professor aan de Tama Art Universiteit)
  • Kotoaki Otonaka (Japanse schilder, voormalig professor aan de Kyoto Universiteit van Art en Design)
  • Ding Ruxia (directeur van Ding Helu Research Association, oprichter van Xi Leng Yin Society)
  • Katori Kamizu (voorzitter van International Sumi-e Association)
  • Miho Ishizaka (docent, International Sumi-e Association)

sumi-e 2019 tentoonstelling

Natuurlijk worden er foto’s op de tentoonstelling gemaakt en zodra ik ze heb ontvangen, kun je ze hier bekijken.

Wel heel gaaf dat, n.a.v. sumi-e lessen van Yuka sensei in Leiden, in het verre Tokyo ons werk heeft gehangen.

Sumi-e tentoonstelling 2019 Nederlandse inzendingen

De Nederlandse inzendingen van de sumi-e tentoonstelling 2019 georganiseerd door de International Sumi-e Association. v.l.n.r. The Birchwoods (Rosanna), Thieving Magpie (Lisanne), Juno’s Call (Hanneke) en Seven Lucky Gods (Astrid). Lisanne en Astrid hebben beide een ‘incentive award’ gewonnen.

Mijn ingezonden werk 'de zeven goden van geluk'

De Zeven Geluksgoden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.